Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огромният пожар, който избухна в руското Министерство на отбраната в Москва, успя да изпепели голяма част от най-важните архиви. Близко 20 часа огънят не беше овладян от пожарникарите. Стихията се разпростря на повече от 3500 кв. м, а цялата 5-етажна сграда бе обхваната от дим.
Според официалните информации
огънят най-вероятно е тръгнал от късо съединение в ремонтирано помещение. Не е ясно какво точно е изгоряло в сградата. От руското военно министерство официално заявиха, че в зданието няма органи за военно управление, а само обслужващи звена. Няма пострадали хора в огъня, ранен е само един пожарникар.
Мястото на пожара ще бъде огледано от висши военни, между които шефа на Генщаба Валерий Герасимов и първия зам.-министър на отбраната Руслан Цаликов. От своя страна министърът е наредил сградата да бъде възстановена възможно най-бързо и същевременно да бъде запазен напълно историческият й облик.
Не е ясно как са започнали пламъците, но в един момент служителите в сградата са се озовали в димна завеса. Повечето от тях са успели да се евакуират, преди пламъците да се разраснат. Най-силен огън е бушувал на петия етаж на сградата и веднага е била обявена най-високата пета степен на тревога. Силният вятър и старата плоча на зданието обаче са затруднили още повече работата на огнеборците. Огънят се е разраснал и това е направило трудно гасенето му. В операцията участват 253-ма души и 72 единици техника, включително 17 на подемни машини.
По време на пожара се срути и целият покрив на сградата. По-късно властите коментираха, че са го съборили, за да им е по-лесно да потушат огъня.
Пожарът успя да достигне и до исторически важната за сградата и цяла Русия стая на маршал Георги Жуков, смятан за най-изявения съветски военачалник през Втората световна война. Служил е като министър на отбраната през 1955-1957 години.
Почти всичко в стаята му е спасено и запазено от пожарникарите
Изгорели са само част от килима и вратата на рецепцията му. Музеят отваря врати през ноември 1996 г. на 100-годишнината от рождението на командира. Там той е работил през 1941-1957 г., включително и на поста на министър на отбраната на СССР. Експозицията е разположена в три зали: рецепция, офис и стая за отдих. Най-пострадала е първата част от кабинета му. На входа на него в стъклени паравани се намират и някои от униформите на маршала. Две от тях са леко пострадали при пожара, но ще бъдат възстановени.
До самия кабинет на маршала огънят не е успял да достигне. Поне това сочат първоначалните данни от огледа. В него именно се намират редки документи, снимки, лични вещи и подаръци. Всичко обаче е обградено от сажди и трябва да бъде внимателно почистено, за да се направи оценка на състоянието.
В кабинета е показана и възстановка на момента, когато Жуков е начело на Министерството на отбраната на СССР. Някои изследователи твърдят, че
в стаята на Жуков и архивите му се намират разчетите за трета
световна война
Той ги е предложил през 1957 г. Нито част от архивите на великия маршал обаче не е пострадала при пожара. Очаква се след ремонта на сградата стаята му отново да бъде достъпна за посетители.
Министерството на отбраната на Русия се намира в сграда, построена в края на XVIII век на ул."Знаменка" №19 в центъра на Москва. Това е място, исторически свързано с военната служба. Сградата е стара, а по време на ремонтирането й са запазени старите дървени подове и стени, които само разпалват един евентуален пожар.
Като вероятна причина за огъня преди дни, изпепелил голяма част от сградата, се посочва късо съединение в кабелната мрежа. Подобни инциденти не са рядкост в стари сгради като тази. Според експертите кабелната инсталация не е предвидена да може да поеме цялата мощност на новите технологии. Затова и в момента в повечето такива сгради се правят ремонти.
За други обаче пожарът може и да е от полза, особено след като в стихията е изгоряла голяма част от най-важните архиви на министерството. Пожарът накара моментално любителите на конспиративни теории да се заровят по-дълбоко в цялата ситуация.

Какви други важни документи са изгорели при пожара, четете в печатното издание на в. "168 часа"