Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Капитан Петко войвода
Капитан Петко войвода

Истинската биография на героя се различава от художествения образ, създаден от Хайтов

Oбщинският съветник в Смолян Коста Начев и съпругата му Зоя Начева, която е директор на Държавния архив в родопския град, откриха неизвестен правнук на Петко войвода, който живее в гр. Ксанти. Стелиос е внук на дъщерята на прочутия родопски войвода - Стелияни.

За това пръв съобщи регионалният вестник “Отзвук”.
Любопитното е, че срещата станала случайно точно на 7 февруари – денят, в който се отбелязва годишнината от смъртта на прославения капитан. Коста Начев, който обича да снима, обикалял из стария град с фотоапарата си. След като снимал къщата на правнука на Петко войвода, се разговорил с домакина, който му се представил, а след това показал и албума на баба си.
Стелиос не знае
български, смята и
Петко войвода за грък

ПОРТРЕТ: Предполагаемата дъщеря на Петко войвода Стелияни.  СНИМКА: В-К "ОТЗВУК"
ПОРТРЕТ: Предполагаемата дъщеря на Петко войвода Стелияни. СНИМКА: В-К "ОТЗВУК"

В публикацията е показана и снимка на бабата, която наистина има поразителна прилика със запазените фотографии на войводата. Зоя Начева е решена да разбули мистерията, като се заеме с изследване на неизвестните досега моменти в биографията на Капитан Петко.
Въпреки многото биографии, писани за него, досега е известно само едно сведение, че легендарният капитан освен син Георги е имал и дъщеря от първия си брак. Петко войвода се жени два пъти: първият за Елена, гъркиня от Енос или Кешан, от която има син и може би дъщеря, с която живеят в Ипсала, докато излиза хайдутин, а вторият – за Рада Кравкова от Казанлък, с която живеят, след като се установява във Варна и по време на интернирането му от стамболовистите в Трявна.
“Флотският деец капитан І ранг Константин Божков е единственият биограф, на когото Капитан Петко войвода се доверява и предоставя лично сведения за своя живот като хайдутин. Това дава основание да се приеме, че мемориалният ръкопис на известния флотски механик е с висока степен на достоверност.
ПОТОМЪК: Стелиос от Ксанти е правнук на прочутия войвода.   СНИМКА: В-К "ОТЗВУК"
ПОТОМЪК: Стелиос от Ксанти е правнук на прочутия войвода. СНИМКА: В-К "ОТЗВУК"

Той изпълнява
достойно заръката
си от 1900 г.,
като оставя ръкопис от 78 стр. с достоверни лични спомени за живота и делото на Петко войвода. През есента на 1898 г. К. Божков заминава от Русе за Варна и тогава старите войводи Филип Тотю и Христо Македонски изпращат по него поздрави до Капитан Петко войвода. Така се запознава с него и бързо успява да спечели доверието му. Веднъж К. Божков иска мнение от него за това в какво се състои изкуството на един войвода. В отговор “Кап. Петко войвода донесе и ми показа един доста обемист тефтер с думите: ето моят патент. Той надве-натри прелиства тази книга и прочита нейното съдържание […] (Ръкописа, с.18). По-нататък К. Божков описва 26 документа, които лично видял. Той единствен от всичките биографии на войводата пише, че освен син
Капитан Петко
е имал и дъщеря
от гъркинята”,
пише Зоя Начева.
“Ходих и втори път и разбрах още подробности - споделя Зоя Начева пред “168 часа”. - Неслучайно фактът, че е имал дъщеря, е споделен от войводата с Константин Божков. Той се е ползвал с най-голямо доверие от Капитан Петко и затова му е разказал подробности за личния си живот. Явно поне в тази част от биографията му, с която се занимавам, има все още неизвестни неща. В очите на Стелиос и Аспасия ние видяхме топлия поглед на Петко Киряков, който неведнъж е проявявал великодушие и висок морал в своя нелек живот като защитник на бедните, без значение на религиозна и национална принадлежност. Това често е най-силното оръжие на войводата, спечелвайки обичта на народа, това му осигурява предимство пред неговите врагове."

Какви са разликите между действителния Петко войвода и художествения му образ в популярния телевизионен сериал, четете в печатното издание на в. "168 часа"