Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Xоливудската легенда и носителка на “Оскар” Мерил Стрийп ще се наслади на цели два български филма на тазгодишния “Берлинале”.
Звездата ще е председател на журито на 66-ото издание на фестивала, а късметлиите са световноизвестният български аниматор Теодор Ушев и младата режисьорка Елица Петкова.
Късометражната анимация на Тео Ушев “Сляпата Вайша” ще има своята премиера на “Берлинале”. Филмчето е създадено по едноименния разказ на Георги Господинов. В него Вайша е младо момиче, което не може да живее в настоящето. Лявото й, кафяво, око вижда миналото, а дясното й, зелено, око гледа в бъдещето. А когато пораснала, започнали да й търсят този, който ще й събере очите.
Интересният сюжет на творбата предразполага и гениалния Ушев да създаде
един от първите филми с добавена реалност чрез експерименталната технология Oculus Rift. Според автора това ще даде възможност на зрителя да се потопи в кожата на Сляпата Вайша, да чувства и вижда това, което става в главата й. Филмът няма да се прожектира на екран, а ще се случва навсякъде около желаещите да го гледат. Каската и очилата, чрез които ще стане възможно това, са все още прототипи и тепърва ще бъдат внедрявани в кината по света, а “Сляпата Вайша” ще даде началото на революцията.
Филмът е продуциран и спонсориран от националния филмов борд на Канада и телевизия ARTE, която е най-голямата телевизия за изкуство и култура
Самата директорка на канала потърсила Теодор Ушев, за да му предложи да продуцират късометражната анимация.
“Сляпата Вайша” ще се състезава с още 16 филма в категорията Generation 14plus Short.
Другият участник на тазгодишният “Берлинале” е пълнометражният игрален филм “Жалейка”, творение на младата студентка в немската киноакадемия Елица Петкова. Продукцията също ще има своята премиера на фестивала и ще се бори с други 14 творби в категорията си.
“Жалейка” е първият пълнометражен филм на режисьорката, като една от предишните й късометражни творби - “Липсващ”, е била включена в програмата на Selection Cinefondation в Кан.
Филмът е сниман в малкото селце Пирин, където е сниман и “Писмо до Америка”. Сюжетът на “Жалейка” е не по-малко интересен от този на “Сляпата Вайша”. Той разказва за младо момиче, чийто баща почива, но то отказва да се съобрази с порядките на траура. Избирайки да не се превръща в тъжен полусирак, девойката бива отхвърлена от малкото общество на селото.
Бюджетът на продукцията е значително ограничен. Без допълнително финансиране. Голяма част от екипа участва напълно безвъзмездно и през шестте седмици на снимки всички живеели в къщите на местните жители, които с радост се включили в процеса на работа като статисти.
За продукцията е помогнал Нов български университет, а продуцент е немската киноакадемия, където учи младата режисьорка. В заснемането участват както студенти от НБУ, така и известни български актьори като Снежина Петрова.
За мястото си сред останалите 14 филма на "Берлинале" в категория Generation 14plus,
“Жалейка” се преборва с хиляди филми от цял свят.
Според Елица Петкова успехът й граничи дори с магичното.
Фестивалът “Берлинале” има различни секции. Всяка от тях е със свой специфичен профил. Голямото световно кино е представено в “Конкурсна програма”, независимото - в “Панорама”, филми на младата публика в секцията - “Генерация” и много други. Именно в “Генерация”, ще се борят и двата български филма. Тази секция съществува още от 70-те и е насочена главно към децата и подрастващите. Подкатегорията му 14plus включва заглавия за публика над 14 години, а отличените творби получават наградата “Кристална мечка”.
“Берлинале” е най-големият фестивал на публиката в света
и тече не само в киносалоните, но и в многобройните си социални мрежи като туитър, фейсбук и инстаграм. Там всеки, който се интересува от събитието, може да види интересни задкулисни кадри, новини за филмите и предстоящите събития.
66-ото издание беше открито на 11 февруари от огромната лента "Сянката на Шамисо", който е с времетраене 790 минути. В него Улрике Отингер се отправя на вълнуващо пътешествие, започващо в Аляска и следващо стъпките на Аделберт фон Шамисо, Джеймс Кук и други пътешественици. Гигантският филм не е единственото ново на фестивала. В тазгодишното издание
се предоставя и възможността няколко млади бежанци да
надникнат зад кулисите
на събитието. Също така се предлагат билети на по-ниски цени за социално слабите и се подкрепят различни бежански инициативи.
“Берлинале” ще продължи до 26 февруари, а главен съдия на 50-членното жури ще бъде носителката на множество холивудски отличия Мерил Стрийп. В нейни ръце са двете главни награди на фестивала - “Златната мечка” и “Сребърната мечка"