Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учени от цял свят се събраха на първата по рода си конференция в Рим, на която да обсъдят как да бъде спасена Земята, ако към нея лети фатално голям астероид. Участниците на срещата, състояла се през миналата година, дори проиграват сценарий, според който земляните разбират, че астероид с диаметър от 1000 метра лети към планетата им. Основният въпрос по време на срещата се превърна в това дали Земята ще успее да се обедини срещу подобна заплаха и дали ще трябва да се опитаме да взривим, раздробим или отклоним летящата към нас заплаха.

Повод за конференцията всъщност са стотиците астероиди и комети, които летят около нас и са класифицирани като близки до Земята обекти. В момента са регистрирани около 100 близки до Земята обекта, които биха сложили край на нашата цивилизация, ако изменят орбитата си и се сблъсъкът с планетата ни.

Веднъж на няколко години заплахата се повишава драстично, тъй като големи скални късове прелитат толкова близо, че са всъщност между Земята и сателитите, които кръжат около нея. Затова и от години темата в НАСА е не дали ще ни удари голямо летящо космическо тяло, а по-скоро кога ще ни удари и как бихме могли да го спрем

Проведе се и първата конференция, на която най-изтъкнатите специалисти по темата обсъждаха какво можем да направим, за да се спасим, когато неизбежното ни сполети.

Темата е разгледана по-сериозно за пръв път през 1989 г. в труд на американските учени Дейв Морисън и Кларк Чапман. Те полагат основите на дебат, който стига чак до Американския конгрес и става една от основните точки в работата на НАСА през последните години.