Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Престъпните синдикати на “Черната вдовица” и “Кактусовите муцуни” разширяват дейността си от изнудване и убийства към хранително-вкусовата индустрия

Италианската полиция арестува стотици членове на мафията в две мащабни операции в Сицилия и в Неапол.

Над 500 карабинери участваха в спецакцията в Катания по залавянето на 109 босове, наемни убийци и членове на престъпния клан “Лаудани”, замесен в атентати, екзекуции, търговия с наркотици и оръжие и изнудване. Италианските карабинери задържаха десетки мафиоти и в други части на Италия, а също в Холандия и Германия.

Кланът “Лаудани”,

възникнал в квартала “Сан Кристофоро” в покрайнините на Катания, е една от най-опасните групировки в Италия. В началото на 60-те години на миналия век престъпният синдикат контролира черния пазар на месо в районите на север от Катания, които не се контролират от “Коза Ностра”. През 70-те години “Кактусовите муцуни”, както ги наричат на жаргон, се сближават с “Коза Ностра”, но до официално приемане в мафията не се стига, макар че отношенията им са твърде добри. През 90-те години на миналия век мафиотската организация придобива две базуки от бивша Югославия, които планира да използва срещу сътрудници на полицията, но планът е осуетен от властите и оръжията – конфискувани. Днес кланът “Лаудани” контролира значителна част от северните райони на метрополията Катания, както и в общините Джаре и Рипосто. Сред арестуваните по време на февруарската операция т.г. е и създателят и кръстник на клана, 90-годишният бивш козар Себастиано Лаудани, поставен под домашен арест заради преклонната си възраст. Според разследващи патриархът Лаудани управлява клана десетилетия наред, подпомаган от сина си Гаетано, убит през 1992 г . , а след това от племенниците си Джузепе Лаудани и Алберто Карузо, възпитани от Кръстника в духа на мафиотския закон на насилието. Джузепе Лаудани е арестуван и става сътрудник на правосъдието, което довежда и до мащабната операция на 10 февруари 2016 г. В нея са арестувани виновни за бомбени атаки срещу полицейски участък през 1993 г. и

над 100 убийства,

между които на полицаи,

охраняващи затвори, и адвокат по наказателно право.

Групировката създава криминалната си империя чрез насилие и заплахи, а след натрупването на парите легализира дейностите си в недвижими имоти и търговия с месо, твърдят източници от полицията. Според тях три жени, арестувани по време на спецоперацията, са играли ключова роля в администрацията и хазната на клана. Консета Скалиси, 62-годишна, Мария Скудери, 55-годишна и трета жена, чието име не се споменава, са управлявали финансите и формирали цялата стратегия на престъпния синдикат през последните години. Те не само ръководели семейния бизнес на роднините от мъжки пол, пратени зад решетките, но и оказвали финансова поддръжка на арестуваните гангстери. “Това доказва, че кланът се адаптира според обстоятелствата и използва всички ресурси, включително жени, които се оказват много подходящи за ръководни постове”, се казва в съобщението на полицията. Италианските медии отбелязват, че не за първи път жени заемат такива постове в мафията. През декември 2015 г. полицията арестува майка на пет деца, ръководила мафиотски клан в Палермо.

Във вторник италианската полиция разби в Неапол и околностите на града и една от групировките на клана, ръководен от 70-те години на миналия век от

Анна Маца - “Черната вдовица на Камората”,

както и други фигури от подземния свят. Около 160 карабинери влязоха в престрелка с мафията, при която загиват общо 10 души. Арестувани са трима заподозрени, а още двама разследвани са пуснати под подписка, че няма да напускат местоживеенето си. Сред арестуваните при опит за бягство е 38-годишният Алесандро Джианели, ключов сътрудник на Анна Маца. От началото на 2016 г. той е активен участник в смъртоносната война за разпределяне на сфери на влияние в рекета и търговията с дрога, отнела поне 10 живота в региона на Неапол. Сред петимата арестувани от италианската полиция е и Луиджи Моча – предполагаемият бизнес мозък на организацията.

Групировката на матриарха Анна Маца възниква през 70-те години ни миналия век в предградието на Неапол - Афрагола и първоначално се ръководи от съпруга на Анна - Дженаро Моча. През 70-те години той е убит и вдовицата му поема и разширява значително криминалния бизнес. Анна лично дава оръжието в ръцете на 13-годишния им син, за да застреля поръчителя на убийството на баща му. Но обвинението не успява да докаже това и тя не влиза в затвора. Постепенно Маца става

втората италианка с влияние

в историята на престъпния свят на Италия, в който по традиция доминират мъжете. Неин предшественик е бившата кралица на красотата Пупета Мареска, по прякор Мадам Камора, която през 50-те години, бременна в седмия месец, застрелва убиеца на мъжа си Паскуале Симонети. С Анна Маца са във връзка дори някои политици, които искат от нея подкрепата й. Според Роберто Савиано, автор на книгата “Камора”, върху земята, която принадлежи на клана “Моча”, е разположен най-големият в страната магазин Ikea. През октомври 2005 г. в Афрагола се провежда антимафиотска операция. Разпитани са над 250 души, свързани с тесни роднински връзки с клана Моча: от съветници в община Афрагола до президента на търговска структура. Накрая е решено да бъде разпуснат градският съвет, защото е затънал в корупция.

Прокуратурата в Рим съобщи, че е успяла да разкрие и

престъпни схеми

на клана “Моча”

който се опитва да контролира търговията с плодове, овощни дървета и млечна продукция (моцарела). Контролираната от мафията продукция влиза в многобройни столични ресторанти и супермаркети. По данни на асоциацията на италианските производители “Колдирети”годишният оборот в хранителната индустрия, контролиран от мафията, достига 15 млрд. евро. По данни на следователи членовете на клана “Моча” се готвели да вложат милиони в разширяването на хранителния си бизнес в Барселона и хотелиерството в Рим. Предприемачите от хранително-вкусовата индустрия смятат, че проникването на мафията в бизнеса води до нарушаване на принципа на свободната конкуренция и срива доверието към италианските марки. „Мафията не само присвоява огромни дялове от хранително-вкусовия сектор и приходите, като унищожава конкуренцията на свободния пазар и задушава честните предприемачи, но също така сериозно компрометира качеството и безопасността на храните и съсипва имиджа на италианските продукти и марката “Направено в Италия”, се казва в официално заявление на организацията “Колдирети”.

На 9 февруари министърът на вътрешните работи на Италия Анджелино Алфано определи операциите като “важна победа, постигната след две добре проведени разследвания”. Анна ще стане първата жена, която ще бъде осъдена за принадлежност към мафията. Министър Алфано обеща да постави въпроса за по-сериозни мерки в наказателния кодекс, за да може да се търси отговорност от 15-17-годишни подрастващи – членове на детски улични банди в Неапол. Алфано също така се готви активно да използва допълнително военни части в борбата с престъпността. 6000 военнослужещи вече патрулират по улиците на италианските градове. С всички тези мерки властите разчитат да дадат сериозен отпор на мафията, съобщава изданието “Локал”.