Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предстоящата олимпиада в Рио де Женейро няма да може да се зарадва на масирано българско присъствие.

Нашите спортисти бяха постни откъм постижения и малцина се добраха до правото да участват на игрите в Рио. Това може и да е повод за национална мъка, но провалите ни този път си имат и своята добра страна.

Нашите момичета и момчета, които бягаха твърде бавно и скачаха твърде ниско, ще се разминат с опасностите, които дебнат всички участници на най-грандиозното спортно събитие за годината. Оказва се, че Бразилия е крайно неподходящо място за провеждането на подобно масово мероприятие. В спокойните води на залива Гуанабара дебнат смъртоносни вируси, във въздуха също се разнасят опасни зарази, бандитски групировки се стягат за богат урожай, а терористите от “Ислямска държава” се чудят как да осъществят своите пъклени планове за окървавяване на олимпиадата.

Седмици преди началото на игрите в Рио водещи спортни деятели, медии и фенове се надпреварват да сипят мрачни предупреждения към ентусиастите, които биха искали да гледат на живо битката за олимпийското злато. В интерес на истината мнозина от подготвилите се да пътуват към Страната на кафето не се вълнуват чак толкова от спортните състезания, колкото от възможността да се наситят на слънчеви плажове, небесносини води и знойни мацки на плажа. Оказва се, че всяко от тези мечтани удоволствия крие сериозна заплаха за живота.

Бразилките са наистина знойни жени,

но половите контакти по време на олимпиадата никак не са препоръчителни заради вируса “Зика”. Учените предполагат, че е възможно най-модерната в момента болест да се предава и по полов път. Дори и крайно предпазливите не са защитени, тъй като комарите са основни преносители на "Зика", а от тях няма спасение.

Световната здравна организация чертае мрачно бъдеще, в което човечеството трудно ще се справи с болестта, за която няма намерено лечение. Заразените растат лавинообразно, а Бразилия е в центъра на заразата. При това положение на туристи и спортисти със сигурност няма да им е спокойно, ако чуват покрай ушите си характерното жужене на хапещите насекоми. Властите в Бразилия обещаха да пръскат с отрова до откат, докато свалят на земята и последния комар. Възможно е наистина да отбележат успех в борбата с комарите и с болестта, но друга битка може би е предварително загубена.

Слънчевите води на прочутия залив Гуанабара крият огромна опасност за живота на звездите във водните спортове. През последните десетилетия жителите на Рио необезпокоявано изливат фекалните си води в залива, очаквайки, че природата ще се погрижи за цялата тази мръсотия. Идва и моментът, в който биологичното равновесие е безвъзвратно унищожено. Още през 2015 г. местни екоактивисти алармираха, че са забелязали масово измиране на рибата в залива Гуанабара и лагуната Родриго де Фрейташ. Здравните власти идват, вземат проби и си заминават. Никой не взема мерки.

Следва още един голям мор сред морските обитатели, който привлича вниманието и на световната общност. От Международния олимпийски комитет най-сетне се сещат да пратят свои специалисти, които да проверят качеството на водата, в която ще се провеждат състезанията. Резултатите са потресаващи.

Оказва се, че е едно и също дали плуваш в главната канализационна тръба на Рио или в залива Гуанабара. Според официалните резултати концентрацията на опасни за човека вируси надвишава 1700 пъти допустимите стойности. И това съвсем не е всичко. Най-голяма е концентрацията на аденовирус, който атакува очите, червата и горните дихателни пътища. Още по-притеснителното е, че е силно замърсена и водата, с която ще бъдат напълнени басейните за олимпиадата. Тоест спортистите никъде не са в безопасност.

След раздухването на скандала със замърсената вода в Бразилия местните власти правят каквото им е по силите да разсеят страховете на отговорните фактори в МОК. Те обещават да инвестират 4 млрд. долара за изграждането на 4 пречиствателни станции, които да спрат изливането на фекалии във водите, плискащи се в прочутите по цял свят бразилски плажове. Проблемът е, че най-големите гета в Бразилия са построени на склон, който се издига над залива Гуанабара.

Населението на гетата се разраства лавинообразно през последните 10 години, а отпадъчните води отиват директно в океана. Още през 1993 г. Япония започва съвместен проект с Бразилия за изграждането на пречиствателни станции, които да предотвратят екокатастрофата. Проектът е спонсориран с половин милиард долара от Международната банка за развитие. В следващите години японците се отдръпват от съвместното сътрудничество, деликатно намеквайки, че техните домакини са усвоили парите, без да свършат никаква работа. В крайна сметка нито една от четирите пречиствателни станции не заработва с пълния си капацитет.

От обещаните четири нови е изградена само една и няма как само с нейна помощ да потече чиста вода. А и крайбрежните води са безвъзвратно отровени. Мръсната вода е причината за нестихващата епидемия от хепатит А. Според стряскаща статистика над 50 процента от пълнолетните жители на Бразилия страдат от болестта.

Появиха се предложения спортовете в открити води да бъдат преместени там, където е сравнително по-чисто, но тази възможност беше категорично отхвърлена. Всички искат да се изявяват в залива, от който се открива невероятна гледка към прочутата статуя на Христос. Рекламодатели и телевизии дават луди пари, за да се видят техните рекламни пана на легендарното място. При това положение спортистите отиват да плуват и гребат на своя отговорност, но и техните колеги, които ще се изявяват по суша, не са в безопасност. Тропическата треска е истински бич за европейците, които нямат изграден имунитет. Местните също страдат, след като за една година са регистрирани 1,5 млн. болни.

От предупрежденията на всевъзможни здравни организации излиза, че е почти невъзможно да се разминете със срещата на опасни болести. И все пак някои ще извадят късмет и ще се разминат само с някое стомашно разстройство. Въпросът е дали обаче ще се разминат с опасните банди, които върлуват като болестите в Рио. Заради липсата на достатъчно хотели туристите започнаха да си наемат стаи в опасните фавели (гета). В тях полицаите отказват да влизат и са оставили обитателите им сами да се справят с живота.

Организаторите са поставени под сериозен натиск да осигурят максимално ниво на сигурност. Ще бъдат ангажирани 85 000 войници и полицаи - абсолютен рекорд за спортно събитие в историята на Бразилия. Броят на служителите на реда ще надвишава двойно този, използван на Лондон 2012. И пак няма да е напълно сигурно.

Какви още опасности дебнат туристите четете в печатното издание на "168 часа"