Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 69 г. и с инсулт, експолицаят показал рефлекс на бърз стрелец

Бившият полицай Петър Коджейков, който държа 20 часа на крак МВР, след като се барикадира въоръжен в дома си, е успял да произведе 5 изстрела по командосите, които го обезвредиха и арестуваха с електрически пистолет "Тейзър". 69-годишният мъж обаче няма да бъде съден за опит на убийство, тъй като съдебно-психиатричната експертиза показва, че е невменяем.

Бившият шеф на столичното Четвърто РПУ и чичо на ексшефа на Националната служба за охрана Тодор Коджейков страда от психично заболяване. Това е заключението на експертите в лечебното заведение, където той бе настанен веднага след разрешаването на кризата на ул. "Орехова гора" в софийския кв. "Стрелбище", започнала следобед на 26 март и продължила до обяд на следващия ден. По време на операцията по неутрализирането на Коджейков полицаите, психолозите и командосите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) се впечатлили много от издръжливостта на възрастния човек, който е прекарал и инсулт, както и от изключително бързата му реакция.

В самия момент на ареста в жилището 69-годишният мъж успял да произведе цели 5 изстрела срещу командосите, които го атакували внезапно от семейната спалня, докато той бил в коридора.

Бившият полицай натиска спусъка на стар, но изключително запазен пистолет "Валтер", калибър 6,35 милиметра. Куршумите му излитат от дулото с първоначална скорост 238 километра в час. Два от тях улучили металния щит, с който се прикривали баретите, а другите три профучали покрай тях и се забили в касата на вратата на спалнята.

В следващата секунда един от командосите стрелял по Петър Коджейков с електрически пистолет "Тейзър". Той забил в тялото му 2 стрелички, свързани с тънки кабели с оръжието. По тях със спусъка баретата подал ток, който сковал тотално тялото на бившия полицай. Това била и причината минути по-късно той да бъде изкаран на носилка към линейката на Военномедицинска академия.

Петър Коджейков не е бил упоен, каквато първоначална информация бе разпространена в медиите, той е неутрализиран с мощен електрически ток, който обаче не е опасен за организма му. Стреличките от пистолета "Тейзър" обаче се забиват в тялото му малко преди 15 часа в неделя, а драмата с барикадата започва цели 20 часа по-рано.

Тогава заради битов скандал за мазетата в кооперацията бившият полицай се скарва лошо с дъщеря си в семейния апартамент. В разгара на скандала той вади пистолета "Валтер" и стреля по пода близо до краката на жената. Рикоширалите куршуми обаче за късмет не я улучват и тя бяга от жилището, за да потърси помощ на телефон 112. Първоначално на мястото пристигат патрули на близкото полицейско управление, но много бързо става ясно, че те не могат да се справят с възникналата ситуация. Така пред кооперацията на Коджейков на ул. "Орехова гора" са извикани и служители на СДВР, както и специализираният им екип за задържане "Кобра". Пристигат и психолози от института на МВР и започват преговори с 69-годишния мъж. Разговорите с него се водят по телефона, като пенсионираният полицай постоянно отговаря на повикванията.

Психолозите обаче така и не успяват да му повлияят. Коджейков почти не ги слуша, не им дава възможност да му говорят. Той постоянно взема думата и повтаря едни и същи фрази: "Край! Край! Всичко свърши! Ама имотите какво ще ги правим?!" 

Полицаите и служителите от "Кобра" на СДВР преценяват, че е твърде опасно да проникнат силово в апартамента, защото барикадиралият се Коджейков е въоръжен, а в жилището се намира и съпругата му, която е инвалид и може да пострада.

Около 20 часа вечерта се обаждат на командосите от СОБТ. Тяхна група пристига бързо на мястото заедно с медицинския им екип, който е готов да реагира веднага след подготвяното нахлуване в апартамента.

Още същата вечер се преценява, че ситуацията може да бъде разрешена за секунди, но с цената на живота на барикадиралия се мъж. Към него има частична видимост в много моменти и може да бъде използван снайперист. Екипът обаче начело с главния секретар на МВР Георги Костов решава, че ще бъде направено всичко възможно бившият полицай да бъде задържан жив.

Влизането в жилището се отлага за следващия ден. Коджейков издържа цяла нощ на крак, без да заспи, като циркулира навсякъде из жилището и не изпуска нито за миг пистолета "Валтер" от ръка. От време на време психолозите опитват да разговарят с него, но без да успеят да му въздействат за благоприятен изход от ситуацията.

На следващия ден преди обяд екипът, който наблюдава апартамента, забелязва, че Коджейков изобщо не влиза в спалнята при жена си.Тогава се решава барети да се спуснат до балкона, да влязат в стаята и да евакуират жената, за да не се стигне до евентуална заложническа криза.

Така четирима тежковъоръжени командоси слизат по въжета от балкона на по-горно жилище в същата кооперация. Много тихо успяват да изкарат жената отвътре, слагат я на специална носилка, защото е инвалид и се затруднява да ходи, и я измъкват от апартамента. Всичко това се случва около 13 ч в неделя. Тогава, освен че съпругата на експолицая е евакуирана, група от барети се настанява в спалнята на дома и чака знак за атака. Коджейков така и не разбира, че те вече са в апартамента му.

По това време бившият полицай стои основно в хола, като продължава да стиска валтера в ръка. При последните телефонни разговори с психолозите той вече тотално зацикля и не спира да повтаря: "Край! Всичко свърши!"

Специалистите започват да се притесняват, че 69-годишният мъж ще се застреля или ще излезе с оръжие в ръка срещу униформените отвън, които ще бъдат принудени да открият огън по него.

Тогава щабът решава командосите да действат. За да го атакуват обаче, баретите предлагат той да бъде примамен да излезе от хола в коридора на жилището. Точно с тази цел полицаи водят на стълбищната площадка близка на семейството жена, която иска да говори с Петър Коджейков.

Този разговор обаче не продължава и секунда. Бившият полицай излиза от хола и още щом прави първите стъпки в коридора към заключената външна врата, командосите, скрити в спалнята, го атакуват странично. 69-годишният Коджейков демонстрира невероятна реакция дори и за млад мъж, разказват участници в операцията.

Как се развиват последните и крайно драматични минути от полицейската операция четете в хартиеното издание.