Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Появиха се конспиративни теории, че истерия около вируса зика се създава именно в Бразилия с цел бойкотиране на XXXI летни олимпийски игри, които ще се проведат от 5 до 21 август 2016 г. в Рио де Жанейро.

Това ще са първите олимпийски игри в Южна Америка и се появи теория, че нарочно се преувеличават рисковете от заразата, за да се подплашат организатори, участници, доброволци и най-вече гостите на игрите. Факт е, че в 80% от случаите заболяването протича без каквито и да било симптоми, затова не бива да има място чак за такава паника.

От Международния олимпийски комитет (МОК) успокоиха, че за момента няма риск Олимпийските игри да бъдат отменени заради епидемията.

Но все пак организаторите са изключително притеснени от прогнозите на СЗО, че броят на заразените в Бразилия се очаква да достигне 1,5 милиона души.

Някои дори се усъмниха в информацията, че е инфектирана и златната медалистка Марина Алабау. Шампионката по уиндсърф твърди, че се е заразила със зика, докато през декември е била на тренировки в Бразилия. Тогава тя е изкарала тежка настинка със силни болки в ставите и мускулни спазми. Цялото й тяло се покрило с червен обрив, но симптомите отшумели за дни и едва по-късно от екипа на шампионката осъзнали, че най-вероятно става дума за зика.

Изказаха се теории, че шампионката може да е изкарала някаква друга треска, но сега просто да изопачава историята с цел привличане на внимание. На нея дори не са й направени тестове на момента, а когато се стига до кръвна проба вече са минали месеци след треската.

Някои пък виждат в разпространението на заразата вечната конспирация за контрол над популацията.

Страхът от бързия прираст на населението е станал толкова популярен, че дори изигра важна роля в последния роман на от Дан Браун "Ад".

Фактът, че населението на планетата расте главоломно, ражда множество конспиративни теории, че тайни прослойки търсят начин да се ограничат размерите му, да се елиминират огромни групи хора и да се осъществи контрол над раждаемостта в световен мащаб.

В бестселъра на Браун гениален, но зъл учен изобрети биологично оръжие, което да се разпространи по цялата планета и да предизвиква стерилитет в огромен процент от населението, като по този начин да се спаси човечеството от крах заради свръхприраст.

Любители на конспиративните теории обаче твърдят, че именно зика е такъв вирус. Доказателството според тях е, че заразата уврежда именно още неродените. Говори се, че вирусът е създаден или доусъвършенстван, за да се стигне до по-малък брой успешни раждания, да се намали броят на бременностите и да се убедят жените да раждат по-малко - особено в страните от Латинска Америка, в много от които контрацептивите са забранени.

Факт е, че в Бразилия вече се съветват младите жени да отложат бременност, докато ситуацията в страната не се нормализира. В Колумбия насоката е отлагане на забременяване с поне осем месеца, а правителството в Салвадор е пуснало препоръка към жените в страната да не стават майки поне до 2018 г.

Как проби от зика могат да се поръчат дори онлайн, четете в хартиеното издание на "168 часа".