Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът демократ радикално променя подхода на САЩ към Латинска Америка.

Кубинските лидери дори не посрещнаха Обама на летището в Хавана, но той не обръща внимание на това, обхванат от ентусиазъм за мисията си. За американския лидер пътуването до Куба е като кацане на Луната, пише италианското списание „Опинионе”.
Визитата му е историческа, първата на американски президент в страната от 1928 г. Барак Обама пристигна, за да се види с новия си приятел Раул Кастро, съпроводен от цяла свита индустриалци и предприемачи. За тях Куба е вкусен залък, защото има потенциал за развитие на туризма и кубинците имат нужда да си купят всичко. Естествено е Обама да вижда в Куба възможности, които не бива да се изпускат и заради които може да се затворят очи за някои грехове на местните власти.
На преговорите в Двореца
на Революцията
в Хавана,
първите след десетилетия студена война, лидерите обсъдиха нормализацията на двустранните отношения, както и разногласията, които ги разделят икономически и политически, вкл. търговското ембарго на САЩ. Раул Кастро поиска от Обама да се прекрати ембаргото и да им върнат Гуантанамо.
"Ние сме признателни на Обама и правителството му за позицията по отношение на ембаргото и за нееднократните призиви към Конгреса за отмяната му" - заяви политикът, но допълни, че тези мерки не са достатъчни, защото ембаргото продължава.
Освен това, за да се подобрят двустранните отношения, САЩ трябва да върнат територията, незаконно окупирана от военно-морската база в Гуантанамо, подчерта Кастро. Лидерът на Куба отбеляза, че "изкуството на цивилизованото съществуване" трябва да стане основен принцип в международните отношения. Обама на свой ред заяви, че
страните запазват различните си позиции по въпросите за демокрацията
и правата на човека. И допълни, че именно това е главната пречка през отмяна на ембаргото.
Американският ръководител вероятно е имал предвид задържането на участниците в антиправителствени акции в навечерието на визитата му. Много кубински дисиденти са поставени под домашен арест, пишат медии. Кастро отхвърли обвиненията, че на Острова на свобадата има политически затворници.
В крайна сметка Обама изрази увереност, че ще дойде краят на ембаргото, но не знае кога, тъй като зависи от Конгреса на САЩ, а “той не работи много ефективно в годината на президентските избори”. Обама се срещна с кубинската опозиция, сред която бе и водачът на протестното движение "Дамите в бяло" Берта Солер, присъства на бейзболен мач между отбор на Куба и американския отбор “Тампа Бей Рейс”. По време на историческото си обръщение в Хавана
Обама призова да се разшири достъпът до интернет
в страната. Според Световната банка само 30% от кубинците имат достъп до интернет, а и в тези случаи той е строго цензуриран. Oбама каза, че разширяването на достъпа до интернет и достъпа до информация е основно за просперитета на страната. По-късно президентът сподели пред ABC, че Google планира да помогне за разширяването на Wi-Fi. От компанията потвърдиха, но допълниха, че разширяването на достъпа до интернет е “на твърде ранна фаза”.
На 19 март медии съобщиха, че американската “Старууд Хотелс & Ризортс” е подписала договор в Куба за управлението на 3 престижни хотела в Хавана. Сделката, която съвпадна с визитата на президента на САЩ, отбелязва ерозията на американското търговско ембарго и е стъпка към нормализацията на отношенията.
“Старууд Хотелс” вече получи от Министерството на финансите “зелена светлина” за два от трите договора, което й дава възможност да прави бизнес, да инвестира средства, да наема местни хора на работа и да осъществява транзакции в долари през американски финансови институции. В следващите месеци, когато американци ще поемат управлението на “Хотел Инглатера”, една от трите нови придобивки на “Старууд Хотелс”, управителят на хотела Хорге Бормей ще стане първият кубинец за 60 години, който ще работи за САЩ. “Аз съм развълнуван – каза той. -
Ние сме пионери
Според в. “Вашингтон пост” сделката на “Старууд Хотелс” е възможна само с одобрението на администрацията на Обама и е знак за промяна в стратегията за най-добрия начин за влияние върху еднопартийна Куба. По време на визитата си в Хавана Обама бе домакин на бизнес среща на високо равнище в пивоварна на пристанището, символ за началото на връщането на бизнеса в Куба. Той бе сърдечно приветстван от малкия бизнес в страната, американските мениджъри и други, които подкрепят стратегическата му цел за край на ембаргото.
“Колкото повече американци идват в Куба, толкова повече клиенти ще има вашият бизнес”, каза Обама на форума, домакинстван от журналистката от Cи Ен Ен Соледад O’Брайън, чиято майка е кубинка. Обама отговори на въпроси на собственици на фризьорски салон, моделиер и фермер, като рекламира предимствата на пазарната икономика, базирана на иновации и допълни, че САЩ ще помогнат на Куба да създадат такава. “Америка е заинтересована Куба да успее.”
Според “Ню Йорк таймс” посещението на Обама в Хавана има значение на фона на съперничеството на Русия и Китай за влияние в Латинска Америка. Неотдавна Куба стана място на историческа среща на папа Франциск и патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Папата има ключова роля за сближаването на САЩ с Куба и предостави във Ватикана място за тайни американо-кубински преговори. Визитата на Обама в Куба е не само потвърждение за примирието между двете страни, но и нов момент в политиката на САЩ в двете Америки според наблюдателя Жорди Барбета. През XIX век Джон Куинси Адамс резюмира т.нар. “доктрина Монро” с фразата: "Америка за американците". Обама радикално променя този подход на САЩ към Латинска Америка.
 Още четете в хартиеното издание на "168 часа".