Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папата по принцип не може да има лична банкова сметка - главата на Римокатолическата църква се отказва от земните блага, както и от банковите си сметки. Рацингер, преди да стане папа Бенедикт XVI, е имал банкова сметка като кардинал, но впоследствие се е отказал от нея.

В книгата си “Виа Кручис” обаче Джанлуиджи Нуци пише, че, напротив, папите си имат лични сметки.

Според него през 2007 г. папа Бенедикт XVI си открил сметка във Ватиканската банка. Целта била в нея да се внесат 50 на сто от печалбите от авторските му права на 130 публикации. Сумите, внесени в тази сметка, били доста крупни. 2,4 млн. евро от нея отишли през 2010 г. за фондацията “Йозеф Рацингер, папа Бенедикт XVI”, която се грижи за авторските права на книгите на Рацингер.

Истинска загадка представляват обаче две банкови сметки на името на починали преди 37 г. папи.

Техните пари, вече обърнати в евро, все още си седят, набъбвайки от година на година заради лихвите

Все още съществува банковата сметка на името на папа Йоан Павел I, починал през 1978 г. и носещ преди това името Албино Лучани. Неговата сметка е с номер 26400-018 и с името "Негово Светейшество папа Йоан Павел I". В сметката са налични 110 864 евро.

Има все още и две банкови сметки, които се водят на името на папа Павел VI (Джовани Батиста Монтини), който почина на 6 август 1978 г. и неотдавна беше беатифициран. В едната от тях има близо 125 000 евро, а другата е със салдо 296 000 долара.

Явно папа Павел VI е предпочитал да диверсифицира спестяванията си,

за да се предпази от евентуални финансови земетръси. Според Нуци никой не е в състояние да даде задоволителен отговор как така съществуват все още тези сметки - те би трябвало да са заличени, ако собственикът им е починал.

Освен това, когато в продължение на 10 г. няма никакво движение в една сметка, тя се закрива от банката. Дали някой движи нещо по тези сметки и дали те не са минали в ръцете на някой наследник? Това също е мистерия - още повече че нерелигиозни лица нямат право на сметки във Ватиканската банка.