Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Допинг епидемията в Русия добива застрашителни мащаби. Скандалът с Мария Шарапова се оказа само началото на серия от положителни проби, която е на път окончателно да срине спортната репутация на страната. Хванати в крачка се оказаха национални състезатели във фигурното пързаляне, бързото пързаляне с кънки, шорттрека, волейбола...

В организмите им бе открито веществото мелдоний, включено в забранителния списък на Световната антидопингова агенция (WADA) на 1 януари тази година. Руският спортен министър Виталий Мутко призна, че то е широко употребявано от атлетите в страната. “За съжаление можем да очакваме още много подобни случаи”, отчете той.

А депутатът Игор Лебедев призова да бъде свикано спешно заседание на Националния олимпийски комитет. “Някои твърдят, че Европа ни отмъщава заради бомбардировките в Сирия. Това е пълен абсурд! Ако не вземаш допинг, никой не може да ти навреди. Сега как ще отидем на олимпиадата в Рио?”, възмути се той.

Оказва се, че с мелдоний са тъпкани дори и най-малките таланти в детско-юношеските школи в страната. Разследване на Газета.Ru установи, че през 2015 г. все още легалното лекарство милдронат е било масово поръчвано най-вече от така наречените школи на олимпийския резерв, които подготвят бъдещи шампиони от най-ранна възраст. Например Центърът за олимпийски спортове в Московска област е заплатил 7 млн. рубли (близо 90 000 евро) за медикаменти за възстановяване и повишаване на работоспособността на състезателите, включително милдронат. Подобни документи има за Центъра за олимпийска подготовка №1 в Ростов и за Школата за висше спортно майсторство по колоездене в Самарска област.

Лекарството, разработено през 1975 г. от латвийски учени, е предназначено за лечение на заболявания на сърдечносъдовата система. То може да бъде купено срещу едва 300 рубли (3,80 евро) във всяка руска аптека.

И ако някои от уличените признаха вината си, други развиват конспиративни теории. Президентът на Руския кънки съюз Алексей Кравцов обяви, че е възможно хванатите състезатели да са жертви на саботаж от своите колеги

“Веднага щом научихме за забраната, всички наши запаси с препарата бяха унищожени. И въпреки това имаме положителни проби. Ще прекарам всички през детектора на лъжата и ако открия виновни, те ще се простят с кариерите си завинаги”, закани се началникът.

В същото време изчете информация, че близо 500 състезатели, включително 13 медалисти, са използвали мелдоний по време на първите в историята европейски олимпийски игри в Баку миналата година. В изследването на Британския журнал за спортна медицина са използвани доброволно предоставени данни от самите атлети и от медицинските екипи. Веществото е засечено в телата на участници в 15 от всички 21 дисциплини от програмата на игрите.

“Това изследване показва широко разпространената и неподходяща употреба и изписване на този медикамент в традиционно здравото общество на спортистите”, се посочва в доклада. Анализът е бил предоставен на WADA и е допринесъл за това мелдоният да попадне в списъка със забранените вещества.

Добрата новина е, че на този етап няма български спортист с положителна проба. Министерството на младежта и спорта и Националният антидопингов център за всеки случай се застраховаха с поредно уведомително писмо до всички федерации. Централите са били запознати с новостите в списъка на WADA още на 8 октомври 2015 г.