Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Регистърът с компаниите е тайна, бум на желаещи да садят трева от 2015 г.

16 фирми притежават официално разрешение да отглеждат в България канабис и подобни растения със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол. Има и две фирми, които внасят семена, непредназначени за посев, показват данни до края на 2015 г.

Кандидатите са били малко до 2015 г., когато изведнъж настъпва бум на желаещите да развъждат трева.

13 от споменатите 16 компании са получили лиценз през миналата година.

Само до 10 януари 2016 г. пък нови 13 фирми са поискали да отглеждат

растителната култура, а 3 - да я внасят законно. Засега обаче все още не са разгледани документите и не са издадени нови разрешения в момент, когато за пореден път се надига кампания за легализирането на марихуаната.

Данните за законния бизнес с канабис бяха предоставени на "168 часа" от Министерството на земеделието и храните. Иначе никой не може да каже колко са незаконните ниви, засети със зеленото растение. Особено много са в Южна България - главно край Петрич, където редовно МВР намира подобни насаждения.

Не е ясно защо в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в Наредба №12 няма указания как се контролира употребата на реколтата от конопени растения. Така че очевидно има отворена вратичка за злоупотреби.

Има единствено възможност да се изисква договор с преработвателно предприятие.

Интересното е, че т.нар. регистър на компаниите, занимаващи се с отглеждане на канабис, е секретен. Обаче още

през 2011 г. е било издадено първото легално разрешение за създаване на фитокамера

за отглеждане на растителната култура в Силистра. Към нея има и лаборатории, в които изолират и пречистват активните вещества.

Отделяли различните канабиноиди, изучавали свойствата им, така че да решат как да ги тестват върху животни. Площта на предприятието е около 200 квадратни метра, като условията - влажност, светлина, напояване, се контролират от хората. Изолирани са естествените фактори като вятър, дъжд, слънце. Екипът е съставен от шефа на катедрата по биотехнология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Владимир Савов и доц. Юлиян Караджов, който е издал две книги за канабиса.

Опитват се да правят различни кръстоски от два от основните видове марихуана - индика и сатива. Извличат основните активни вещества. Забелязали, че колкото повече е ТНС - психоактивната субстанция, която замайва главата, толкова по-малко е другото - CBD, което има значение при лечение.

Темата за употребата на коноп за медицински цели бе повдигната от различни кръгове преди 2 г. и се коментира ту в една, ту в друга институция. Само преди 10 дена консултантът по развъждане на канабис доц. Юлиян Караджов е

представил възможностите за лечение с канабис

пред депутатите

от комисията по земеделие и храни. Въпросът е влязъл като последна точка от дневния ред съвсем официално, но без да са раздадени материали за ползване от народните представители. Те изслушали Юлиян Караджов.

"Нямахме раздадени материали, просто го изслушахме за не повече от 20 минути. Не сме дискутирали въпроса. Само да не стане като с водка "Мери Джейн" навремето", коментира депутат, участвал в заседанието на комисията.

А Националният съвет по наркотичните вещества

към Министерството

на здравеопазването

преди седмица публикува свое решение, че не препоръчва използването на канабис за лечение на пациенти. При това, след като на три сесии разгледа обстойно проблема и поръча становища на консултанти по различни болести.

Лекарите са категорични - не са съгласни да се разреши медицинската употреба на коноп, защото доказателствата, че помага, не са надеждни, а за вредите се знае отдавна.

"При нас напоследък рядко идва човек с проявена за пръв път психоза, който да не е пушил марихуана. Има зачестяване на тези случаи, без да казвам, че канабисът е причинил заболяването - коментира проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница. - Не съм чувала действащ психиатър да каже, че медикамент от канабис носи повече полза, отколкото вреда. Има връзка между едното и другото - между психозата и употребата."

Оказва се, че у нас не просто е обсъждан въпросът, не просто е отглеждан индустриален канабис, но

има и клинични изследвания на спрей

за устна лигавица

за облекчаване на болки от рак. В становище на Изпълнителната агенция по лекарствата пише, че те са се провели между 2012 и 2015 г. Става въпрос за 4 вида от препарата "Сативекс". Производителят сам е спрял изпитването. Доклади за окончателните резултати на извършените в България изследвания не са представени. Изпълнителната агенция по лекарствата не препоръчва включването на канабис в лечение на пациенти.

Консултантът по гастроентерология проф. Матева отбелязва в становище до Националния съвет по наркотичните вещества, че

само при хроничен панкреатит и при неовладяна болкова симптоматика

за кратко време може да се използва коноп. Но тя е категорична, че не е доказана ефективността на лечението.

Националният консултант по медицинска онкология доц. Димитър Калев обяснява, че такива лекарства се назначават при 4 показания - карциномен дистрес, карциномна умора, карциномна болка и палиативни грижи, но нито едно от престижните международни онкологични ръководства не ги препоръчва. Доц. Калев категорично отрича лекарствени продукти, съдържащи марихуана и нейните деривати, в българската медицинска онкология.

Според консултанта по медицинска онкология Асен Дудов съдържащите се в канабиса канабиноиди може да подобрят качеството на живот, но в същото време имат доста нежелани реакции.

"Изобщо не коментирам класическия прием на канабис - чрез пушене - обикновено негови "страстни" защитници са хора, които просто искат узаконяването на определена форма на наркомания", пише в становището си Дудов.

Има и застъпници на лечението с канабис. Такъв е доц. Владимир Сотиров:

"Перверзна практика е лекари от позицията на експерти да казват, че е опасно да се разреши за медицински цели. Нали работата на лекарите е да предлагат решения Те казват, че конопът е потенциално опасен, но това не произтича от него, а от самата употреба. Задачата на лекарите е да се употребява безопасно."