Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Великите сили са си разпределили зоните с данъчни преференции, Панама попада в сферата на САЩ, затова в списъка няма американци

ЦРУ, Мосад и КГБ знаят за всички сметки и суми на държавни глави, политици, банкери и други представители на световния елит в офшорните зони - не само за Панама, не само за регистрираните от фирмата “Мосак Фонсека”, съобщиха запознати с тематиката пред “168 часа”.

При това големите разузнавателни управления получавали данните в реално време. Тайната на данъчния рай, наречен офшорни зони,

не може да се скрие

от гигантите на световното разузнаване

Имената на действителните собственици и сумите по сметките им са секретни за данъчните служби на собствените им страни, както и за широката общественост.

Изнесените данни от т.нар. афера “Досиетата Панама” за офшорките, контролирани от кантората “Мосак Фонсека”, предизвикаха смут в световния елит. Премиерът на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка след мощни протести заради факта, че присъства в списъка със собственици на офшорки в Панама. В Русия мълчат по темата за натрупаните почти 2 милиарда в сметки на хора от обкръжението на президента Путин. А в Китай цензурата е тотална - излиза информация само за чужди участници в глобалната схема.

Сред засегнатите

известни са още

Лионел Меси,

наказаният шеф на УЕФА Мишел Платини, актьорът Мел Гибсън, покойният баща на британския премиер Дейвид Камерън, украинският президент Петро Порошенко, кралят на Саудитска Арабия Салман, децата на президента на Азербайджан.

Разкритите данни се отнасят само до една малка част от огромното море от пари, които се влагат в специалните територии, обявени за данъчен рай. Според различни източници в подобни атрактивни места се укриват пари, чиито данъци са

между 21 и 32

трилиона долара

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), базиран във Вашингтон, се добра до 11,5 млн. документа, в които се разкриват данни за 214 488 компании в 21 офшорни зони на клиенти от 204 страни, основани от панамската кантора “Мосак Фонсека”. С информацията е разполагал германският в. “Зюддойче цайтунг”, който я е споделил с 370 журналисти от 76 страни и 109 медии.

От българските имена засега станаха известни бизнесмените Баневи, Петър Манджуков и Тодор Батков. Оръжейният търговец и бивш собственик на соцоргана на БСП "Дума" е прехвърлил офшорка на жена си.

Вътрешен имейл на фирмата разкрива, че до август 2013 г. "Мосак Фонсека" е регистрирал 14658 компании в Панама. За 4646 от тях няма никаква информация кои са акционерите им.

Над 6500 са хората и фирмите в България, които са регистрирали офшорки. Най-популярната дестинация е Кипър, а според запознати

в Панама са регистрирани компании на около 400 наши сънародници

Не е ясно каква сума са спестили от данъци и колко точно държат в подобни офшорни зони. Според вицепремиера Ивайло Калфин обаче в Брюксел има данни, че Европейският съюз губи около 1 трилион евро годишно от укрити в страни с преференциален данъчен режим средства.

Според източници на "168 часа" всяка офшорна зона е в сферата на влияние на някоя от великите сили. Панама се намира в контролираните от САЩ територии. Това обяснява донякъде липсата на нейни граждани в разследването на международния консорциум от журналисти.

Латиноамериканската държава е била част от федерация "Велика Колумбия" до 1903 г. Тогава с помощта на Щатите успява да постигне независимостта си. В замяна на това предоставя част от суверенитета си на Вашингтон, като им позволява да прокопаят Панамския канал, който става подмандатна територия на САЩ. През 1983 г. на власт идва ген. Нуриега и установява военна диктатура, като се опитва да си върне контрола върху канала. Но американците се позовават на договора от 1903 г.,

намесват се с въоръжени сили

в Панама и свалят генерала от власт. Така страната остава под влиянието на Вашингтон. През 1999 г. Панамският канал отново е върнат в територията на латиноамериканската държава.

Под контрола на Русия пък са офшорните зони в Дубай, Кипър, а и предстоящото откриване през 2018 г. на офиси за подобни услуги в бившата съветска република Казахстан.

Според източниците на "168 часа" като неутрални по отношение на САЩ и Русия се смятат Швейцария, Лихтенщайн, Люксембург.

За регистрацията на фирми всяка офшорна зона има своя политика колко струва и каква е процедурата за регистрация на фирма.

В Панама се изискват няколко неща.

$1940 са таксите

за първата година и за работата на агента. Собственикът получава луксозна папка от естествена кожа със сертификат, устав, заверен от органите в Панама, нотариално заверено назначаване на директор, акционен пакет, протоколи и формуляри, два печата. Към това по желание може да се добави фиктивен директор ($590), фиктивен акционер ($295), сертификат за актуално състояние на компанията ($395), нотариално заверено пълномощно ($290), нотариална заверка ($160). Общата сума е $3670, ако собствениците се възползват от пълния пакет от услуги. Но при положение че влагат милиони и милиарди, парите са нищо в сравнение със спестените данъци.

Всичко това се върши от компании като "Мосак Фонсека", която е обект на разследването на Международния журналистически консорциум. Тя е основана през 1986 г., като в нея се сливат компаниите на съучредителите. През 2012 г. "Икономист" я окачествява като лидер в регистрацията на офшорни компании. В офиса в Панама работят общо 551 души.

Единият от учредителите - Рамон Фонсека Мора, пише романи. Освен това той е бивш съветник на президента Хуан Карлос Варела. Той подаде оставка през март, след като изтекоха данни, че кантората му е замесена в политически и корупционен скандал в Бразилия.

Другият съучредител - Юрген Мосак, е роден в Германия. Семейството му се преселва в Панама през 60-те години. През Втората световна война

баща му е служил в елитните части на нацистка Германия СС

според данни на американското разузнаване. Възрастният Мосак предложил да шпионира комуническа Куба за ЦРУ. Пред консорциума за разследваща журналистика фирмата заявява, че няма да коментира нищо, свързано с лична информация на основателите й.

Според някои има връзка между "Мосак Фонсека" и мексиканския наркобарон Рафаел Каро Кинтеро. Според вътрешни имейли на компанията през 2005 г. Юрген Мосак открива, че е регистриран агент и посочен като директор на фирма, контролирана от Кинтеро.

Съоснователят на един от най-големите картели в Мексико - "Гуадалахара", е обвинен в Мексико през 1985 г. за брутално убийство на агента на ДЕА Енрике (Кики) Камарена. През 2013 г. Кинтеро е освободен въпреки протестите на САЩ. Според съда той е осъден несправедливо. Но е в топ 5 на чужденците - бегълци от правосъдие, на ДЕА.

Управляващите съдружници са поискали виновните за гафа с фирмата на Кинтеро служители да напуснат, пише сайтът УЗерохеджФ.

УПабло Ескобар е като новородено бебе в сравнение с КинтероФ,

написал Юрген Мосак по повод новините, твърди сайтът.

През 2013 г. аржентинската прокуратура обвини регистрирани от "Мосак Фонсека" офшорни фирми в Невада в гигантски корупционен скандал. Според документите панамската компания се опитала да изтрие данни, файлове и телефонни разговори в офиса си в Лас Вегас. Един от служителите бил привикан от Централна Америка в Невада, за да донесе файловете, пише в имейл от 24 септември 2014 г. "Мосак Фонсека" отрече да е унищожавала файлове и документи: "Искаме да подчертаем, че политиката ни не е да крием или унищожаваме документация, която може да е от полза на разследване или процес."

Юрген Мосак заяви тогава, че клонът в Невада е регистриран отделно. Според разследването вътрешни документи показват обратното - че централата в Панама държи банковата сметка на поделението в Лас Вегас.

Наскоро Мосак се дистанцира от бразилския си офис, след като бе намесен в корупционен скандал с бившия президент Луис Инасио да Силва.

Бизнесът с офшорни фирми започва от края на ХIХ век във Великобритания. Името идва от английската дума "офшор", която значи дружество, което е извън брега, тоест не е на Острова. Те са изобретени почти веднага, след като е измислена данъчната система във вида, в който я познаваме. Първо са били фирми, създадени от чуждестранно лице в друга държава.

В съвременния си вид офшорките се появяват след Първата

световна война

Това са компании, регистрирани в специални зони, които предлагат изключително облекчени данъчни режими или въобще са изключени от данъчното облагане. При това напълно легално.

В момента има офшорни зони в повече от 60 държави, повечето от които на острови. 90% от тях са в територии, които са бивши колонии на Великобритания, вкл. и САЩ, които първоначално са били под шапката на Обединеното кралство.

Офшорките са примамливи за богатия елит на света не само с липсата на данъци. Те се ползват с лесни режими за регистрация и управление, анонимност на собствениците, могат да придобиват дялове в други компании, не подлежат на одит и счетоводна отчетност.

С регистрацията и мениджмънта им обикновено се занимават адвокатски кантори. Те изискват лична карта, адресна регистрация на собственика, имената на фиктивен директор и фиктивен съдружник.

Сключва се договор

за поверително управление,

като в документите обикновено фигурира местен човек или фирма. Но има секретна декларация, че той управлява от името на действителния собственик.

Офшорната фирма се сдобива с банкова сметка във финансова институция в съответната страна, като получава пълен пакет от услуги и онлайн код.