Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осъден по член от закона като Левски - без извършено престъпление

По време на Студената война обаче е имало още по-драстични случаи.

През 1955 г. полк. Пеньо Пенев от българското военно разузнаване, работещ като вицеконсул в Истанбул, директно е арестуван за шпионаж. Процесът срещу него продължава 5 г. Интересното е, че присъдата му е по подобие на тази на Левски - по член от закона за противодържавна дейност, без да е имало извършено престъпление.

Той се е срещал с агенти, от които е искал информация за военни бази край Босфора.

Един месец стои в ареста в Истанбул, но никой не знае къде се намира. Посолството също не е уведомено. На 20-ия ден от задържането си е прехвърлен във военния затвор в Анкара и му се повдига обвинение за шпионаж.

Той е осъден на 24 г. затвор. Впоследствие присъдата е намалена на 12 г. Накрая е лежал 9 г. и е разменен срещу 9 български турци, арестувани за шпионаж у нас в полза на Турция. По време на тъмничния си престой полк. Пенев извезва българското знаме с подръчни материали и пише стихове. Но не признава принадлежността си към разузнаването. Странното е, че правителството на Вълко Червенков тогава първоначално изобщо не реагира, след като полковникът е арестуван в Турция. Когато докладвали на партийния ръководител за ареста и за това, че трябва да бъде разменен за други затворници, той заявил:

“Заради една въшка няма да горим юргана! Трябва да държим сметка за нашите българо-турски отношения!” И така държавата не предприема нищо.

След известно време съветски разузнавач, попаднал също в затвора, информира Съветския съюз за ареста на полк. Пенев.

Руските другари подхвърлили на българите, че трябва да разменят затворника и да не го държат в турските тъмници.

По време на Възродителния процес отношенията ни с Анкара са били доста сложни. Тогава Съветският съюз осъдил решението на българската държава и така страната останала без политически гръб.