Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Бащата Гари Ардерн подменя паспорт и отведе тайно сина си
l В България го съдят за Как отвличане, но е оправдан

Bместо на разходка в Слънчев бряг едно 9-годишно българче се озова в далечната Нова Зеландия.

И прекара близо година и половина в малкото градче Хънтли с около 3000 жители и основен поминък въгледобив.

Живее в пълна изолация от българските си роднини, които алармират, че детето е отвлечено, и задействат процедура по принудителното му връщане.

Само няколко дни преди неочакваното пътуване в Бургас пристига новозеландецът Гари Ардерн.

Той е баща на 9-годишния Георги Бакалов и за трети път идва да го види. Гари е разбрал за съществуването на сина си две години по-рано, когато момченцето е на седем.

Както и в предишните случаи, Ардерн отсяда в апартамента на Георги Бакалов - дядото на момчето, с когото то живее.

Гари изглежда добронамерен и спокоен, но в раницата си носи новозеландски паспорт за сина си, а в главата си вече има подробен план как да го изведе зад граница.

Изчаква удобен момент, когато дядото не си е вкъщи, и

подменя оригиналния паспорт на момчето

с фалшив

Истинксият паспорт е германски, защото момченцето е родено в Лайпциг.

На 26 март 2011 г. Гари иска разрешение от дядото да заведе момчето на разходка в Слънчев бряг. Георги Бакалов го пуска, но с уговорката в 18,30 часа Гари да върне детето.

Баща и син хапват по един сандвич в центъра на Бургас, после хващат такси, но вместо към курорта автомобилът потегля към летището.

Пред служителка на Гранична полиция Гари показва и двата паспорта на детето.

От германския било видно, че детето е влязло за последен път в България през 2003 г. и до края на юни 2006-а е получавало последователни удължения за постоянен престой в страната, която не е напускало.

Новозеландският пък бил без никакви печати и отметки от която и да било държава. Въпреки това граничната полицайка е допуснала малолетното дете да напусне пределите на страната, не е поискала и задължителното в такива случаи писмено съгласие на майката на детето.

Така, необезпокоявани, баща и син се качват на самолет за Лондон. Пристигат малко след 19 ч. Оттам Гари звъни на дядото Бакалов и го лъже, че още се разхождат в Слънчев бряг.

От Лондон пътешествието им продължава до Хон-конг, след което летят до Нова Зеландия.

В показанията си по-късно момченцето разказва, че на паркинга на летището баща му взел кола, която приличала на камион. С нея двамата пътували до градчето Хънтли, където живеели Гари и родителите му.

"Докато внукът ми беше при него, Гари и роднините му го държаха в пълна изолация от нас. Забраняваха ни разговори дори по скайп", разказва пред “168 часа” дядото Георги Бакалов.

Мъжът е бивш застраховател, живее години наред в Германия, откъдето е съпругата му. Прави и невъзможното да върне внука си в България.

След подадения от майката и дядото сигнал за отвлечения Гошко от нашето правосъдно министерство инициират процедура по установяване местонахождението на детето и връщането му в България по реда на Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца от 1980 г.

През юни 2012 г. вече 10-годишният Гошко е върнат в България. Първоначално

детето отказва

да говори български

и това продължава повече от месец. Роднини твърдят, че то е било настроено срещу българите и повтаряло, че тук има лоши хора.

"Трябваше му доста време да се адаптира и да тръгне отново на училище. Завърши трети клас като частен ученик", споделя дядо му.

Окръжната прокуратура Бургас образува досъдебно производство за отвличане по чл. 142, ал. 1 от НК.

Започва процес срещу Гари Ардерн, който се води задочно, тъй като новозеландецът не може да бъде открит, за да му се предяви обвинението.

Процесът върви трудно, с чести отлагания на заседанията, дълго време се чака международна поръчка, която се оказва решаваща.

Чрез нея трябва да се установи дали между майката на Гошко Петра и бащата Гари има сключен брак.

Оказва се, че двамата

се женят набързо в

малка черква в Шотландия

"Бракът е сключен в “Гретна & Грийн”, но той е бил невалиден, защото не е потвърден от определените със закон органи нито в Шотландия, нито в България.

Като свидетел заявих пред съда, че в процеса на делото в Хемилтън беше установено - венчавка изобщо не е имало. В Шотландия е било извършено едно "брачно" шоу от една туристическа агенция, която не е издала никакъв документ. Заради липсата на какъвто и да било документ за сключен брак Семейният съд в Хамилтън призна за единствен законен представител на детето майка му Петра и издаде заповед за репатриране на Жорко през 2012 г.", твърди дядото Георги Бакалов.

Той е изумен, че научил от медиите за развръзката на делото. В края на м.г. Бургаският окръжен съд произнася оправдателна присъда за новозеландеца Гари Ардерн.

Какво се разбира в хода на делото и как родителите на Георги са се запознали четете в хартиеното издание на "168 часа".