Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В случай че документите ви за пенсия са изгубени, можете да доказвате трудов и осигурителен стаж в съда. Тази възможност не важи за служебен стаж като държавен служител, както и за самоосигуряващите се лица. По реда на Закона за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред можете да доказвате само при кой работодател и за какъв период сте работили, но не и размера на трудовото възнаграждение и осигурителния доход.
Задължително е да представите удостоверение от работодателя или неговия правоприемник, че документите за претендирания стаж са загубени или унищожени. Ако работодателят е ликвидирал без правоприемник, трябва да се обърнете към НОИ и ако документите липсват в тяхното архивно стопанство, оттам също следва да издадат удостоверение за това.
Пред съда могат да се представят писмени доказателства, издадени или подписани от работодателя, като например: трудов договор и допълнителни споразумения към него, заповеди за определяне на допълнително възнаграждение, трудови книжки, договори за възлагане на управление и контрол. Само при наличие на писмени доказателства се допускат и свидетели. Такива могат да бъдат лица, които удостоверят с документи, че са работили при същия работодател през периода, през който е положен претендираният стаж.
По делата за установяване на трудов и осигурителен стаж не се събират държавни такси.