Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сцена от постановката на Пловдивския театър с двете сестри Палавееви. СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ
Сцена от постановката на Пловдивския театър с двете сестри Палавееви. СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ

Романа на Алек Попов “Сестри Палавееви”, който стана хитово заглавие на Пловдивския театър през новия сезон, ще гледаме и на кино. Преди това обаче софиянци могат да видят театралната постановка в Сатиричния театър на 9 март.

“Актьорският състав е много добър, а Боряна Братоева в ролята на Кара Палавеева и Мила Люцканова, която играе Яра Палавеева, са номинирани за “Икар” 2016 в категория “Дебют” - не крие доволството си писателят и добавя: - Пиесата е направена специално за театъра от мен и Деляна Манева и малко прилича на филм. Забавно се получи и има много яки отзиви.”

Писателят е решил и този партизански роман гротеска да извърви пътя на предишния му “Мисия Лондон”. “Да, мисля за филм и дори проектът за минисериал от 6 епизода е одобрен в БНТ. Искаме да направим романа и на пълнометражен филм. Режисьор на лентата ще бъде Явор Гърдев”, разказва Алек Попов.

Дали ще заложи пак на нестандартни актьори като в “Мисия Лондон”, в който играха Орлин Горанов и Коцето Калки, времето ще покаже. Сега писателят е очарован от играта на актьорите в Пловдив, но за екранизацията на романа ще има кастинг.

Кинолентата със сигурност ще разчупи представата за жанра партизански филм.

“Сестри Палавееви” разказва за 17-годишни красиви близначки от богато буржоазно семейство, които презират родителите си заради еснафския им бит. В търсенето на смислена кауза Кара и Яра бягат в партизански отряд и стават принцеси сред селяните, без да съзнават еротичното си въздействие. Основната им цел е значима кауза да осмисли живота им. Желанието им да станат “нови хора” поражда трагикомичен хаос, в който Алек Попов въвлеча хора и институции, както той умее.