Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Номинираните не смятат да саботират награждаването заради войната срещу шефа на артистите

Наградите "Икар" се оказаха по-важни за най-добрите ни актьори от войната на част от гилдията срещу председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

С наближаването на церемонията по връчването на отличията на 27 март усилено започна да се разпространява новината, че се готви бойкот на тазгодишния празник на театъра.

Саботажът на икарите, присъждани от Съюза на артистите, щял да бъде извършен от номинираните актьори от Народния театър "Иван Вазов" и други техни колеги, фигуриращи в различните категории. Поводът се облягъл на скандала около гастрола на постановката "Духът на поета" в Европарламента в Брюксел на 3 март, заради който Мутафчиев бе обвинен от и.д. директора на Народния театър Милица Трайкова в интелектуална кражба. Председателят на САБ обясни, че е получил разрешение от режисьорката Маргарита Младенова и автора на пиесата Стефан Цанев, а на театъра са платени 1000 евро от организатора на събитието.

Проучване на "168 часа" показа, че повечето номинирани нямат никакви намерения да бойкотират наградите "Икар".

"На 27 март е Международният ден на театъра.

Какво общо има празникът с броженията в съсловието", заяви пред "168 часа" актьорът от Народния театър Валентин Ганев.

Носителят на "Икар" и две награди "Аскеер" е номиниран за пореден път, като тази година попада в категорията за поддържаща мъжка роля с изпълнението си на Никола Гешев в "Гео".

"Как и защо да бойкотираме икарите? - пита Ганев. - Не съм чул някой да се е отказал от християнската религия, понеже има едни католически свещеници, обвинени в педофилия, и затова да се саботира празнуването на Коледа и Великден.

Нямам намерение да провалям събитие, с което нашата професия заявява, че я има, че нашето

изкуство е нужно и то има своите постижения и публика.

Не на последно място събраните от церемонията средства се акумулират в здравен фонд, който подкрепя наши колеги.

Съюзът на артистите, в който членувам от 1981 година, е демократично сдружение. Има си устав, управителен съвет от 9 души, контролно-ревизионна комисия, съюзни дружества в театрите и т.н. Ако някой иска промени в поведението на съюза и нечия оставка, трябва да го направи според този устав. Вече съм обяснявал пространно защо не съм се подписал под отвореното писмо на колегите от театъра, с което се иска оставката на Мутафчиев.

Относно наградите "Икар" не председателят ги раздава, а специална комисия, определена и назначена от САБ.

Човек не може да е недоволен от този съюз, след като дори не членува в него, защото не му харесвал. Всеки недоволен първо трябва да се запита какво е направил за Съюза на артистите, а после да пита той какво е направил за него. Съсловието ни трябва да е солидарно по големите въпроси и

да не допуска закриването на културни институти", категоричен е Ганев.

Звездата от "Контрабасът" е сред актьорите, чиито имена липсват под официалния апел към Мутафчиев да се оттегли от поста, който заема. Чрез него над 70 артисти заявяват неодобрението си към шефа на артистите и го обвиняват в действия в техен ущърб и ръководене на САБ в тяснопартийни интереси.

Сред подписалите отвореното писмо е и Леонид Йовчев, който отказа да коментира

предстоящия празник

на Мелпомена.

Талантливият актьор е номиниран за водеща мъжка роля с две свои сценични превъплъщения - за независимия спектакъл "Малдорор" и за образа на Гео Милев в "Гео".

Негови преки конкуренти са Александър Хаджиангелов за Пилето в “Пилето" и Стоян Радев за Аркадий Чхеидзе в “Кавказкият тебеширен кръг".

Изключително въздействащият с изпълнението си на Презвитер Козма в "Процесът против богомилите" Христо Петков пък е сред артистите, които желаят да запазят неутралитет. Той е в категорията за поддържаща мъжка роля, като мери сили в битка за статуетката с Валентин Ганев и Владимир Пенев за д-р Дорн в "Чайка".

"Не знам дали се подготвя бойкот на икарите. Нямам коментар и не искам да се замесвам в скандала с Христо Мутафчиев. На тазгодишното награждаване за мен е важно, че съм номиниран и съм в добра компания. Не държа толкова на наградите,

колкото на това да си върша работата добре",

обясни Петков.

На същото мнение е и Луиза Григорова, която е една от претендентките за отличието за водеща женска роля със своята трансформация в “Евридика в подземния свят”. Харизматичната актриса заяви, че определено ще присъства и ще се наслади на церемонията.

"За мен всякакви бунтове, оставки и настроения в гилдията са по-скоро глупости. Дори не съм напълно наясно с тях. Интересува ме какво аз самата давам на сцената. Ролята, с която съм номинирана, беше голямо предизвикателство. Беше ми трудно, тъй като за първи път ми се наложи да изнасям цяло представление и след него съм тотално изчерпана физически и емоционално. Разбира се, че се радвам от номинацията си и както всеки се надявам да спечеля "Икар" за труда си. Не съм си подготвила благодарствена реч и се чудя дали е необходимо. Ако спечеля, най-вероятно

ще изляза неподготвена и ще импровизирам.

Ще благодаря на хората, на които трябва - лично", споделя Григорова.

В своята категория тя се съревновава с Анастасия Лютова за Лив Щайн в “Лив Щайн” и Гергана Змийчарова за Жана д'Арк в “Жана д'Арк”.

За поддържаща женска роля пък са отсети имената на Весела Бабинова за Лоре Левин в “Лив Щайн”, Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова за ролите им в “Театър, любов моя!” и Радина Кърджилова за Инна в “Мърлин Мърло”.

Самата Стефка Янорова бе категорична, че не знае за никакъв саботаж на наградите.

"Смятам, че се превърна в политика да се всява смут между хората и те да бъдат разединявани. Не за първи път се случва артистите да се ядем сами. Не заемам ничия страна, защото проблемът е много гнил и е от доста години. Не смятам обаче, че Христо е виновен за това положение. Не съм му адвокат, но не може всички да си изтриват ръцете с него. Ядосвам се, че се опитват да ни настройват едни срещу други, а истинските виновници потриват ръце.

Цялата ситуация ми прилича на лов на вещици

и всичко е много нечистоплътно. Като някакво отклоняване от сериозните теми", коментира Янорова.

Актрисата е доволна от факта, че тази година с "Икар" за чест и достойнство ще бъде почетен посмъртно и Чочо Попйорданов.

"Един от големите проблеми в театъра у нас е, че няма приемственост и много бързо се забравят хората. Чочо заслужава признание.

За мен самата най-голямата награда е оценката на публиката, аплодисментите и моментите, когато вървиш по улицата и някой ти се усмихне. За мен е огромно удоволствие да играя в пиесата "Театър, любов моя!", защото обичам много колежките си, автора и спектакъла. Всички сме много сплотени.

Ще ми се занапред всички артисти да бъдат малко по-мислещи и да разберат, че

всяко едно разединение води до още по-големи проблеми",

сигурна е Янорова.

Настроението сред главните герои на предстоящата церемония предвещава един успешен и спокоен празничен спектакъл, но все пак импровизациите в последния момент са запазена марка на артистите. Защото театърът е жив, различен и винаги изненадва.

На 27 март в Народен театър "Иван Вазов" ще бъде присъдена и награда "Икар" на проф. Надежда Сейкова и проф. Николина Георгиева за значимия им принос като преподаватели в Националната театрална академия, а актрисата Илка Зафирова ще получи статуетка за изключителен творчески принос към българския театър.