Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като главен секретар на МВнР дал съгласие за даване под наем на имот в Берлин през 2000 г., за който вече имало реституционни претенции

Потаен, дистанциран, но възпитан

Потайно, дистанцирано и възпитано се държал с колегите си уволненият за каране по зелените релси на "Руски паметник" в София главен секретар на МВнР.

Това разказаха негови колеги пред "168 часа". Във всички държавни ведомства, където е работил, Стоян Тодоров бил незабележим. Но пък неизменно успявал да задържи високите позиции в държавната администрация. Но в същото време рядко се е появявал в публичното пространство.

Склонността му да стои далеч от прожекторите си личи и по факта, че сам е карал злополучния мерцедес, а не е използвал услугите на някой от щатните 21 шофьори на Външно министерство. А като главен секретар със сигурност му се полага персонален водач. Очевидно не липсата на професионалист, който да управлява автомобила, е причината да шофира сам. "Други са мотивите му да

шофира сам - не иска никой да разбере къде отива", твърдят запознати. А закъде е бързал, когато е нагазил зелените релси на трамвая, за да избегне задръстването, не е ясно. След като снимката обиколи социалните мрежи и предизвика масово възмущение, Стоян Тодоров излязъл в отпуск.

Как обаче е станало ясно, че мерцедесът е служебен на Външно министерство? Номерът на колата е публикуван в списък на министерството, приложен към обществена поръчка за сервизно обслужване на служебни автомобили. Така хората, снимали прегрешението, разбрали, че мерцедесът е на МВнР. Те сигнализирали и МС. Администрацията на Външно министерство се опитала да прикрие информацията, че главният секретар е карал мерцедеса. Хората на Бойко Борисов обаче направили собствено проучване кой е чиновникът, нарушил правилата на движение и е нагазил в тревата със служебен автомобил.

Когато разбрал кой е, министър-председателят бил категоричен, че Стоян Тодоров трябва да бъде уволнен. Смята се, че той е назначение от квотата на ДСБ, която мина в опозиция на правителството.

Управлявалият мерцедеса главен секретар на МВнР за втори път заема тази позиция в министерството. Първия път е по времето на кабинета "Костов" и външен министър Надежда Неински (тогава Михайлова). Той е назначен в средата на мандата през 1999 г. и остава на тази позиция до 2001 г., когато на власт идва царят. Според запознати по онова време той като отговорен за административните въпроси във Външно министерство е имал активно участие в скандала с имотите ни в Берлин. Германци предявиха реституционни претенции към сграда, ползвана до 1990 г. от българското търговско представителство, а след това дадена под наем на германска банка.

Именно когато Тодоров е главен секретар, е подписан последният договор с нея през 2000 г., въпреки че вече е имало подаден иск за реституция. После, през 2009 г., наследниците на собственика на имота осъдиха България да им плати 10,5 милиона евро за пропуснати ползи.

Имотът е бил собственост на германеца Йозеф Вит, който го продава на България, но договорът не е влязъл в сила, тъй като имущество му е национализирано в полза на ГДР. Когато съдът реши, че България трябва да плати на наследниците му 10,5 милиона евро, името на Тодоров не бе споменато, макар че е бил главен секретар на МВнР.

Той започва кариерата си в Агенцията по приватизация през 1992 г., която напуска през 1999 г. като неин заместник изпълнителен директор. Тогава той е смятан за част от технократския кръг в СДС, защото е състудент от Техническия университет с бившия икономически министър Александър Божков. С негова помощ успял да се издигне в агенцията. По онова време тя имаше сериозна дейност. Най-много открити процедури са били през 1998 г. - 1608. През 1997 г. те са 559. Сред най-големите продадени предприятия са "Кремиковци" (през 1999 г. на "Дару металс"), няколко циментови завода и бирените фабрики.

През целия период, докато Тодоров е бил в Агенцията по приватизация, са реализирани сделки с общ финансов ефект от 9,041 млрд. лв.

Прекият им финансов ефект е 4,344 милиарда лева, а останалите 4,335 милиарда лева са договорени инвестиции.

След Агенцията за приватизация и Външно министерство Стоян Тодоров е бил пак на длъжност главен секретар в Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ) към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (от 2002 г. до август 2010 г.). А после заема същия пост в агенция "Електронно-съобщителни мрежи и информационни системи".

В МВнР се връща през март 2015 г., но част от функциите му са иззети, твърдят запознати. Трябвало да съгласува всичко със заместник-министър Христо Ангеличин. Става въпрос за управление на имотите на министерството и обществени поръчки.