Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общо 100 000 евро месечно от социалните фондове на Белгия получават 120 джихадисти, за които се смята, че се бият на страната на ислямистите в Сирия и Ирак. Това съобщи министърът на интеграцията Вили Борсус, цитиран от "Труд".

Той уточни, че подготвя циркулярно писмо, с което да обърне внимание на Центровете за социални дейности, че не бива да улесняват заминаването на заподозрените джихадисти.

След първоначалната регистрация от безработните в Белгия не се изисква да се явяват лично в центровете всеки месец. Вместо това те декларират, че са безработни чрез система от карти, които се депозират в пощенски кутии в центровете, а от януари – могат да се подават и по интернет.

Шефът на центъра в брюкселския квартал "Моленбек", който се прочу като местоживеене на поне трима от парижките терористи, включително "мозъка" на атентатите, отказа да предостави подробности по случая, освен ако те не му бъдат поискани от следствието.

Междувременно, френското разследване на нападенията от 13 ноември, при които загинаха 130 души, съобщи, че по откритият в Париж колан с експлозиви, не са открити следи от ДНК на Салах Абдеслам.

Предполагаше се, че осмият терорист е хвърлил пояса в кофа за боклук в предградието "Монруж", бягайки след стрелбите, след като мобилният му телефон е бил засечен на близо до мястото, където по-късно беше открит експлозива. По колана са намерени следи от живеещия в Брюксел французин Билал Хафди, който се взриви на стадиона "Стад де Франс", както и от още един неизвестен заподозрян.

Следи от последния са намерени и върху колана брата на Салах - Брахим Абдеслам, който се взриви на парижка улица, както и в къща край белгийския град Намюр, която е била използвана за убежище на терористите. Възможно е неизвестният да е направил коланите на камикадзите. Липсата на следи от Салах Абдеслам по пояса не означават, че той не е бил предназначен за него.

Абдеслам, белгийски гражданин, все още се издирва, 3 месеца след атентатите, като пряко свързан със стрелбите. Все още няма никаква следа от него, въпреки, че се смята, че той се е върнал в Брюксел веднага след нападенията и беше засечен от камерите за сигурност в един от кварталите му. Адвокатът на семейството на Абдеслам Натали Галант съобщи пред местните медии, че фамилията е притеснена около мълчанието на Салах, защото не знаят дали той е жив или мъртъв.