Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прикриват бизнес интереси за милиони зад маската на загриженост

- Г-н Турлаков, как ще коментирате инициативата да се отглежда канабис за медицински цели, представена пред депутатите от комисията по земеделие и храни?

- Тази тема е изключително изтъркана, учудвам се, че има хора, които се опитват нещо да направят в тази посока. Погрешно е това, което се прави, и начинът, по който се прави. Става въпрос за политическа,

търговска инициатива, която няма медицински аргументи

По принцип какво значи легализация? Значи да излезе гилдията на медиците и тя да каже има ли такова нещо като употреба на трева с лечебна цел. Не съм видял в света единодушно мнение от страна на медиците има ли плюсове прилагането на трева за каквито и да било цели. Има точно обратното – повече са минусите. Говорим за наука, не за популистични изказвания, които търсят повече гласове. Това е привлекателна идея за определени кръгове, която привлича внимание.

- Кои са тези кръгове?

- Кръговете, които стоят зад това, имат една единствена цел – бизнес. Ако легализираме отглеждането трева, ще узаконим производството, трафика и т.н. Няма да има никакъв контрол върху социалните и здравни щети. Не зная как има хора, които твърдят обратното. Има мнение на световни катацитети за особено негативните последици от ранна употреба. А после крачката към експеримент с други психоактивни вещества е малка.

- За колко време се развива зависимост от трева?

- Това е много сложен въпрос за колко време един човек се пристрастява. Различно е. Никой не може да каже за колко време се развива зависимост, коя дрога как ще въздейства на определен човек и как ще реагира, ако пуши. Един става агресивен, друг – весел, трети бие. Затова такива решения са малоумни. Не всички, които експериментират с трева, стават зависими. Но това е проблематична зона. Докладите на токсикологията във Военно-медицинска академия показват, че там често попадат младежи с психоза вследствие на предозиране с трева. Така че много моля тези хора, които вървят от години в публичното пространство и спорим отдавна, да престанат да лансират подобни тези за легализация на отглеждането на канабис. Те имат личен интере.

- Какъв е личният им интерес?

- Първо, защото

самите те употребяват

и пушат

Странно е как хора, които не са болни и не са лекари, дават компетентно мнение доколко трябва да се узакони използването на канабис с медицински цели. Не може такъв сериозен въпрос да се решава по мнението на някой, който нещо е прочел или казал. Истинското нещо, което трябва да се направи е декриминализация - да се прави разграничение между отглеждане, разпространение и употреба. Трябва да има декриминализация – за това трябва да се произнесат юристи, а не учени от БАН и политици. Това е непрофесионално. Лекарите са дали становище. Националният съвет по наркотичните вещества е казал, че не одобрява. Ако допуснем легализация, коя ще е службата, която ще контролира, кой ще докаже, че тревата ще отиде в ръцете на медиците Подобни хора търсят всичко друго, но не и лечение на болните.

- Може ли да се каже, че са лобисти на определени интереси?

- Абсолютно лобисти – на бизнес и политици. Това носи много пари, няма какво да се лъжем. Става въпрос за милиони. Какво се влага? Нищо, има го като природна даденост. Разходите са минимални в сравнение с печалбата. Целият този напън е изключително тенденциозно лобистко действие.

- Кои са кръговете, които стоят зад тези хора?

- Не знам кои са кръговете. Едни и същи хора са. Има и политици, които са се произнасяли в полза на подобно решение. Като например отцепилия се от ПФ Велизар Енчев. Той пропагандираше такива намерения. Подобни екстравагантни идеи показват, че тези, които ги лансират, или искат да бъдат в центъра на вниманието, за да се говори за тях, или са лобисти и представляват хора, които имат интерес това да се случи, които ще произвеждат, ще сложат монопол върху това. За мен няма значение кой ще бъде. Но нали не се съмнявате, че монопол ще има? БАН това ли успяха да измислят от висене цял ден на кресла? Да вземат да питат неправителствени организации. Какви ще са социалните вреди на такова нещо, кой може да каже. България изостава като политика по отношение на зависимости. Ние обикаляме цяла България и работим с младежи от 9 до 11 клас. В тяхната среда се внушава, че тревата е безвредна и 60-70 процента са опитвали. Има голяма част от тези младежи, които са пробвали и други по-силни вещества.

Безусловно безвредни психоактивни вещества няма. Който го твърди, или е идиот, или има друга цел. Трябва да се вземат предвид всички възможни рискове.

- С колко може да се увеличи броят на зависимите, ако се легализира канабисът за медицински цели?

- Зависимите ще се увеличат, не мога да кажа с колко, но достъпът ще е по-лесен. А дезинформацията и мотивацията ще се увеличат. България преди 2 г. беше на второ място в Европа по ранна употреба на дрога.

Имаме изключително висок процент сред подрастващите. А сега вече сигурно сме на първо място. Хората го знаят, има специални доклади. Но тези, които инициират подобно нещо, имат безотговорно отношение към българските младежи. Ние работим на терен, срещаме се с потърпевшите, омръзна ми заради безразсъдни решения да страдат децата ни. Трябва да се подхожда много прецизно. Когато заиграват парите и интересите, виждате какво се получава.