Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малко арматурно желязо в 17-етажна сграда убиец, строителят е арестуван

Tайван продължава да се люлее след опустошителното земетресение миналата седмица. Вторичните трусове са сравнително леки и не нанасят сериозни щети. Регистрираното земетресение бе с магнитут от 6,4 по Рихтер и отне живота на 41 души, а над 100 са в неизвестност.

Стана ясно, че не природата носи цялата вина за жертвите. Смъртта на толкова много хора е станала само на едно място заради човешка небрежност и некачествено строителство.

Кметството на южния град Тайнан започна разследване за престъпна небрежност срещу строителя на рухнал 17-етажен жилищен блок, наричан “Златният дракон”. В основите му бяха намерени празни тенекии от олио, вероятно поставени там за пълнеж на бетона.

Разследващи ще установяват дали начинът, по който е построен блокът, има отношение към неговото срутване. Почти всички сгради на острова устояха на силното земетресение благодарение на строгите стандарти за строителство.

Жена от блока, построен през 1992 г., разказа, че стените започнали да се ронят при земетресението, след това стаята сякаш се завъртяла и изведнъж стените рухнали.

Спасителните операции вървят бавно и заради некачествено построената сграда. Не се използват тежки машини, за да не се причини допълнително срутване. В руините над 100 души са в капан. Спасителите използват сложни сензори, за да открият признаци на живот.

От Университетската болница, където се настаняват повечето пострадали, коментираха пред местни медии, че всеки следващ пациент е в по-тежко състояние. С най-леки наранявания са били първите извадени. Не се е налагало нито един от тях да бъде поставян в интензивно отделение. В момента в болницата в тежко състояние има 5 деца, сред тях и 4-месечно бебе

Родителите му не са открити живи. Сирак остава и 14-годишен юноша. Сега социалните работници издирват живи роднини на децата, за да се погрижат за тях.

“Надяваме се спасителите да успеят да намерят още оцелели, но трябва да е ясно, че те ще са в много тежко състояние. Имаме двама пациенти в дълбока кома, след като тежки метални парчета от сградата са ударили главите им. Наложи се да бъде ампутирана ръката на мъж, тъй като е била притисната дълго време от тежка греда. Той претърпя тежка многочасова операция, но в момента е в стабилно състояние”, каза директорът на болницата.

Под руините на блока има най-много пострадали, там са и почти всички жертви.

Близките на затрупаните все още се надяват на чудо и помагат на спасителите. Цели четири дни след труса спасителите продължават да вадят живи хора от развалините. Пръв бе изваден 14-годишният юноша, който бе заклещен рухнала бетонна греда.

Историите на загиналите и спасените трогнаха милиони хора по света. Сред последните спасени е 8-годишно момиченце. То е извадено над 60 часа след труса. Малката Лин Сучън е била в съзнание и бързо е откарана в болницата. Родителите й обаче не са имали късмет. Пред разследващите детето разказало, че майка му е била залостена в банята от земетресението. Детето и бащата се скрили в хола под масата, но сградата паднала много бързо. Бащата бил в съзнание дълго време, но после спрял да отговаря и не се събудил повече. Малко след изваждането на Лин изпод отломките била измъкната и леля й. Братята на момиченцето все още не са открити.

Извадена е и жена, която е намерена полумъртва да лежи под мъртвия си съпруг, а 2-годишният им син лежал бездиханен до родитеите си. “Жената е срината психически. Тя е загубила детето и съпруга си. Не иска да говори с никого. Отказва да се храни. В момента с нея говорят психолози”, каза директорът на болницата.

Операциите продължават, като спасители и доброволци се катерят по усуканите колони на сградата, а близки и роднини на изчезналите стоят наоколо в очакване на новини. Най-тежко е като се изваждат тела на мъртви деца и възрастни хора. Трупът на млад баща е изваден в прегръдка с двумесечното му бебе. Двама съпрузи са намерени мъртви, но също прегърнати. Тайван определено няма да празнува новата година по китайския календар. Страната е в траур и потопена в скръб.

Досега са спасени 171 души - повечето обитатели на рухналата жилищна сграда. Общият брой на пострадалите се оказа много по-висок от първоначалните оценки на властите. Спасителните екипи вярват, че все още поне 29 от затрупаните могат да бъдат достигнатиотносително по-лесно от другите, намиращи се дълбоко под отломките.

Зрелищното срутване наб лока веднага повдигна въпроси за конструкцията му, като тайванският министър на вътрешните работи заяви, че ще има разследване.

Предприемачът Лин, отговорен за строителството на блока в Тайван, който се срути след мощното земетресение, е арестуван. Задържани са и негови сътрудници.

Според местни медии сред отломките на сградата до носещите колони са открити тенекии от олио за готвене. Ще се разследва дали те са били използвани като пълнеж за бетонната основа и дали са причина за нестабилността на сградата. Споменава се също, че при строителството е било вложено недостатъчно арматурно желязо, което също е отслабило конструкцията.

Спасителните работи продължават. Екипите вече използват техника за вдигане на големите отломки. Стотици военни са се включили с разчистването, заедно с машини, обучени кучета и кранове.