Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За 15-и път бе отказано условно предсрочно освобождаване Сирхан Сирхан.

Палестинецът изтърпява присъда от 99 години затвор в САЩ за убийството на сенатора демократ Робърт Кенеди. Сирхан е родом от Ерусалим, има панарабски и антиизраелски възгледи и емигрирал с родителите си в САЩ през 1956 г. Днес е на 71 години.

Той не признава вината си, нито се разкайва за убийството на Робърт Кенеди и за стрелбата срещу още 5 души в хотел “Амбасадор” в Лос Анджелис през 1968 г. Казва, че има проблем с паметта,

не помни нищо, поради

което не може

да носи отговорност

за случилото се.

На заседанието по молбата за предсрочно освобождаване на затворника в Сан Диего пред комисията за първи път се изправи Пол Шрейд, главен сътрудник на Кенеди, стоял редом със сенатора в нощта на убийството му. Шрейд, който не е виждал Сирхан от съдебния процес през 1969 г., заяви, това е човекът, стрелял по него на 5 юни 1968 г. в бюфета на хотел “Амбасадор”, но че той не е убиецът на сенатора.

Кенеди е убит от неидентифициран съучастник на палестинеца, казва Шрейд и твърдението му е цитирано в “Пост Нейшън” и във вестник “Ню Йорк таймс”. Въпреки това изявление Сирхан Сирхан получи поредния отказ за условно предсрочно освобождаване. Членовете на комисията стигнаха до решението след повече от 3 часа разисквания. В тях прокурорът по делото обвини Сирхан в “атака срещу политическата система”, а затворникът не показа разкаяние и разбиране за тежестта на чудовищното престъпление.

“Ако искате признание,

не мога да го направя

- цитираха медии думите на Сирхан пред комисията. - От юридическа гледна точка за нищо не съм виновен. Не се отнасям към случилото се лекомислено. Не нося отговорност за това, че съм бил там (в хотела)”.

Комисията смята изявлението на Сирхан за неубедително. “Това престъпление потресе народа. Бих се осмелил да кажа, че то потресе света, подчерта членът на комисията Брайън Робъртс. Това бе политическо убийство на конкурентоспособен кандидат за президент.”

През 1968 г. Робърт Кенеди, брат на държавния глава на САЩ Джон Кенеди, убит в Далас пет години по-рано, на свой ред се кандидатира за президент. На 5 юни той току-що е удържал ключова победа в предварителните избори в Калифорния и става основен претендент за кандидатурата на демократите в президентските избори.

Отбелязва победата си в хотел “Амбасадор”. Точно 15 минути след полунощ в обкръжението на свои привърженици, журналисти и охрана Робърт Кенеди напуска хотела през бюфета. В този момент се стреля в него. След това се чуват още няколко изстрела и Кенеди рухва на пода. Тогава никому неизвестният палестинец Сирхан Сирхан все още

с пистолет в ръка

е спрян от охраната

Налага се мнението, че убийството е извършено от психар, вълк единак, протестиращ срещу намеренията на Робърт Кенеди да продаде американски изтребители на Израел.

Биографията на Сирхан е показателна. Израснал е в заможно семейство на палестинци християни в Ерусалим. През 1956 г. то емигрира в САЩ и Сирхан работи в Калифорния като коняр и продавач. След арабско-изрелската война през 1976 г. той развива панарабски и антиционистки възгледи. Палестинецът бързо признава пред полицията, че планирал убийството на Кенеди от 20 години, което е странно предвид факта, че по това време Сирхан е 24-годишен.

Какво точно е направил Сирхан в деня на убийството, къде е ходил и с кого се е запознал, дали е имал съучастник, четете в хартиеното издание