Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият Христо Борецов
Убитият Христо Борецов

20-годишният Христо Борецов улучен в гърдите, издъхнал за минути

Злополучен опит за въоръжен грабеж на инкасо автомобил в Средец завърши с един труп и един ранен.

Христо Борецов, на 20 г., от Черноморец бе застрелян от охранител на инкасото, а братовчед му Бойко Борецов от Бургас бе заловен след кратко преследване.

В 8,55 ч в понеделник двамата братовчеди, маскирани и въоръжени с пистолет и спрей, атакували инкасо автомобил на пощата в центъра на града. Те нападнали в момента, в който бусът паркирал в задния двор на пощата, за да достави 140 хил. лв. за пенсии.

Първоначалният план на братовчедите бил да отвлекат автомобила с парите, стана ясно на брифинг, даден от шефа на апелативната прокуратура Любомир Петров и директора на ОД на МВР Калоян Калоянов.

Братовчедите нападнали гардовете на инкасото, докато слизали от автомобила. После опитали да го подкарат, но не успели. На около 3 километра бил намерен автомобилът, с който са дошли.

Инкасото било охранявано от двама гардове, на 37 и 57 г. Маскираните братовчеди ги

нападнали със

спрей и пистолет

Единият от охранителите е напръскан с нервнопаралитичен газ директно в очите, другият е удрян по главата, казаха разследващи.

По време на схватката 20-годишният Христо е бил прострелян от единия от охранителите. Ранен, младият мъж, побягнал надолу по съседна улица. След около 200 м се строполил и издъхнал.

Куршумът е проникнал странично в гръдния кош, не е изключено да е засегнал сърцето или, е разкъсал важен кръвоносен съд, съобщиха близки до разследването. Съдебният лекар д-р Галя Милева присъства на огледа на тялото, но аутопсия ще бъде извършена във вторник. Братовчедът на Христо - Бойко, побягнал в друга посока, минавайки през двора на мебелен магазин. Задържан е край бакалия след кратко преследване, в което по неволя се включил 19-годишният Митко Радков от Средец.

“Вървях към пощата, когато

видях, че срещу

мен тича

маскирано

високо момче,

гонено от двама цивилни. Те се развикаха за помощ и аз го спънах. Той падна на земята, след което бе арестуван. Беше маскиран, а на кръста си носеше синя паласка”, каза 19-годишният Митко. Според друг млад мъж, който живее срещу сградата на пощата, се чули 2 изстрела.

“Веднага изскочих на двора и видях как двама маскирани бягат в различни посоки”, разказва очевидецът. За минути районът около пощата и улицата, на която паднал простреляният нападател, бяха отцепени от полицията.

Трупът на 20-годишния Христо бе вдигнат от линейка близо 3 ч по-късно.

“Видях момчето да тича по нашата улица, в 1-ия момент си помислих, че бърза за автогарата. Направи ми впечатление, че беше с маска на лицето, носеше тъмни дрехи. Няколко метра по-надолу падна. Събраха се полицаи, много народ, дойде и линейка”, разказа Тонка Петрова, която от прозореца си проследила последните минути на младия грабител.

“Познавам охранителите на инкасото, според мен са постъпили правилно, преди време и аз се занимавах със същото, бивш военен съм”, коментира друг свидетел.

Двамата нападатели не са криминално проявени, съобщи шефът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов. Той каза, че е назначена експертиза за вида на пистолета, използван от нападателите. Нямало данни с него да е произведен изстрел.

В понеделник полиция блокирала къщата на загиналия Христо в Черноморец. Бойко

Борецов бил

разпитан и

признал

вината си

Трима прокурори от Бургаската окръжна прокуратура присъстваха на огледа, извършен от експерти и криминалисти от бургаската дирекция.

Извършени са 5 претърсвания и 2 огледа, съобщи прокурор Петров.

Повече от 3 ч местопрестъплението бе отцепено със сигнални ленти. То обхващаше улицата, пощата и пресечката, на която бе тялото на простреляния Христо.

Образувано е дело за грабеж, съобщиха от прокуратурата. Засега няма отделно предварително производство за смъртта на 20-годишния нападател. Назначени са няколко експертизи, между които и балистична, за да се уточни механизмът на прострелването. Тепърва ще се изяснява дали става дума за смърт, причинена при неизбежна отбрана, това е много деликатен момент, каза разследващ.

Черноморец е в шок от случилото се. Семейството на загиналия Христо е обикновено, родителите му се занимават със земеделие, казаха хора от созополското село. Те не знаят убитият да е имал криминални прояви.

Христо е средният от трима братя, завършил и механотехникум.

В понеделник десетки жители на Средец, повечето роми, останаха с часове пред заключената поща, притеснени, че няма да получат пенсиите си. От прокуратурата уточниха, че парите в инкасо автомобила са иззети, за да бъде описани.

“Ще гледаме да приключим до ден-два, за да могат хората да си получат парите”, каза прокурор Петров. От “Български пощи” уточниха, че инкасо дейността се извършва от консорциум от фирми, определен чрез обществена поръчка.

Бойко Борецов
Бойко Борецов