Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРИСТИНА МИЛЧЕВА, Салвадор, Бразилия, специално
за “168 часа”

С 9% повече са туристите в Бразилия

Празничното настроение на бразилците и на хилядите туристи, дошли за традиционния карнавал, не може да бъде помрачено дори от нелечимия вирус “Зика”. Насред нарастващата паника по света от епидемия точно в огнището на заразата Бразилия кипи от живот.

С право темпераментните латиноси се гордеят, че са създатели на най-голямото парти в света и дом на най-добрите футболисти за всички времена. Затова огромната страна изобщо не се притеснява и сега за пореден път да бъде домакин на едни от най-значимите спортни събития. Във фокуса на вниманието в момента е

организацията на летните олимпийски игри,

чието провеждане в последните месеци бе застрашено от опасния вирус, от замърсяването на залива пред Рио и от политическите и икономическите трусове в страната.

Южноамериканската държава държи да запази имиджа си на една от най-оживените в културно отношение страни в света. Животът там е изключително пъстър, като представлява разнообразен коктейл от европейска архитектура, латинска жизненост, африканско наследство, а напоследък дори и японско влияние.

Статистически погледнато, туризмът в Бразилия процъфтява. Повече от 1,35 милиона туристи са избрали тази дестинация за своята почивка през 2014 г. И в момента индустрията е във възход, страната отбеляза увеличение от 9,1% само за една година.

Все пак какви може да са последствията от световно разпространена болест върху икономиката на тази страна и може ли такова бедствие да сломи техния фантастичен положителен дух?

Общата атмосфера по време на карнавала на фона на заплахата от вируса “Зика” е спокойна. Истината е, че не се наблюдава никаква паника. Най-притеснени са туриститие, между които съм и самата аз, които не могат да бъдат сигурни дали не са заразени в момента. Рискът, за мен да е така е огромен, тъй като бях в най-засегнатите райони.

Моето пътуване в Бразилия започна от север. Първо бях в Белем на брега на Амазония. Продължих към Ресифе и Олинда, където е сърцето на епидемията. След това отидох до Масейо и ето ме в Салвадор.

Той е град с 3 милиона жители и домакин на най-големия карнавал след Рио. Тук се запознах с моя сърф учител и домакин Лусиано в навечерието на тържествата, за да обсъдим опасноста от вируса “Зика”, за който световните медии предупреждават. (Виж интервюто с него вдясно)

В Салвадор карнавалът

е различно устроен

от останалите и музиката наподобява повече на африкански ритми. Приблизително два милиона и половина души участват там, но само туристите всъщност плащат, за да са част от така наречените блоко (камион с музикален изпълнител и група отгоре, който се движи по главната улица). В тези блокове, работници обграждат участниците с въже и ако не си платил, не може да се присъединиш към тази тълпа. Но пък може да си извън тази преграда и да следваш камиона в ритмите на танца - това е безплатно. Цените на абада (фланелка от определения блоко е и вашият билет) варират между 20 или 200 реала.

В старата част на Салвадор има много и абсолютно безплатни блокове. Те не са на камиони, а са по скоро улични шествия с определени костюми и типа музика варира. Говорейки за костюми, ако не носиш официалната абада, можеш да се маскираш на всичко, което искаш. Маскировките ми напомниха на Хелоуин.

Още какво сподели Кристина Милчева четете в хартиеното издание на "168 часа".