Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АРХЕОЛОГ: 82-годишният Халед ал Асад изследвал повече от половин век античните руини в Палмира.
АРХЕОЛОГ: 82-годишният Халед ал Асад изследвал повече от половин век античните руини в Палмира.

Щетите на паметниците са по-малко от очакваното. Най-ценните са скрити от главния археолог, убит от “Ислямска държава”

Oригиналите на антиките в Палмира са запазени благодарение на един археолог. Джихадистите го измъчвали, за да им каже къде са скрити, преди да го обезглавят.
Това става 8 месеца преди сирийската армия с помощта на Русия да освободи града, обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. 82-годишният Халед ал Асад изследвал повече от 50 години античните руини в Палмира и написал много научни статии за тях. През август той бе
окачен да виси на една
от античните колони
в центъра на античния форум. Екзекуцията му бе заснета и бе пусната на видео за назидание. Според член на семейството му, цитиран от Ройтерс, Асад е бил изтезаван около месец.
Неговият грях е, че отказал да съобщи къде са укрити артефактите, казва Крис Доул, директор на Съвета на арабско-британско разбирателство. Става дума за оригиналите от музея в Палмира, които са изнесени преди нахлуването на ислямистите на 21 май 2015 г. В музея имало техни копия, обясни пред в. “Дейли телеграф” бившият директор на музеите на Палмира Амр ал Азм, сега преподавател в университета на Охайо.
Палмира преживява своя разцвет е през I-III век като важна точка от Пътя на коприната. Светският режим на династията Асад почита и се грижи за историческите паметници, а Палмира е и важна туристическа атракция в Сирия.
След като завземат града, ислямистите минират историческата част, основни пътища и жилищни квартали и започват варварско унищожение на антики, защото били идолопоклоннически. Преди да убият Халед Асад, взривяват два храма, които са символите на Палмира - храмът на Бел от I век и храм Баал Шамин (II век), един от най-значимите от късната античност, издигнат в чест на финикийския бог на бурите и плодородните дъждове.
Разрушени са и Триумфалната арка, статуята на лъва Алат и погребалните кули в Долината на гробниците. Взривени са и три гробници на патриции, датирани между 44 до 103 г., както и 3 колони с привързани към тях осъдени.


Според Азм разрушаването на паметниците е с пропагандна цел. Да се покаже на света, че джихадистите могат да правят каквото си искат безнаказано и международната общност е безсилна да ги спре.
Някои музеи са разграбени и експонатите са продадени на черно от колекционери. Ислямистите пускат и видео, което показва екзекуцията на 25 сирийски пленници в амфитеатъра.
При все това пораженията в града са по-малки от очакваните. Палмира
избегна трагичната участ
на древните градове в Ирак Ашур, Нимруд и Хатр
(Ел Хадр), унищожени от ислямистите, благодарение на “пазача на реликвите” Халед Асад и вече е освободена.
Подробности по операцията за прогонване на ИДИЛ от града съобщи пред Интерфакс ген.-лейт. Сергей Рудской, началник на оперативното управление към Генералния щаб на руската армия. Според него в началото на март в околностите на града са струпани над 4000 сирийски бойци и опълченци, 25 танка, над 20 дула артилерия, 40 миномета, 100 противоракетни комплекса.
Ислямските бойци от ИДИЛ разполагали с над 10 камиона с взривни вещества, управлявани от самоубийци, както и безпилотни летателни апарати.
В първите дни на настъплението руската авиация унищожава командните пунктове на ИДИЛ. На 24 март сирийската армия и опълченците щурмуват в Палмира с въздушната подкрепа на Русия. Боевете се водеха сред археологическите паметници.
Експерти се опасяваха, че бойните действия ще нанесат още поражения върху антиките. Но според ген. Рудской не е пострадал нито един исторически обект, тъй като са използвани високоточни боеприпаси.
Пред в. “Гардиън” Амр Азм казва, че е добре запознат с разрушенията на ИДИЛ от спътникови изображения и от снимки на местни жители. Той е категоричен, че бойните действия през март не са нанесли нови щети. Но сега
предстои разминиране
на историческата и жилищната част на Палмира. Според ген. Рудской то е сложно, защото освен фабрични мини терористите са заложли и самоделни. В Сирия вече пристигна първият отряд от Международния противоминен център на руската армия.
Той помага на сирийските сапьори и с обучени кучета и най-модерна техника. В най-опасните участъци се използват роботи сапьори “Уран-6”. Работата ще продължи няколко месеца.

Какви мерки ще предприемат археолозите за възстановяване на културната забележителност след това, четете в печатното издание на в. "168 часа"