Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Група брокери на недвижими имоти и сателитите им въртят измами за милиони по варненското Черноморие. Срещу сочената за лидер Веселина Спасова има вече две разследвания в специализираната прокуратура.

Обвинения са повдигнати и срещу съучастниците й в двете групи. След няколко удължавания на срока на разследването вече година и половина полицията охранява при съмнително спазване на закона защитен свидетел.

Схемата

Групата намирала информация чрез служители от районните администрации във Варна за имоти с неплатени данъци. След това подставени лица плащали налозите за последните 5 г. и така чрез нотариални обстоятелствени проверки са придобивали имотите по давност, които после били продавани на човек от групата. По-късно те били препродавани на действителни купувачи.

Спецпрокуратурата твърди официално, че бандата е използвала и друга схема за имотни измами - чрез декларации пред поземлената комисия във Варна, като обект на престъпна дейност са били земеделски земи. Групата е действала от началото на 2010 г., но има оперативни данни, че

реално е започнала

да прилага схемите

си 6 години по-рано

Операцията по залавянето на групата е продължила 3 месеца в пълна секретност. За разследването не са знаели нито във варненската прокуратура, нито в полицията.

Историята започнала да се разплита, след като собственик на 4 дка в местността Сотира край Варна се оплакал на роднина, служител в специализираната прокуратура, че е жертва на опит за измама.

Проверката извадила на светло много подобни "сделки" в общините Варна, Аврен и Долни чифлик. Така се стига до ареста на брокерката Веселина Спасова през 2014 г. Повдигнато й е обвинение по чл. 321 от НК за ръководител на организирана престъпна група, извършваща имотни измами. Определена й е постоянна мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 30 000 лв. и е освободена. Тогава са иззети множество доказателства за престъпленията, между които печати и документация.

На 20 октомври 2015 г. антимафиоти щурмуват отново апартамента

на брокерката

Второто задържане е във връзка с нови сделки по старата схема. Заедно с Веселина Спасова са задържани Костадин Алексиев Костадинов, Димитър Тодоров Димитров, Пламен Димитров и Иван Великов Динов.

Установено е, че на 24 февруари 2015 г. е сключена сделка между И. К. и К. К., в качеството им на продавачи и купувача. Те продават 4 декара и половина т.нар. старите лозя вдясно от пътя преди местността Траката.

Фактът, че там строителството е абсолютно забранено заради свлачищната зона, близостта до морето и тъй като в границите на Морската градина, е най-малкиат проблем.

Разследването смята, че сделката е изповядана, като е

използван стар нотариален акт на името на бабата

на двете сестри

Документът на името на баба им е от 1951 г. В него е описан имот в землището на днешния варненски квартал “Виница”.

Прокуратурата установява, че за да се индивидуализира имотът – вече на новото място, отдалечено поне на 3 км от реалното му местоположение, са издадени скици.

Те удостоверяват в качеството си на официални документи, че имотът, който по стария нотариален акт не се намира в границите на село Виница, вече е на брега на морето.

Доколко истински – подправени или фалшиви, са скиците, категорично уточняват назначените експертизи. Така или иначе обаче в тях съществува и подпис на шефката на кадастъра във Варна Красимира Божкова, която е замесена в серия такива случаи. Заради подобен същата е освободена от община Варна, където е отговаряла за кадастъра още по времето на Кирил Йорданов.

Какъвто и да е начинът на възникване на тези документи, те едва ли отразяват обективната истина, категорични са близки до разследванията.

„168 часа” вече описа как

според кадастъра един

цял плаж в района на “Журналист” „изчезна” Оправданието на специалистите тогава бе, че просто са пропуснали да го впишат. Днес – 3 г. по-късно тази призната „грешка” не само не е поправена, но и върху пясъка е направен парцел, част от който е във водата на Черно море. Сменен е статутът на земята въпреки всички закони и той вече е публична общинска собственост. Въпрос на време е да се продаде на частник. За да се легализира допълнително фактът с новото местоположение на имота, е изготвена техническа експертиза. Това се прави от вещо лице и отговорността е негова. В случая експертната оценка е на вещото лице Янчо Димитров. Той е бившият собственик на “Батимекс”.

Фирмата съдираше кожи на всички варненци години наред заради договор

с общината да изготви кадастралния план. Само за „добър ден” тогава таксите бяха 50 лв.

В новото си амплоа Димитров издава експертиза, че имотът от стария нотариален акт и в новите скици е идентичен. Неофициално се твърди, че „разценката” за подобни експертизи варира между 500 и 1000 лв. според платежоспособността на клиента. По закон в самия кадастър нямат ангажименти да проверяват информацията, след като тя вече съществува в кадастрална карта и имотни регистри.

Рецидив

Второто задържане на Веселина Спасова става непосредствено след серия от сделки, в които тя търгува с останалите непродадени имоти след първото й задържане. Те са купени от една фирма, която същия ден ги ипотекира в Българо-американската кредитна банка - преди още да са вписани в имотния регистър. Самата фирма „Витавини” ЕООД е получила

финансиране

за свой бизнес проект, обезпечавайки го с 11 имота

Въпросните имоти са пустеещи земи, гори, голяма част от тях все още са част от горския фонд. Обещаващият бизнес, който банката кредитира, е част от такъв със световен мащаб, въпреки че самата фирма е с капитал 10 лв. Според държавните системи за справка същата фирма е еднолична собственост на жена. Фирмата не осигурява нито един работник, дори и самата собственичка.

Прокурорите от специализираната прокуратура са възложили проверка дали последните 20 декара са изтъргувани по 20 евро на кв. м. И отговаря ли на истината, че от тях

обвиняемата е придобила половин милион евро Неофициално! Спестявайки си данъци и такси.

За да съществува подобен вид имотни измами, се използват традиционно „обстоятелствени проверки”. С тях всеки, който си намери 2-ма свидетели и те потвърдят пред Общинската служба по земеделие, че е стопанисвал въпросния терен „добросъвестно в продължение на 10 г.”, може да получи документ за собственост.

Схемаджиите се възползват от облекчения законов режим, както и че реално едва ли някой проверява налице ли са петте задължителни условия за „реални добросъвестни грижи”. След узаконяването на новия собственик той по най-бързия начин продава парцела. Не е изключено обаче в годините да се появи реалният собственик на имота и да поиска да му бъде върнат във владение.

Спасова е усъвършенствала тази схема, като използва неограничен път едни и същи документи, в които само се поправят параметрите на съответния парцел, сочат събраните документи. Всичко това няма как да се случи без участието на доста длъжностни лица във Варна, вероятно и в София, като например шефката на Общинската служба по земеделие – Варна.

Как го правят

Според разследването всичко започва с едно решение за възстановяване на имот, което е законно и изпълнено. Прави му се дубликат, дописва се каквото е необходимо и се връща на собственика. С него се намират имоти, към които се предявяват претенции в кадастъра, разясняват схемата от прокуратурата. В същото време се издава и документ за въвод във владение. Прокуратурата проверява в колко от тези сделки новият собственик е шефката на службата по земеделие.

Как печатите на представените скици се разминават един от друг, до кого е била близка Веселина и колко и какви обвинения има тя, четете в хартиеното издание