Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглежда сцената на конференцията TED във Ванкувър.
Така изглежда сцената на конференцията TED във Ванкувър.

Най-влиятелните умове на земята се събират и разговарят всяка година във Ванкувър. Цената за участие е 8500 долара

За първи път световна конференция ще бъде излъчвана на живо в киното. На 16 февруари на голям екран - и в София, а и по цял свят, ще бъде показано официалното откриване на дискусиите TED във Ванкувър, Канада.

У нас 120-минутната премиера ще бъде представена в “Синема сити” от 21 ч. Вратите на кинозалата ще бъдат отворени от 20,15 ч.

TED - под това име са известни поредици кратки разговори по различни теми, за които едни от най-влиятелните умове на земята се събират на годишна конференция. Освен дискусии има музика, танци, изкуства. Единствената цел на TED е да събере на едно място напредничавите идеи, които могат да променят света. Затова и новината за кинопрожекцията звучи революционно, тъй като идеите ще могат да бъдат чути пряко от стотици хиляди зрители.

Кинопремиерата за Северна Америка ще бъде на 15 февруари, за останалата част от света - на 16 февруари. Водещ на “TED 2016: Мечта” - каквото е тазгодишното название на конференцията, е Крис Андерсън.

Гости на официалното откриване във Ванкувър ще са 1200 души - все известни мислители и хора на действието, повечето от които са удостоени с международни награди за признание -

от нобелови лауреати

до автори с

“Пулицър” и носители

на “Оскар”

Тазгодишният TED ще се състои от 15 до 19 февруари във Ванкувър. Тематично е посветен на най-големите мечти, за които човечеството дръзва да помисли. В тези 5 дни ще има общо 12 сесии. Първата е наречена “Нашето утре”. Сред останалите са теми като “Радикална промяна”, “Въображение. Откритие. Изобретателност”, “Представи си, че няма държави” (по песента на Джон Ленън “Представи си”), “Извън кутията”, “Мечтите, които ни определят”. Последният разговор е наречен “Събуди се!”.

Във всяка сесия участват по 5-6 души. Сред тях има писатели, математици, композитори, предприемачи, ансамбъл перкусии, педиатри, инженери, хипхоп музикант, психолози, лингвисти, изследователи, палеонтолози. Сред тях е и Ал Гор, бивш вицепрезидент на САЩ и нобелов лауреат.

Както може да се очаква, билетите за тазгодишната конференция отдавна са разпродадени. Затова пък вече се продават билети за TED през 2017 г., който ще се състои от 24 до 28 април във Ванкувър. Цената да присъстваш лично в залата е 8500 долара. Но парите изобщо не са единственото условие.

За да участва човек

в TED, трябва да

кандидатства

чрез изпращане на документи. Организаторите съвестно преглеждат кандидатурите, тъй като търсят лидерите и мислителите на съвременния свят, които да станат част от говорителите в TED.

TED възниква като конференция през 1984 г., на която се обсъждат технологиите, забавленията и дизайнът. Всъщност точно от тези три сфери се появява и името на нестопанската организация, което е абревиатура от английски (Technology, Entertainment and Design). Днес обаче на срещите се дискутира всичко - от науката до бизнеса и глобалните въпроси, на повече от 100 езика. Организацията се е посветила на благородната амбиция да разпространява идеи, които наистина могат да променят света и да го направят по-добро място. Най-често тези идеи се обсъждат на годишните конференции под формата на кратки, но съдържателни разговори - по 18 минути, понякога и по-малко.

С течение на времето TED се превръща от регионална конференция в световно движение. Днес има много активисти в различните държави. У нас например са 17 - имената им може да се видят в сайта на организацията. Всички те организират събития под името TEDx. Буквата “х” показва, че събитието е независимо, но точно като световната конференция помага идеите да се разпространяват сред различните общности.