Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според Морисън и Чапман за нас най-опасни са астероидите с диаметър под 2 километра. Тъй като не са много големи, те могат да бъдат забелязани твърде късно, за да може човечеството да реагира и да ги спре. За ужас на всички Чапман и Морисън дори успяват да открият подобен астероид, който лети към нас. През 2004 г. те обявяват, че космическа скала с диаметър около 300 метра ще се блъсне в Земята през 2034 г. Астероидът бил кръстен Апофис - на египетското митологично чудовище, чиято цел е унищожение на света.

Първоначално вероятността за сблъсък с Апофис била оценена на 1:20

За щастие, години по-късно са направени нови, по-точни изчисления, според които астероидът би трябвало да ни подмине. Вероятността от сблъсък с него е оценена на 1:240 000. Което според космическите стандарти си е едно твърде незначително разстояние. Никой не знае обаче дали междувременно няма да ни навести друг подобен астероид, който просто не сме видели. Затова и десетки телескопи по света гледат и в момента в Космоса и търсят опасни скали, които летят към нас.

Ако открием подобно небесно тяло, ще трябва да се справим с по-сложната част от задачата: как да го отклоним от пътя му към Земята. По време на конференцията в Рим се обсъждаха основно три метода, които биха могли да се използват за целта. Холивудският сценарий включва взривяване на астероида с атомно оръжие. Въпреки че би изглеждал най-зрелищно, според учените това е най-несигурният и най-малко вероятния метод, който Земята ще използва, за да се спаси.

Вторият вариант е доста по-сложен.

При него от Земята трябва да се изпрати с голяма скорост масивно тяло, което да се сблъска с астероида и да го отклони от траекторията му. Така той ще трябва да завие и да мине покрай планетата ни. Третият план на пръв поглед е още по-научнофантастичен. При него трябва да се изпрати космически кораб до астероида. Той трябва да му приложи гравитационно привличане, което да го издърпа, така че да не се сблъска със Земята.

След като космическият кораб "Розета" успя да кацне на летяща в Космоса скала през миналата година, последният план вече не изглежда толкова невероятен. НАСА дори планира да го приложи в действие през 2020 г. Тогава близо до Земята ще прелети астероид, към който американците ще изпратят безпилотен космически кораб. Целта му ще е да "издърпа" летящата скала в орбитата на Луната. Там астероидът ще се превърне в спътник на спътника на Земята и ще бъде удобен източник за бъдещи проби и експерименти.

През миналата година подготовка на човечеството за бъдещ сблъсък с небесно тяло започна и ООН. От организацията обявиха създаването на световна система за ранно предупреждение на населението на планетата в случай на заплаха от взрив или цунами вследствие на сблъсък на Земята с големи космически обекти. След инцидента в Челябинск светът, изглежда, започна да взeма на сериозно заплахата от Армагедон, причинен от астероид или комета. Учените все по-усилено се опитват да убедят всички, че евентуален край на нашата цивилизация вследствие на сблъсък с космическо тяло не е просто филмов сценарий.