Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СДЕЛКИ: Алварес Инзунза работел предимно в градовете Синалоа и Халиско.
СДЕЛКИ: Алварес Инзунза работел предимно в градовете Синалоа и Халиско.

Алварес Инзунза, хванат през нощта, докато е във ваканция.
Носел оръжие и наркотици

Империята на Ел Чапо вече е лишена и от главния си финансист. Чрез специална операция беше заловен човекът, управлявал милиардите на безмилостния наркокартел “Синалоа”.
Елитни части на мексиканската полиция и армия арестуваха Хуан Мануел Алварес Инзунза, известен с прякора си Kрал Мидас. 34-годишният финансист е управлявал мрежа от компании и обменни бюра, през които всяка година са минавали 300-400 млн. долара, собственост на картела.
Алварес Инзунза е работел предимно в градовете Синалоа и Халиско. Той е участвал в прането на парите, както и в разпространението на наркотиците. През годините
Крал Мидас е смятан за дясната ръка на Ел Чапо

ЗАЛОВЕН: Най-издирваният наркобос Ел Чапо беше арестуван след 13 години преследване.
ЗАЛОВЕН: Най-издирваният наркобос Ел Чапо беше арестуван след 13 години преследване.

При задържанетио си Инзунза е бил на почивка в Oaxaca. Финансистът е заловен със специална операция на американските власти. Следен е в продължение на шест месеца. Властите на Федералната полиция са го заловили, без да излагат другите граждани на риск. Той е атакуван през нощта, докато спи. От стаята му са иззети няколко оръжия, огромна сума пари и малко количество наркотици, предназначено най-вероятно за лична употреба. По време на ареста финансистът е бил сам. Властите са извадили предварително заповед за задържането на Алварес Инзунза, така че той да бъде директно екстрадиран в САЩ. Задържаният е прехвърлен в Мексико Сити, където е предаден на отдела за борба с наркотиците.
Финансистът е следен дълго време от разследващите, за да се докаже участието му в незаконното изпиране на пари от наркотици. Те са установили участието му в незаконни сделки осъществени в Колумбия, Панама и САЩ. Като финансист на наркокартела “Синалоа” Алварес е участвал в операция по наркотици в западния щат Халиско.
Разследващите са установили, че престъпната организация
“Синалоа” купува кокаин, обработен в Южна Америка, и го вкарва нелегално в САЩ с цел продажба. След това обаче те трябва да върнат спечелените пари в Мексико, и то тайно.
По-опитните картели като “Синалоа” не рискуват да върнат парите накуп в Мексико. Те ги изпират, за да избегнат конфискацията им на границата. Именно тази част е контролирал арестуваният Алварес Инзунза. За да се изперат парите, наркобароните използват два основни метода – чрез финансови институции и чрез търговия.
При използването на финансови институции трафикантите рискуват да бъдат засечени, защото данъчните власти в САЩ изискват банките да обявяват депозитите над 10 000 долара.
Когато се стремят да избягват банките, картелите първо доставят печалбите директно на перачи на пари. В тези случаи посредник, свързан със съответния картел, урежда връзката между човека, който ще изпере парите, и този, у когото са незаконните пари. Последният отговаря на обаждането и чака да получи код, даден от посредника на перача на пари. Когато двамата са сигурни, че става въпрос за едно и също нещо, човекът с парите ги предава
Тогава перачът на парите трябва да ги обърне в стоки с висока стойност, като злато или диаманти, а в някои случаи дори текстилни продукти или играчки. След това тези неща се изнасят и се препродават за мексикански песо. Накрая трафикантът "инвестира" печалбите от продажбата на тези стоки в някакъв бизнес, а парите се появяват чисти от мексиканската страна на границата.
Картелът “Синалоа”, чийто пари е ръководил Алварес, е считан за един от най-мощните наркокартели в Мексико. Групировката е ръководена от Ел Чапо, който бе заловен този януари, след като избяга през дупка от килията му през юли миналата година. Ел Чапо излежа само 17 месеца в затвора с максимална сигурност “Алтиплано” в централно Мексико. В предварително изкопан 1,5-километров тунел го очакваше мотоциклет, монтиран върху релси.
Хоакин Гусман два пъти
бяга от затвора
Той прекара 12 години зад решетките, след като през 2001 г. избяга от изтърпяването на 20-годишно наказание в друг строг затвор.
Залавянето му през 2014 г. беше счетено за голям успех на президента на страната в борбата му с наркокартелите.
В момента мексиканският наркобарон Ел Чапо е в затвора с максимална сигурност "Алтиплано". 

Какви са специалните мерки за сигурност за затворници като Ел Чапо и Инзунза, четете в печатното издание на в. "168 часа"