Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Каква е практиката на големите банки по отношение на офшорките?

- Работил съм в САЩ и затова мога да говоря за практиката там. Не съм запознат със законодателството на Стария континент. Бях в екипа на една от големите банки - “Морган Стенли”. Тя има подразделение в офшорна зона. Така е и с повечето големи банки. “Мерил Линч”, “Манхатън Чейз” и други също имат клонове в такива места. Те си работят като отделни субекти, но се водят като дивизии на финансовите институции. И това не е нищо незаконно. Освен това в САЩ има и друга практика, с която всеки може да се освободи от данък наследство например. Зад океана той е 50%, което е сериозна сума. Когато настъпи смърт на даден човек, наследниците му трябва да платят 50% от имуществото на държавата, защото им идва като печалба. Нормална практика е да се обособи един тръст за унаследяване.

Това е регистриран стопански субект, чрез който, когато настъпи даденото събитие, не се дължи данък наследство.

Предполагам, че такъв е

примерът с г-н Камерън

Вероятно има тръст между него и баща му, макар че не съм точно запознат. Целта е да се намалят наследствените данъци.

Тръстът е нещо като фирма между двама души, а има и трети, който е арбитър. Казват му, че при определени условия - настъпване на смърт или синът навърши 18 г. и има еди-какъв си успех, парите, къщата или каквото е споменато в договора стават негови. Ако не са спазени определените условия, се посочват допълнителни изисквания. И тогава третият човек - довереникът, обикновено е адвокатска кантора или счетоводна компания, гледа дали тези условия са налице. Той се грижи за управлението на този тръст. И в това няма нищо незаконно или нередно. Съжалявам, че в българското законодателство нямаме такива възможности.

- В офшорна зона ли се регистрират тези тръстове?

- Може, но не е задължително. В самата континентална Америка също има офшорни зони. Например в щата Делауеър. Ако се видят големите фирми като “Кока-кола”, “Джилет” - много от тях са регистрирани в Делауеър с цел намаляване на данъчните ставки. Финансовите директори на тези фирми до голяма степен се грижат да се минимизира данъчната ставка за компанията. Гледа се къде може да се реализира печалба и как да се избегне загубата. Анализират се всички аспекти. И не плащат големи данъци.