Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жената, с която убития банскалия Васил Донев-Доневио, е живял на семейни начала в последните години преди смъртта си - Ивелина, поиска да й върнат иззети при обиск голяма сума пари в левове и евро. Доневио бе застрелян на 3 юли 2012 г. на връщане от кравефермата си в с. Баня. Той пътувал в джипа с още трима работници. При стрелбата е убит на място, както и шофьорът му Бинко Робов. Ранена бе Емине Кьосова, която почина  по-късно. Убийството още не е разкрито.
Преди това обаче, през 2009 г. Окръжната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за лихварство, наркоразпространение, изготвяне на фалшиви документи за имотни измами и сводничество, извършвани в Банско и Разлог. Разследването се базирало на получена информация за изградена престъпна структура. Съпричастен, според разследващите, бил и Васил Донев, починал по-късно. В хода на дознанието от къщата му в с. Баня са иззети сериозна сума парични средства в евро и левове.
В хода на разследването не е установен начинът на придобиване на парите, твърди прокуратурата. Заради това връщането им на съпругата Ивелина би затруднило разкриването на обективната истина по делото.
Към настоящия момент досъдебното производство е прекратено частично за сводничество и наркоразпространение поради недоказаност, но продължава по останалите две обвинения.
То обаче е спряно заради необходимостта от разпит на свидетел, който не е открит. Според прокуратурата, показанията на този свидетел са важни и той е обявен за издирване. Докато бъде намерен, производството е спряно за 1 година.
По делото са събрани множество доказателствени материали и големият им обем е причина за продължилото повече от 6 години разследване. С връщането на иззетите пари, би се затруднило разкриването на обективната истина, предвид установяването на произхода и евентуалната им връзка с предполагаемата престъпна дейност.
С тези мотиви окръжният съд отказа на съпругата връщането на парите.