Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск показва в самолета на път за Куба сомбрерото, подарено му от мексикански журналисти.
Папа Франциск показва в самолета на път за Куба сомбрерото, подарено му от мексикански журналисти.

Папа Франциск и руският патриарх Кирил трябваше късно снощи да осъществят историческата си среща на международното летище в Хавана, съобщиха световните агенции. Очакваше се тя да започне около 21,30 ч българско време и по програма да продължи около 2 ч с възможно удължаване. Всички международни наблюдатели възлагаха на нея надеждата тя да стане решителна крачка напред в подобряването на отношенията между двете християнски църкви. Това е първата подобна среща от схизмата между западното и източното християнство преди повече от 1000 години, отбелязва АФП.

Не бе предвидено папата на минава границата на Куба.

“Летището е избрано,

защото е неутрална

територия

- обясни прессекратерят на патриарх Кирил. - Така никой да не може да каже, че срещата се използва за политически цели.”

Разговорът между двамата църковни глави бе предвидено да започне само 15 мин след пристигането на 12-часовият полет на папата. Преди срещата бе насрочен кратък брифинг с журналистите, както и след нея. Самият разговор трябваше да протече при закрити врата с двама преводачи, като патриархът говори на руски, а папата - на испански.

Подписването на съвместната декларация бе фиксирано за 23,30 българско време. Нейният текст е бил съгласуван до последния момент. Независимо от това се говореше, че са възможни още промени. Декларацията щеше да бъде разпространена на 4 езика. Предварително бе съобщено, че в нея ще бъде засегнат въпросът за

гоненията на християните

в Близкия изток

и в други райони по света. Очакваше се да бъдат обсъдени и редица въпроси, свързани с общохристиянските и общочовешки ценности, като ролята на църквата в опазването на традиционното семейство и брака.

След подписването и размяната на подаръци в заключителния етап не срещата бе включено присъствието на кубинския лидер Раул Кастро. Папа Франциск кацна в Хавана на път за Мексико, където ще е на петдневна визита. Патриарх Кирил пък започна още в петък през деня официалното си посещение в Куба, след което ще продължи обиколката си в Бразилия,Чили и Парагвай.

Разговорите между папата и руския патриарх били подготвяни в пълна секретност в последните две години, макар че за необходимостта от подобна среща се говори поне 25 години. Кирил категорично отказвал тя да се състои в Европа, “свързана с историята на разделенията и конфликтите между християните”. Никакви съвместни молитви не бяха предвидени, нито пък обсъждането на богословски въпроси.