Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма да ги продават, ще ги използват за други дейности, а министерствата ще увеличат разходите си заради превоза на титулярите

Нито една стотинка няма да спести бюджетът на Националната служба за охрана, след като по заповед на премиера Бойко Борисов от 1 април тази година министрите слязоха от специалните коли.

Това става ясно от отговор на НСО до "168 часа" по въпроса дали ще има икономия на средства от бюджета и в какъв размер. Охранителите на властта не казват нищо конкретно.

От съобщението става ясно, че НСО няма да продава колите, които са били заети с министрите, а ще пренасочи хората и ресурсите към други свои дейности. Посочени са три - ще пазят ВИП персони, за които има конкретна заплаха, ще пазят големите форуми, на които България е домакин и ще внимават повече при официалните посещения на чужди държавни глави и политици.

Не е ясно дали

застрашените

представители на властта

са се увеличили,

след като към отдела за лична охрана ще се прехвърлят шофьори и коли, заети досега с министрите. Също така неизвестно е дали ще се повишат мерките за охрана на чуждите делегации и мероприятията, организирани от България.

Службата не отговаря конкретно колко са новите застрашени ВИП персони, които ще бъдат пазени и превозвани от нейни служители. Не се конкретизира и какви са хората, които ще се радват на държавни бодигардове - дали са политици, бизнесмени, банкери или от други обществени сфери.

7 от министрите се качиха на чисто нови ауди А8L в началото на 2015 г., които са не просто луксозни, но и с най-съвременни системи за активна и пасивна безопасност. Те са дълги по 5 метра и развиват 435 конски сили. На пазара струваха по 120 хиляди лева, но НСО твърди, че е договорила цената да е 80 хиляди лева.

Придвижването със специализиран транспорт също се води охрана,

както и персоналните гардове. Така че министрите ще бъдат пазени само ако за тях се получи конкретна заплаха.

От 1 април повечето от тях започнаха да ползват транспорт на своите ведомства. Всяко от тях е купувало коли чрез обществена поръчка.

Тънкият момент е, че когато тя е обявявана, никой не е мислил, че колите ще обслужват и министри. Затова и не са толкова луксозни като аудитата. Но и служебните автомобили на министерствата са купени с бюджетни пари. Така че НСО няма да спести средства, а ведомствата ще увеличат разходите си, защото досега не са се грижили за придвижването на титулярите си.

Тук обаче има и друг аспект. Тези коли не се ползват със специален режим на движение, както е при държавната охрана. Не могат да развиват по-висока от разрешената скорост. Не могат да минават на червено, могат да подминат знака "Стоп". Не могат да паркират, където си искат. Заради тях не би трябвало да се спира движението, както редовно правят от НСО.

Елементарната сметка показва, че се освобождават 18 автомобила на НСО, тъй като толкова са министрите в кабинета "Борисов" 2. С премиера стават 19, но мярката не важи за тримата първи - Бойко Борисов, Цецка Цачева и Росен Плевнелиев. Общо в парка на службата на държавните гардове има 60 коли, твърдят запознати.

Само техническото обслужване на всеки от тях струва около 1000 лева годишно. Отделно е горивото, а те харчат сериозно, защото развиват висока скорост. На градско според запознати горят по 15-16 литра на сто километра.

Колите, с които досега се возеха министрите, са доста по-луксозни в сравнение с ведомствените. С най-добра защита се ползва джипът, който е зачислен към Бойко Борисов.

Ще пренасочим временно или постоянно освобождаващия се ресурс

С решение на Министерския съвет, прието на 24.03.2016 г., вицепремиерите и министрите ще преустановят ползването на специализиран транспорт по Закона за Националната служба за охрана от 01.04.2016 г. "С промяната ще се оптимизира използването на ресурсите на службата и насочването им към други форми на охрана по закона - на определени или застрашени лица, мероприятия и обекти. Очаква се решението да допринесе за икономическото, ефикасното и ефективното използване на капацитета и опита на НСО", се казва в решението на правителството.

НСО има възможност да пренасочи временно или постоянно освобождаващия се финансов и човешки ресурс в други основни функции и дейности, определени в ЗНСО, вкл. предоставяне на охрана при наличие на конкретна застрашеност.

Предстоящите големи форуми, на които България е домакин, ще изискват ангажиране на немалък брой служители за осигуряване на охрана и специализиран транспорт.

Паралелно с това ежедневно у нас се провеждат и редица официални визити на най-високо държавно и правителствено ниво. За всички тези посещения НСО осигурява охрана и специализиран транспорт.