Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папата получава ли заплата? Има ли банкова сметка? А на папа Бенедикт XVI полага ли му се пенсия? Колко взема един кардинал?

Връзката Ватикан - пари открай време гъделичка любопитството на мнозина, и то не само на любителите на четива ала Дан Браун.

Няколко изследователи на дебрите на Ватикана са се занимавали с този въпрос през последните години в Италия. Неотдавна това направиха и журналистите Джанлуиджи Нуци и Емилиано Фитипалди в бестселърите си “Виа Кручис” и “Алчност”.

Папата като монарх няма нужд от пари, тъй като според Каноническото право е абсолютен суверен на църквата и има неограничена власт: “Римският папа е администратор и управител на цялото църковно имущество”. Така пише в книгата си "101 загадки и тайни на Ватикана" Клаудио Рендина, който твърди, че папата разполага с фонд за плащането на текущи ежедневни нужди, за пътувания и за каквито и да било други неща, без да дава сметка на никого.

Според римския всекидневник "Месаджеро" главата на Римокатолическата църква по принцип не получава заплата.

Откакто е папа, Франциск не си е “отпуснал” никакво възнаграждение, но той има право да ползва свободно за нуждите си средства от т.нар. Obolo di San Pietro - фонда “ Лептата на свети Петър”.

Както е пояснено кратко и стегнато в сайта на Ватикана, това е “икономическата помощ, която вярващите предоставят на папата за нуждите на църквaта и за благотворителност за нуждаещите се”. Това всъщност е фонд, открит във Ватиканската банка (IOR - Институт за религиозни дела) - с него папата може да спонсорира всички благотворителни каузи, както сметне за добре. Всеки човек по света може да внесе пари във фонда - на сайта на Ватикана е посочена и банковата му сметка.

Част от тези средства например отиват при

бедни и бездомни хора

от предградията на Рим - с тази цел обикаля сред тях с бялата си кола отец Конрад Краевски, който отговаря за “Лептата на свети Петър”.

За разлика от Франциск обаче предшественикът му папа Бенедикт XVI получава месечна рента от 2500 евро, или малко повече от заплатата на един италиански висшист с кариера. Навремето Бенедикт си подписва сам заповедта за рентата, към която могат да се добавят и средствата, идващи от авторските права на многото му книги по теология. С парите от тях обаче Бенедикт захранва фондация за теологически изследвания.