Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако ние бяхме паркирали тракторите, гърците щяха така да креснат, че да ги чуят и на Марс

Блокадата на границата ни е една изключително нагла акция от страна на гръцките фермери. И преди всичко беше нарушение на международните задължения на Република Гърция. На това безчинство трябваше много по-бързо да бъде сложен край.

Учудват ме коментарите на техните власти,

че нищо не могат да направят. Съществува съвсем елементарен начин блокадата да бъде вдигната и хора, коли и стоки да продължат своя път. Трябваше да изпратят жандармерията, на която плащат, и тя да разчисти пътя. Вместо това оставиха група от стотина пияници да изнудва държавата ни и да нанася огромни щети на икономиката ни. Това е абсурдно и невъзможно.

Още по-абсурдното е, че гръцката власт печели от блокадата на фермерите. Без всякакво съмнение Ципрас използва тази стачка за притискане на Европейския съюз. В момента от него се иска да намали пенсиите и да вдигне данъците, за да може да получи следващия транш от обещаните милиарди, които, не знам защо, им се изсипват в хазната. И ето че международната помощ продължава да пристига, а Ципрас не извършва нужните реформи. При всеки опит да бъде притиснат от кредиторите той вдига ръце с думите: "Ето вижте колко много съм притиснат от протестиращите фермери, нищо не мога да направя!"

И докато тече този добре изразен популизъм, никой не пипа и с пръст малцината пишман протестиращи. Преминах границата ни след десет и половина вечерта. По това време

на барикадата нямаше нито един протестиращ

Те вече си бяха пийнали ракийката и се бяха прибрали. Само гръцката полиция пазеше тракторите и ремаркетата. Те, ако искат, могат да ги избутат тези трактори и да сложат край на безумието. Заради него България понася щети за десетки милиони евро.

Опитах се на място да попитам гръцките фермери защо продължават да безчинстват. Говорих с един-двама, които общо взето, можеха да завържат едно-две смислени изречения. Започнаха да ми разтягат локуми за солидарност, за работници - все глупости, които нас не ни засягат.

Мен ме интересува България и българските производители, предприемачи, експедитори, превозвачи, туроператори да не губят пари заради Гърция. Ако искат да стачкуват, нека блокират Атина. да си паркират тракторчетата и камиончетата на централния площад и да видим колко ще ги търпят. Другото е издевателство над невинни хора. На опашката с тирове се срещнах с шофьори, които имат да връщат пари, да изплащат лизинга на камионите си. Други пресмятаха колко глоби ще трябва да плащат за развалената стока в камионите. Помислете и за жените в 300-та шивашки цеха в Пиринска Македония. Там не работят вече две седмица, защото платовете не могат да минат границата. Тези жени няма да вземат нито лев. Защо трябва да стоят гладни,

децата им да стоят гладни заради шепа пияници с трактори

На някого пука ли му въобще за нещастието на тези хора.

В тази връзка си мисля, че реакцията на българското правителство беше прекалено мекушава. Сякаш част от държавниците ни продължават да страдат от комплекс за малоценност и предпочитат да се снишават. Ако ние блокираме по този начин границата, ви уверявам, че Гърция ще постави този въпрос толкова кресливо на европейско ниво, че

ще ги чуят и на Марс

Докато нашите продължават да са деликатни, да са уважителни... Тук нещата са много прости. Веднага се вика гръцкият посланик, веднага се алармира Европейският съюз. Веднага се иска свикване на съвета на министрите. И се иска категорично обяснение на Гърция защо не спазва договорките. Явно да се правим на добри съседи и на мирни приятели не върши работа. Не е приятелско да нанасяш страхотни финансови щети на по-бедния съсед.

Оттук нататък ще направя всичко по силите си да

защитя интересите на всички български граждани

Ще поставя въпроса пред Европейския парламент и ще искам Гърция да бъде наказана, санкционирана, глобена. Също така ще настоявам да бъдат компенсирани щетите на българските граждани, които са понесени от тази незаконна блокада. И това, което аз предлагам, е на всяка гръцка блокада веднага да се отговаря с контраблокада. Само така можем да ги притискаме последователно и да им създаваме трудности. Тези хора няма да разберат от дума.