Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точно 4 седмици преди смъртта си пусна снимка на също внезапно споминалия се Трифон Иванов с надпис: “Завинаги в сърцата ни”

Помирил се с Волен Сидеров наскоро

Внезапно починалият адвокат и политик Павел Чернев нямал живи роднини в България. Затова се наложило да се чака връщането на сестра му от САЩ, която успяла да дойде в родината три дни след смъртта му. Според закона само с нейния подпис може да бъде освободено тялото от болницата, където бил закаран още в деня на смъртта си - 19 март. Опелото и погребението са насрочени за събота, 26 март - седмица след кончината му. Майката на 46-годишния националист починала в годината, в която той влязъл в парламента - 2005-а. А баща му - 5 г. по-рано и както той неведнъж е обяснявал - точно на рождения му ден, заради което не го празнувал оттогава.

Странно, но точно 4 седмици преди смъртта си Павел Чернев пусна снимка с информация за също така изненадващо починалия футболен национал Трифон Иванов. И написа: "Завинаги в сърцата ни", без да подозира, че много скоро ще го последва. "Голям мъжкар, голям пич беше", казват за Павел Чернев негови приятели. Където и да се появи, бил душата на компанията Дали ще посегне към китарата, за да посвири популярни рокаджийски парчета, дали ще отпусне глас да изпее известни български народни песни, националистът винаги успявал да бъде център на внимание. При това - без да се стреми целенасочено към него.

"Чакам Venci Micoff да ме забеУежи и да ме вземе за сценичен дует!", пише в профила си във фейсбук Павел Чернев седмица преди смъртта си. На снимката той държи китара и е захапал пура. А на Сирни заговезни - в деня на прошката, пусна два статуса:

"Значиии... кой съм го нещо таково... обидил и изкусил... да ме прощаа значи. То и я не ви мразим, де!:)))" "А сега - сериозно! Простете ми, братя и сестри право славни и не само, за всяка волна или неволна грешка, както и аз прощавам на всички! Амин!"

Обръщал се със закачки към приятелите си. "Винаги ми казваше "ел кмете", а аз на него - "ел команданте" - разказва бившият градоначалник на Каварна Цонко Цонев, с когото Павел Чернев е състудент от юридическия факултет. Към ексдепутата Георги Димитров пък изненадващо починалият адвокат се обръщал с "Геш". "Гласът му още ми звучи в ушите, не мога да повярвам, че това се е случило", допълва Димитров. Често се шегувал с Кофе Бабоне. Двамата били уникален дует - националист и ганаец, говорещ български. Ексдепутатът накарал Кофе да му разкаже за Гана.

И той се обърнал към него с "Другарю Павка", намеквайки за политическите му убеждения. И обяснявал, че роднините му в Гана са дълголетници - баба му на 120 г., чичо му - на 90 г. И Чернев го бъзикал да ходят заедно в Гана, за да живеят дълго. "Много сме се забавлявали заедно. Като идваха сръбските музиканти от "Ъндърграунд" в Каварна, ходехме с Павката с тях на купон и те свиреха, а ние дирижирахме ги", разказа Цонев.

Като студент 46-годишният адвокат бил слабичък. Напълнял впоследствие. Но затова пък подхождал към килограмите си с чувство за хумор. Обяснявал, че е бил спортист като млад, а сега спортувал само на маса. Негови приятели разказват, че патриотът се озовавал на помощ за много кратко време. "Спомням си, че имаше трудна ситуация на събрание в Ловеч, където бях областен координатор, малко след като "Атака" влезе в парламента през 2005 г. - обясни ексдепутатът Кирил Гумнеров. - Обадих се на Павел Чернев в 21,30 часа, без да се познаваме, и той до 23 часа дойде в Ловеч да помага.

Впечатли ме страшно много, защото веднага се притече на помощ. И вече като дойде народен представител, страстите се успокоиха." А Георги Димитров си припомни, че Павел Чернев бил единственият бивш колега от "Атака", който отишъл да му помогне, след като взривили колата му в собствения му гараж в Хасково и настанал пожар в къщата му. Според други бивши съпартийци на Павел Чернев въпреки внушителния му външен вид той бил съвсем възпитан човек. "Държеше на митингите да изглежда як, строг, намусен и да гледа лошо - разказа бившият депутат от "Атака" Стоян Иванов. - Но публичният му образ нямаше нищо общо с него. Изобщо не беше толкова избухлив, както си мислеха много хора.

А беше очарователен събеседник. Винаги ще разкаже някой виц, случка. Разбира се, обичаше да ги украсява и дори да ги изиграе като във филм, но така повече привличаха внимание. Павел Чернев дори изигра две второстепенни роли в киното - в "Мисия Лондон" и в "Под прикритие".

Ходел редовно на рок концерти. За да поддържа имиджа си, на подобни мероприятия винаги се обличал с черен панталон и черна риза.

"Беше див рокаджия и не пропускаше фестивала в Каварна", разказа Цонко Цонев. По линия на хард музиката се сприятелил и с ексдепутата Георги Димитров.

Павел Чернев никога не се оплаквал от здравето си, затова всички бяха изненадани от новината за смъртта му. Според Цонко Цонев той пиел някакви хапчета, но никога не казвал за какво.

Много хора са се чули с бившия депутат седмица-две преди трагичния инцидент. На всички обяснявал, че трябва да се видят и че ще заминава за размирен район в Русия. Напоследък се задълбочил още повече в русофилската и националистическа тематика. Запалено обяснявал, че ще организира ново движение за обединение на православните народи.

Последният му пост във фейсбук е свързан точно с това:

"Новото българско опълчение се сформира на южната ни граница. Качено на АТВ, с напомпана във фитнес мускулатура. Съвременно. И едновременно извечно българско. Защото прав бе Този, който ни каза: "Времето е в нас и ние сме във времето..." Поздравявам Динко, неговите приятели, всеки българин, застанал на разградената ни граница да пази Родината. Дай Боже скоро всички да застанем в единен боен строй."

След това е качил видеоклип от град Тулск в Русия как мобилен отряд със спецпредназначение задържа роми.

А коментарът му е: "Показно за нашата бъдеща политика. Националноотговорна политика."

Преди това Павел Чернев се е възмутил от бавачката, обезглавила 4-годишната Настя.

"Убиха в Москва мъничката Настя. Уби я ЖИВОТНО в човешки облик, обявило се за терористка. ЖИВОТНОТО крещя "алраху акбар", докато размахваше отрязаната детска главица. Всякакви думи на скръб и ярост тук са безсилни. Аз съм потресен..., но вече твърдо и непреклонно убеден. Ако такова ЖИВОТНО застане пред мен, ще го убия. АЗ ЩЕ УБИВАМ ЖИВОТНИ!"

Политическата му кариера започва във ВМРО, където организирал няколко съвместни акции с набиращата скорост "Атака". И Волен Сидеров го поканил, като в началната фаза редовно го произвеждал в длъжност "комендант на митинг".

Първоначално Павел Чернев беше дясната ръка на лидера. И когато партията влезе в парламента през 2005 г., в нощта на изборите именно огромният брадат адвокат придружаваше навсякъде Сидеров в кулоарите на НДК. И впечатляваше всички с вида си. Много бързо обаче двамата се скарват около инцидента на магистрала "Тракия". Дълго време бяха в обтегнати отношения, но след случката с НАТФИЗ, когато Чернев защити лидера на "Атака", бившите съпартийци стоплили отношенията си.

С Волен се помирили се и си простили взаимно. В последните години Павел Чернев бе познат повече като адвокат по известни дела, отколкото с успешни политически инициативи. Само няколко часа преди смъртта си той участва в "Часът на Милен Цветков", за да защитава клиента си Симеон Христов, който преби шофьор на бул. УЧерни връхФ преди седмица. Той обясни, че познава обвинения от години и оправда поведението му с факта, че Христов бил афектиран, защото жена му била със счупена китка и лакетна става.