Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

10 млн. лв. трябва да усвои Министерството на образованието и науката по европроект, който включва и написването на новите учебни програми в училище, довели до оставката на проф. Тодор Танев.

Скандалът лъсна в края на януари, когато стана ясно, че според промени в учебниците по история децата ще учат за съвместното съжителство на българи и турци, а не за турско владичество. Стигна се дотам, че премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра. По предложение на Реформаторския блок, чийто представител беше той в правителството,

мястото му зае

Меглена Кунева

"Новите учебни програми са много важна патриотична задача", заяви тя, след като пое министерството и бе категорична, че работата трябва да се свърши.

Но за разлика от предшественика си започна обществени обсъждания на включените тези в бъдещите учебници. Особено текстовете, включени в курса по история за шести и осми клас.

Всъщност тези постулати, които ще научават в училище, са

част от проект по

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси",

написан и одобрен още в предния програмен период - преди 2013 г. Бенефициент е Министерството на образованието и науката.

Тогава еврофондът обаче се управляваше от Министерството на труда и социалната политика, което е одобрило финансирането за МОН.

Принципно няма проблем държавна институция да кандидатства, за да усъвършенства работата си. Само че МОН е искало с него да подобри качеството на образованието до осми клас. И единственото, което са измислили, е да променят учебните програми.

Заглавието на проекта е: "За по-качествено образование". Според предварителните разчети той е започнал през 2010 г. Миналата година като част от мерките по финансираната от Брюксел реформа е внесен и гласуван Законът за предучилищното и училищното образование, който трябва да влезе в сила от 1 август 2016 г. преди началото на учебната година. При това тя по план е

редно да започне

по новите учебници

Но засега такива няма.

Проектът трябва да се отчете в срок - изискванията на Брюксел за усвояване на фондове са безпощадни. За това е и бързането да се приемат учебните програми, затова и "са пропуснали" общественото обсъждане.

За министерството е фатално това да не се случи. Идеята да се отложи приемането на новите учебни програми, за да се преразгледат още веднъж,

би поставило в риск МОН

да не получи 10-те

млн. лв. от Брюксел

Бюджетирането на проекта се оформя след приключването му. А преди това трябва да бъдат представени програмите, които доведоха до оставката на Тодор Танев.

От друга страна, чиновниците и външните експерти, наети да работят по въпроса, вече са положили своя труд и очакват да вземат хонорарите си.

Интересното е, че Танев разпределя служителите на министерството са разделени на отделни групи. Едната половина от тях участват в работните групи заедно с учени за написване на учебници. Другата половина пък проверява и оценява предложенията.

По план освен да се организира учебният процес е влизало и обучение на учителите по новите програми. Предвидено е да бъдат обучени поне 32 хиляди учители и служители.

Целите му са няколко - освен новите учебници, които да са в съответствие с новата образователна структура, оптимизиране на помагалата за професионалното образование, както и анализ на новите учебници.