Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Операцията в Свиленград започна в ранния следобед в понеделник със задържането на Юлиян Узунов.  СНИМКА: НИКОЛАЙ ГРУДЕВ
Операцията в Свиленград започна в ранния следобед в понеделник със задържането на Юлиян Узунов. СНИМКА: НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

* Сред задържаните е и награждаван

за борба с нелегалната миграция

* Прибирали рушвети от трафиканти

и за да ударят конкурентите им

5-има граничари от управлението в Свиленград бяха задържани за вземане на подкупи от каналджии в понеделник вечерта при операция на “Вътрешна сигурност” в МВР. Сред задържаните са зам.-шефът на управлението и двама ръководители на смени, съобщиха от специализираната прокуратура.

За лидер

на бандата

спецпрокуратурата

сочи Юлиян

Узунов

от група “Оперативно-издирвателна дейност”. Той има обвинение и за подкуп от $ 5000, които взел, за да пусне през границата група от 30 мигранти.

Той бил причакан и заграден от автомобили на спецслужбата на околовръстния път на Свиленград до квартал “Младост” към 14 часа следобед в понеделник. “Десетки униформени и цивилни го извадиха от джипа му. Проснаха го на земята и го държаха над 2,5 часа легнал. Пътната отсечка бе отцепена за всякакви други автомобили”, свидетелстваха репортери на местния вестник “Старият мост”, които станали очевидци на акцията.

Интересното е, че Узунов е награждаван от МВР за успехи в борбата с каналджийството.

В края на 2010 г. заради приноса си за разбиването на схеми за прекарване на мигранти той получава пистолет “Аркус” на церемонията “Полицай на годината” от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

След като задържали Узунов, спецченгетата арестували и дългогодишния зам.-шеф на управлението Стойчо Димитров, началниците на смени Евгени Тишков и Иван Иванов и граничаря Маргарит Гьорчев. При претърсвания в домовете им полицаите от “Вътрешна сигурност”

открили около

10 000 долара,

за които

задържаните

нямали

обяснение

за произход.

При последвалите оперативни действия в късния следобед в понеделник на самия плац на граничния пункт Капитан Андреево и в сградата на управлението в Свиленград са били разпитани още десетки служители, разказаха колеги на задържаните.

В 15 часа следобед във вторник мобилният телефон на закопчания Стойчо Димитров даваше свободно, без никой да отговаря.

Групата е

действала

поне от

юли 2015 г.,

сочи прокуратурата. Граничарите работели с различни каналджии.

Вземали подкупи не само за пропускане през граница на групи мигранти, но и за спиране или задържане на бежанци, водени от конкурентни каналджии.

В момента се изяснява колко групи са минали границата по тази схема, какви са били тарифите и как са се разпределяли рушветите.С постановление на прокурор Узунов е задържан за 72 часа. Прокуратурата ще иска от съда да го остави зад решетките. Уточнява се на кои от останалите четирима гранични полицаи да бъде поискан постоянен арест и кои да бъдат пуснати срещу парични гаранции.

В Свиленград се тиражира и версията, че

петимата са

били натопени

от каналджии

От началото на конфликтите в Близкия изток и мощната бежанска вълна трафикът на нелегални през границата ни с Турция е бизнес, в който се въртят милиони. Затова местни подозират, че каналджиите си го връщат на граничарите.

“Чух версия, че граничарите може да са злепоставени нарочно от каналджии, но лично аз не вярвам, че това е така. Все пак всичко е възможно”, коментира във Враца главният секретар на МВР Георги Костов.

“Според мен става дума за много лоши практики, за съжаление, извършвани от служители на МВР”, завърши Костов.