Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоян Алексиев в новия български сериал  СНИМКА: НОВА ТВ
Стоян Алексиев в новия български сериал СНИМКА: НОВА ТВ

Баща и син ще играят в първия български сериал на лекарска тематика. “Откраднат живот” ще провокира зрителите да проникнат в личните драми на лицата зад белите престилки. В центъра на завръзката е д-р Генадиев, доказан акушер-гинеколог. В неговата роля е известният Стоян Алексиев, който за първи път ще си партнира на малкия екран със своя син Александър, както се казва и героят му. Третият актьор с главна роля също е с фамилията Алексиев, но няма роднинска връзка с останалите двама. Това е Димо Алексиев.

Българският сериал се появява 40 г. след излъчването на култовия “Болница в края на града”. Ще остават ли и днес улиците пусти? Ще се помнят ли и от нашия сериал десетилетия реплики на д-р Щросмайер от рода: “Ако глупостта можеше да лети, сега вие бихте хвърчали тук като гълъбица.”

Заслужено това влиза в класацията на 10-те най-добри лекарски сериали.

1. “Болница на

края на града”

Премиерните епизоди на чехословашката продукция са толкова успешни, че сериалът набира популярност и в Германия, и в България, където зрителите искат продължение. Професията на лекаря е показана изпълнена с напрежение, обрати и много хумор. Някои от епизодите включват автентични кадри от ортопедични операции. Зрителите още помнят д-р Сова, д-р Щросмайер, женкаря д-р Блажей, д-р Алзбета Ценкова.

2. “Доктор Хаус”

Това е може би единственият сериал, който са склонни да гледат и истинските лекари. Защото сложните термини и смъртните случаи са показани през очите на зависимия от болкоуспокояващи мизантроп и гений Грегъри Хаус. В ролята му е брилянтният актьор Хю Лори, който пристигна у нас не за да снима филм, а за да пее в зала 1 на НДК.

“Пациентът умря ли, или трябва да ходя на работа?”, “Вие винаги ли сте толкова глупав, или сега е изключение?”, “Да лъжеш е по-интересно” са само няколко от безкрайните саркастични изказвания на Хаус. Сериалът тръгва през ноември 2004 г., а последният му сезон се излъчва до 2012 г.

3. “Спешно

отделение”

- най-дълго излъчваният лекарски сериал в тв историята досега. От сериала тръгна славата на Джордж Клуни.

Ролята му на хубавия педиатър доктор Рос, който все не можеше да се събере със сестра Каръл Хатъуей, му лепна етикета на секссимвол. Между другото такъв остана и след сватбата си с красивата адвокатка Амал Аламудин. “Спешно отделение” започва да се излъчва от септември 1994 г. по Ен Би Си, а у нас - през 1996 г. по Канал 1.

4. “Доктор Куин

лечителката”

- историята на младата Микаела Куин, която оставя богатите си родители, за да заживее в градчето Колорадо Спрингс, да осинови три деца и да се влюби в смелия Съли, прикова и българските зрители пред малкия екран. Това е и първият американски медицински сериал, който предизвиква такъв интерес у нас.

5. “Военнополева

болница”

Той тръгва от филм със същото заглавие.

Той проследява работата на група американски лекари в мобилна болница в Южна Корея, които разбират, че с чувство за хумор могат да се справят с всеки проблем. Сериалът се излъчва между 1972 и 1983 г., а всеки епизод е около 25 минути. Последният от тях бие всички рекорди по гледаемост за времето си.

6. “Доктор

Килдер”

Върви 10 години по-рано - през 60-те години. Там изгрява звездата на Ричард Чембърлейн, който с “Птиците умират сами” придобива световна слава.

Той е и в ролята на младия доктор Джеймс Килдер, който се опитва да спаси живота на пациентите си и да получи одобрението на своя ментор доктор Джилеспи. За да е колкото се може по-автентично, един от сценаристите на сериала прекарва няколко месеца с екипа на истинска болница.

7. “Анатомията

на Грей”

Той е от по-новото поколение медицински сериали. От самото начало той следи отношенията на доктор Мередит Грей и нейните колеги в сиатълска болница.

Както и любовните й драми с Дерек Шепърд - новия секссимвол на лекарските сериали Патрик Демпси.

8. “Клъцни-

срежи”

Сериалът показва живота на двамата пластични хирурзи и близки приятели Шон Макнамара и Крисчън Трой.

Макар на моменти да става доста зловещ сюжетът, според сценаристите голяма част от историите са базирани на реални случаи.

9. “Скрити

доказателства”

Това е един от сериалите, които и досега вървят с нови епизоди. Той проследява работата на патоанатома Мередит Хънт.

Тя е много добра в професията си, но е нежелан партньор заради трудния си характер. Когато става дума да проумее смъртта, д-р Хънт е забележителна. Но що се отнася до взаимоотношения с живите хора, тя има още доста да се учи.

10. “Частна

практика”

Той всъщност тръгва от “Анатомията на Грей”, защото проследява живота на Адисън Монтгомъри. Героинята е бившата съпруга на доктора мечта Дерек Шепърд, която напуска сиатълската болница, за да се присъедини към частна практика в Ел Ей.