Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не съм и стъпвала в Панама. Нека да закрият тези зони и всички фирми там

Ако влезем в политиката, няма да си затворим сметките, но ще ги декларираме

- Г-жо Банева, някой от "Мосак Фонсека" свърза ли се с вас предварително? Знаехте ли, че попадате в разследването за Панама?

- Това е официална информация, изтекла по някакъв начин, която е била уговорена и купена от германски вестник. Имали са инсайдър вътре. Извадили са клиентите на въпросната фирма, която е една от многото, които регистрират офшорни компании и ние сме били техни клиенти.

Никой не ни е потърсил. Нямаме от какво да се притесняваме, просто защото ние нито сме политици, нито сме обществени служители, които боравят с обществени средства и ги разпределят, нито сме контрабандисти, нито сме в сивата икономика, нито се занимаваме с трафик на проститутки и наркотици. Ние сме нормални бизнесмени, които следват практиката, която важи за всички подобни на нас в белия сектор, да работят с офшорни фирми.

- Казвате, че не сте политици, но бяхте кандидат за евродепутат, а съпругът ви ще бъде за президент. Искате ли да влезете в политиката?

- Е, то едно е да искаш, друго е да станеш.

- Ще ги закриете ли офшорните си фирми, ако влезете в политиката?

- По принцип би трябвало фирмите да се декларират. Защо да се закриват? Офшорното законодателство е световна практика, уредено в международна правова система, законно. Измислено е във Великобритания и целият свят се възползва от него.

Като човек, който не се страхува да декларира каквото и да било, ще ви кажа: "Ето това е идеален вариант офшорното законодателство да бъде премахнато и моментално да се закрият зоните, фирмите и сметките на техните клиенти".

- Били ли сте в Панама?

- Не, не съм ходила.

- Казахте, че сте помогнали на Арабаджиеви да си открият офшорни фирми. А на вас кой ви помогна?

- Първият вицепрезидент на швейцарската банка Ю Би Ес, чието седалище е в Цюрих. Там никой не може да си отвори сметка, ако бизнесът му не е проучен от А до Я. Лично от него научих за тази практика.

- Кога беше това?

- Беше през 2007 г., доколкото си спомням.

- Как се срещнахте с него?

- На няколко международни събития. Запознахме се, покани ни за клиенти на банката.

- И той ли ви предложи да регистрирате офшорки в Панама?

- Да, абсолютно. Има система, при която самите банки насочват към адвокатски дружества. Това е част от услугите, които предоставят на клиентите си. Говоря за наши международни сделки. Когато сме имали кредити или акредитиви от чужди банки. Те сами определят условията, при които ще се сключат сделките.

- При какви сделки сте регистрирали въпросните офшорни фирми в Панама?

- Търговски сделки извън България. Купувам от територия А и продавам в територия Б. Става въпрос за много сделки.

- А бихте ли споменали някоя по-голяма?

- В областта на химията, на машиностроенето, на какво ли не. Ние сме мултидейностна корпорация, която се занимава и с производство, и с търговия.

- Имате ли увеличение на печалбата, откакто регистрирахте тези офшорни фирми?

- Данъците върху печалбите на дружествата, които оперират в България, си ги плащаме тук. Данъците на компаниите, които са в различни кантони в Швейцария, си плащаме там. Знаете, че Жан-Клод Юнкер като министър-председател на Люксембург е договорил по-ниски данъчни ставки. Има толкова много офшорни зони. Повечето са бивши британски колонии. Някои затвориха и отвориха. Не съм го измислила аз това законодателство, нито моят съпруг.

- Знаете ли колко пари имате в тези офшорни фирми?

- Естествено, че ги знаем. Нали не смятате, че ще ви ги кажа?

- Милиони или милиарди?

- Има си органи за тази работа. Нека да открият, ако има някакво твърдение. Знаете, че не става дума за нашите пари, говорим за въпроса глобално. Засяга нещо много просто.

Тези, които са в белия бизнес, могат да се възползват от офшорното законодателство. Тези, които са в политиката, разпределят обществени средства, не би трябвало. Тук бих включила и банките - видяхте колко германски банки са клиенти на въпросната фирма, а те държат обществени пари. Това е проблемът, а не в частния бизнес.

- В колко офшорни зони имате фирми?

- В много. Не съм ги броила. Една сметка се открива, закрива за конкретната операция и сделка. Ще поискаме списъка с фирмите от "Мосак Фонсека". Регистрирани сме там, ще искаме пълна яснота.

- Потърсиха ли ви от НАП да искат информация по случая?

- Ние с НАП нямаме проблеми, декларирали сме си всичко. Пак ще стане разчистване на сметки с хора, които не са приближени на този или на онзи.