Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди четири години светът бе скандализиран от новината, че създателите на легендарната "Матрица" вече не са братя, а брат и сестра. Лари Уашовски се превръща в Лана.

Виждайки крайния резултат, по стъпките му тръгва и Анди Уашовски, за да може днес вече да казваме,че култовите филми "V като Вендета", "Облакът Атлас" и "Пътят на Юпитер" са създадени от сестри Уашовски.

Бившите братя обаче не са първите, нито последните известни личности, които са претърпели операции за смяна на пола.

Не може и да не споменем огромния принос на

първия мъж, осмелил се да поправи грешката, която природата е направила, още през 1882 - Ейнар Вегенр. Историята на художника беше разказана във филма "Момичето от Дания", който запозна масовата публика с това , откъде е тръгнала идеята за смяна на пола. Операцията на Вегенер и дневниците на лекарите тласкат медицината към развитие и първата успешна смяна на пола е извършена 23 години по-късно на Джордж Йоргенсен.

В наши дни има много известни личности, за които е трудно и да повярваме, че някога са били от различен пол. За някои може и да е изненада, за други - не, че именно трансджендър жена е вдъхновението на изпълнители като Дейвид Бауи, Пати Смит и Пийт Бърнс. Това е първата транс жена в пънк рока - Джейн Каунти. Кариерата на родената като Уейн Каунти певица продължава десетилетия и макар че е работила с редица известни изпълнители и е била вдъхновение за други, тя така и не успява да постигне комерсиален успех.

По смелия път на това да бъдеш това, което си, тръгват и много други известни личности, за които подобно решение е изненада. Такива например са олимпийският шампион Брус Дженър, поставял рекорди в декатлона преди 40 години, и боксовият шампион Франк Малоуни. И двамата са били част от света на спортните мачовци, но още по времето на тези години са знаели, че природата е направила грешка.

“Бях родена в грешно тяло, винаги съм знаела, че съм жена. Не мога да продължавам да живея в сенките”, казва бившият боксьор, който днес носи името Кели.

Но докато промяната на Франк в Кели се случва съвсем тайно, тази на Брус в Кейтлин се случи пред очите на целия свят. Дженър, доведен баща на Ким Кардашиян и баща на модела Кендъл Дженър, се появи на корицата на "Венити феър" дни след 10-часовата си операция за смяна на пола, а броят носеше заглавието "Наричайте ме Кейтлин". С фотосесията на Лейбовиц идва свободата за Дженър, която чупи рекорда на Барак Обама за най-бързо събиране на последователи в туитър. За пет часа тяхната бройка вече е 1 милион. За промяната на Кейтлин дори беше излъчено риалити предаване.

Оказва се, че много модели и актриси в някакъв период от живота си са били мъже.

Такъв е случаят с Андрей Пейч, който е в класацията на FHM за 100-те най-секси жени за 2011 г. Или британският модел Каралайн "Тула" Коси - първата транссексуална жена, която се снима за корицята на "Плейбой". Дори става момиче на Бонд във филма "Само за твоите очи".Скоро след излизането на лентата, един от британските таблоиди излиза със заглавието "Момичето на Бонд всъщност е момче", което толкова разстройва Тула, че тя обмисля опит за самоубийство. Оказва се достатъчно силна обаче да преживее нападките и в отговор публикува биографията си "Аз съм жена".

Друга красива жена, която някога е била мъж, е Лаверин Кокс. Тя е определяна като "най-влиятелната трансактриса", част е от класацията "Стоте най-влиятелни личности на планетата" и се снима в сериала Orange is the New Black . Заради работата си по продукцията Кокс става първата номинирана трансджендър жена за награда "Еми" след Анджела Морлей през 1990 година. През 2015г. става и пръвата жена със сменен пол, която получава своя восъчна фигура в музея "Мадам Тюсо".

Впечатляваща като Кокс е и композиторката на филмите на Стенли Кубрик "Портокал с часовников механизъм" и "Сиянието" - Уенди Карлос. Родената като Уолтър Карлос е една от малкото трансджендър носителки на грами.

Историята помни и необичайния случай

на Томас Бийти. Той сменя пола си, жени се за Нанси легално по законите за смесените бракове в Хаваи и скандализира медиите, след като става първият мъж, който ражда. Макар и със сменен пол, след като разбира, че съпругата му е стерилна, Бийти сам поема задача да износи децата им.

Рядко в Холивуд се срещат жени, които са станали мъже. Може би най-извесният случай е единственото дете на Шер - Чаз Боно. Трансформацията му от момиче в момче беше заснета на лента и представена на филмовия фестивал "Съндендс".