Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Димитров, може ли Левски да бъде канонизиран още през тази година?

- Да, трябва да стане. Може да мине през процедурата. Единствената пречка е взетото преди десетилетия решение от всички църкви, че хора, които са убивали или призовавали за убийство, не могат да бъдат канонизирани. В същото време трябва да кажа, че изтъкнати светци са убивали хиляди хора и това не е попречило на канонизацията им в миналото.

- Кои например?

- Например Кан Тервел. Той е първият български светец, наречен от църквата Свети крал Тривелий. Убил е 7-8 хиляди християни византийци в битката при Поморие през 708 г. и 195 хиляди араби в битката при Константинопол през 716 г. Затова е обявен за светец и от католическата, и от православната църква

като спасител на Европа

Има и друг пример. Свети цар Борис Покръстител също е убил хиляди сърби и византийци във войните, които е водил до покръстването през 865 г. Веднага след това, вече бидейки християнин, е избил 52 болярски езически рода с жените и децата им, всеки от които по 200-300 души.

Така че Левски, който е убил няколко турци и едно християнско момче, и е организирал национално-освободителна революция, също би могъл да стане светец. Канонизацията му е отказана през 1962 г. именно с мотиви, че е допринесъл за смъртта на хора. Тогава е имало заседание на Светия синод. Левски е предложен заедно с Паисий Хилендарски и Софроний Врачански. Тогава Паисий и Софроний са канонизирани за светци, но не и Левски. Митрополитите направиха научна конференция и обясниха защо не може.

- Може ли тяхното решение да се преразгледа, или положението е като при Конституционния съд, който не може по един и същи въпрос да заседава два пъти?

- Може да се преразгледа, не е като при Конституционния съд.

Мога да ви разкажа обаче от личен опит колко много църквите държат на постулатите си. Докато учех във Ватикана през 1978-1979 г., моят преподавател папа Йоан Павел ІІ канонизира наведнъж 33-ма души от цял свят наведнъж. Тогава бях единственият българин във Ваткана, нямахме дипломатически отношения. И към мен се обърна кардинал Жозе Луискар с молба да му кажа прославени българи католици, които биха могли да бъдат канонизирани. Аз му посочих двама архиепископи на католическата църква - Петър Парчевич и Петър Богдан. След три седмици той идва при мен, много възмутен. Каза ми: “Ти защо ме подвеждаш?”. "Какво съм направил, не съм те подвел", отговарям му. “Парчевич и Богдан са основали революционна организация, вдигнала Чипровското въстание. Как ми ги предлагаш за светци?”. Аз му казах, че това е вярно, но те не са убивали. Кардиналът обаче бе категоричен, че това няма значение, защото са

призовавали към революция

и макар да е избухнала след смъртта им, не може да бъдат канонизирани. Стигнахме и до друг спор. “Те са призовавали за убийство на мюсюлмани”, казвах аз. “Мюсюлмани, ама хора”, отговори ми кардиналът. Известно време повтаряхме тези реплики.

Кога ще пише житие на Апостола и каква е процедурата, четете в хартиеното издание