Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Физическата активност е изключително важна за здравето. Според медиците тя е вторичен и дори първичен метод за профилактика на много болести. Физически занимания поне два пъти седмично предпазват от сърдечносъдови проблеми, диабет и рак. Те свалят кръвното, зареждат с енергия и оправят настроението. За ролята им при поддържане на здравословно тегло се знае достатъчно.

Добре е да се създадат навици за физически упражнения още от детството, тъй като повечето хронични болести започват тогава и само ескалират с възрастта, ако не им се обърне внимание.

1. Не се престаравайте

Проучване в Дания установи, че лекият крос снижава смъртността. “При хора, които тичат, без да се напрягат, смъртността е по-ниска, отколкото при тези, които изобщо не спортуват. При активно бягащите за здраве обаче смъртността е колкото и при избралите да мързелуват”, посочват датските медици.

Извод: Ходенето или лекият крос е много по-добър вариант от изнурителното бягане.

2. Важна е продължителността

Физическата активност е полезна за сърцето само ако за нейна сметка е съкратено времето на мързелуването. Ако продължавате да прекарвате в седене или лежане същия брой часове, както преди, заниманията със спорт няма да ви помогнат много.

Друго проучване установи, че при еднакво изгаряне на калории умереното движение (ходене) и енергичното (бягане) имат сходен ефект - свалят кръвното и холестерола, пазят от коронарна болест и диабет. Казано с други думи, ако за 10 минути тичане изгаряте 100 калории и също 100 калории - за 30 минути ходене, ползите за здравето ви са еднакви.

Извод: При ходене енергията се изразходва за по-дълго време, но резултатът за здравето е един и същ. Най-голямата разлика между двете е, че да се ходи всеки ден, е лесно, докато за тичане се изискват нагласа и физическа подготовка.

3. Да се ходи - полезно

и за очите

Учени от лабораторията “Бъркли” в Калифорния установиха, че ако при ходене и бягане на пътека се изразходва еднакво количество енергия, рискът да се развие катаракта спада в еднаква степен.

Извод: Ходенето е толкова добро, колкото и тичането за избягване на катаракта.

4. Не претоварвайте сърцето

Прекалено интензивното спортуване може да нанесе повече вреда, отколкото полза. Това е и главната причина медиците да препоръчват ходене, а не тичане. Претоварването може да доведе до артериална фиброза и камерни аритмии. Те рязко вдигат риска за сърцето и артериите. В момента се правят изследвания, за да се определи точната доза упражнения, подходяща за различните типове хора.

Ако водите заседнал живот, поне в началото ходенето за вас ще е по-безопасно и ще даде по-добри резултати от тичането.

5. 30 минути разходка всеки ден

Ходенето намалява стреса, предпазва от болести и влияе добре на сърцето и съдовете, но без рисковете, съпровождащи бягането. Проучване на медици от университета в Куинс показа, че при хора между 50 и 65 г. 30-минутната разходка 5 дни в седмицата укрепва сърдечното им здраве.