Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Химически анализатори и специални рентгени ще сигнализират за камикадзета с взривове, отровни вещества и оръжия.

Наши учени са поканени да участват в международен екип, който ще разработва варианти за високотехнологични стоп-оръжия за предотвратяване терористични актове.

В момента 3-4 групи в света търсят решение на сложната задача. В повечето превес имат специалистите по сигурността. Тяхна ще е и последната дума дали дадена технология може масово да се приложи.

Тинк,танковете нямат много време. Френските и британските спецслужби наскоро са получили данни, че

66,2% от бежанците, преминали през Италия

и Гърция, са мъже,

като голяма част от тях са участвали във военни действия. Органите в Париж и Лондон били доста обезпокоени, защото все още не могат да установят целта на този десант, разкри пред “168 часа” експерт.

В тази ситуация задачата на международните екипи е да разработят ефективни технологии, с които терористите достатъчно рано да бъдат идентифицирани и обезвредени. Учени помолиха засега да не се споменават никакви имена. Според тях вероятността да не се стигне до никакво решение е голяма, тъй като някои технологии все още не са приемливи за част от обществото.

Тайна се пази и по друга причина -

ако се стигне до разработка, тя ще е суперсекретна

и освен това ще се реализира в чужбина. Предполага се, че на нашите учени ще им бъде възложено да напишат някои от програмите или да разработят малка част от необходимите детайли.

Очаква се експертите ни да бъдат поканени на среща, на която заедно със специалист от чужбина да обсъдят как може да се модифицират сегашните технологии за защита на военни или жизненоважни обекти. Като големи сгради, гари, летища, стадиони, молове и други места, където има голямо струпване на хора.

Един от обсъжданите варианти е

да се включат към системите за контрол на периметъра и стопоръжия - основно при опасност

от терористична атака. Правел се и анализ доколко може да се използват някои от съществуващите технологии за охрана на правителствени сгради и военни обекти. В полезрението са и обещаващи разработки, чиято реализация предстои в най-скоро време.

Целта на учените е да модифицират топтехнологии и да ги впрегнат в борбата с тероризма.

На този етап се обсъждат различни варианти. Един от тях е при подозрения да се заглушават мобилните телефони, за да не могат терористите да взривяват бомбите си. Голямото притеснение сред научната общност е как гражданите по света ще реагират на новите разработки.

Причината - едно от потенциалните стопоръжия представлява нещо като рамка.

Когато човек застане пред нея, все едно е на рентген

- разликата е, че не се виждат костите му, а изглежда гол. Преди време подобна технология трябваше да се въведе масово по световните летища. Заради разголването обаче, което е само на компютърния екран, стана скандал и тя бе отхвърлена.

Какво ще представляват датчиците, какви бариери ще има на входовете и как ще реагират при наличие на взривове у терорист, четете в хартиеното издание на "168 часа".