Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брайън Мей
Брайън Мей

- Българската публика ви чака от години, а сега в рамките на 3 месеца ще дойдете 2 пъти, което е невероятно. Вие самият имате ли някакви очаквания за това, което ще се случи в България, г-н Мей?

Брайън Мей: Точно миналата седмица се срещнах с българи, които бяха страхотни,

с тях говорихме за

България и вече,

честно казано, нямам

търпение да дойда

Още повече, че това наистина ще е първото ни посещ eние с Кери в България.

- Какво беше това, което видяхте у Кери Елис и Адам Ламбърт и толкова силно ви впечатли, че решихте да ги поканите да работите заедно?

- Ами просто е - или има магия, или няма. Точно след първите три секунди, в които се запознах с Кери, вече бях убеден, че тя е необикновена, че има нещо различно в нея и искам да работим заедно. Може би е въпрос на усет към хората, да почувстваш, че този човек е цяла една нова вселена. Естествено, че слушах и нейните изпълнения. Начинът, по който интерпретира музиката, също страшно много ми харесва и ме вдъхновява. И така започнахме да работим, да записваме, да търсим песни, да избираме подходящите и да се натъкваме на истински открития. Страхотно е да се работи с нея, понякога има доста непредвидими моменти в процеса на записите, но като цяло е много забавно и много се смеем. Изобщо музиката, която правим заедно, е много силна, защото Кери влага цялата си душа и най-важното е, че я има магията между нас.

Брайън Мей и Кери Елис на сцената  СНИМКИ: АРХИВ
Брайън Мей и Кери Елис на сцената СНИМКИ: АРХИВ

- Кери, помните ли какво почувствахте при първата си среща с Брайън Мей и как се работи с него?

Кери Елис: О, да, разбира се, че си спомням. Първата ни среща беше на прослушване за мюзикъла We Will Rock You и тогава пях песен на “Куин”. Помня, че бях много нервна и притеснена, но и истински щастлива от уникалния шанс, който имах. Невероятно е, но оттогава досега извървяхме заедно дълъг път със записи на албуми, концерти, турнета.

- Г-н Мей, вие сте един от легендарните китаристи в съвременната музикална история. Кои музиканти са били ваше вдъхновение в началото на кариерта ви?

- Джеф Бек, Ерик Клептън и Джими Хендрикс ме вдъхновяваха страшно много, учех се от тях. Така се захванах сериозно с музика и изобщо тръгнах по този път.

- Колко китари имате?

- Не са много, честно казано, не съм от хората, които колекционират.

Пазя само тези,

които използвам

За мен най-голяма стойност има самият звук, който мога да постигна с дадена китара.

- Кери, вие се изявявате на две много различни сцени. Как се подготвяте за концерт с Брайън Мей и съответно за участие в мюзикъл?

- Разбира се, това са две напълно различни неща. В мюзикъла ти играеш конкретна роля, която е режисирана, и се съобразяваш с нея, както и с другите артисти. Самият творчески процес е различен. И обратното - по време на концерти и турнета имам пълната свобода да бъда себе си, там не играеш роли, което е страхотно, от една страна, но и много по-трудно. Изобщо двете неща не могат да се сравняват.

- А кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали в работата си с Брайън Мей през годините?

- Не знам дали мога да го определя точно като предизвикателство, по-скоро това е един много дълъг процес, през който се учех непрестанно. Може би първият албум, който записахме заедно, всъщност е EP - Wicked in Rock, това беше предизвикателство за мен, защото до този момент не бях правила подобно нещо. Това ми помогна да се преоткрия в нова светлина като изпълнител, да се запозная с целия процес на запис, миксирането на звука, записвахме допълнително и оркестър. Оттогава с Брайън Мей

имаме вече няколко

албума

и сега целият процес на работа е много по-лесен. В началото обаче тези записи бяха страхотно предизвикателство, защото, освен че беше нещо съвършено ново за мен, в същото време беше и уникален шанс. Така че съм изключително благодарна за възможността, която получих да се развивам в тази посока и да извървя целия път заедно с изключителен музикант като Брайън Мей.

Б. М.: За мен също беше много интересно да наблюдавам целия този процес на развитие на Кери, всеки ден откривах по нещо ново у нея. И тя е наистина талантлива, което си е дар от Бога, освен това е човек, напълно отдаден на работата си, на музиката и е истинско удоволствие да се работи с нея.

- Г-н Мей, вие сте част от групата, създала някои от най-великите хитове в рок музиката. Какво е усещането да знаете, че заедно с “Куин” оставяте уникално музикално наследство и сте вдъхновение за други световни имена?

- Знаете ли, това чувство е невероятно, не може да се сравни с нищо друго и мога да кажа, че сме истински късметлии.

В началото, като започнахме, изобщо

не сме си

представяли, че

музиката ни ще стигне

до толкова хора

по цял свят, и когато това се случи, за нас беше като сън, сякаш не го осъзнавахме напълно. Това е отвъд мечтите, нещо, което се случва изключително рядко. Да, вярно, работехме здраво, мечтаехме, но никога не сме вярвали, че ще постигнем това, което имаме като “Куин”.

Необикновената четворка на “Куин”
Необикновената четворка на “Куин”

- Вярно ли е, че сънувате Фреди Меркюри и как той се появява в сънищата ви?

- Да, така е, понякога го сънувам. Всъщност сънищата ми винаги са едни и същи. Просто си говорим за наши си неща. Водим разговори... Но доста често на сутринта не помня какво съм сънувал.

- Мислили ли сте някога да изоставите музиката и да се отдадете изцяло на астрономията?

- Честно казано - не. Всъщност действително много обичам астрономията. В един момент обаче се случи точно обратното, изоставих я, след това пак се върнах към нея. Но истината е, че според моето усещане музиката ти дава ключа към света и създава твоето светоусещане. Така или иначе не съм мислил в тази посока, музиката е голямата ми любов. Загърбих астрономията по време, в което едва ли моето оттегляне се е оказало някаква загуба за тази наука. Нямаше как да постигна това, което съм постигнал в музиката. Но все пак се радвам, че в някакъв момент отново се върнах към нея. Дори направих докторантура. В крайна сметка обаче музиката е това, което ми даде ключа към света и създаде усещането ми за него като цяло.

- Колко често използвате телескопа и какво се надявате да видите през него?

- За съжаление, нямам много време да се занимавам с това. Когато искам да се усамотя, гледам планетите, Луната, различни небесни обекти. Но като цяло почти не успявам да стигна до него.

- В “Куин” доста често сте спорили, но винаги сте успявали да се справите с недоразуменията и да продължите нататък. Какви бяха неразбирателствата ви навремето и за какво спорите сега с музикантите, с които работите?

- Ако ме питате за Кери, с нея изобщо не спорим и това е една от причините да я харесвам толкова много. С другите от “Куин” спорехме непрекъснато за всичко, свързано с работата. Но много държахме един на друг и ако в живота си всеки от нас е искал нещо различно, в музиката, която правехме, успяхме да постигнем пълна хармония. Но наистина беше ужасно изморително непрекъснато да спорим за нещо.

- Навремето единствената държава от Източния блок, която сте посетили, е Унгария. Правите концерт в Будапеща през 80-те години. Какво си спомняте оттогава?

- Това беше място, на което отивахме за първи път и направихме страхотно шоу. Вече не си спомням с коя песен започнахме, но се получи невероятен концерт. Знаете, че

в тази част на Европа

нашата музика беше

забранена

бе много интересно, че попаднахме именно на такова място. Срещнахме се с хора, които харесваха нашата музика, но не можеха да я слушат свободно.

“Куин” на сцената заедно с новия си вокал Адам Ламбърт
“Куин” на сцената заедно с новия си вокал Адам Ламбърт

- След като Фреди Меркюри почина, вие сте искали да избягате от “Куин”, това е бил вашият начин да се справите с болката. Как успяхте да се измъкнете от тежкото емоционално състояние?

- Справих се с много работа, с музиката. Това беше нещото, което ме измъкна. Изобщо създаването на музика винаги ме е спасявало в тежки моменти. За мен беше важно да намеря човек, който да изпълнява това, което създавам. И в лицето на Кери намерих именно такъв човек - тя е невероятна, със страхотен глас. Магията с нея се получи. И тази хармония между музика и глас винаги е успявала да ме крепи.

В рамките на три месеца легендарният китарист на “Куин” Брайън Мей ще бъде два пъти в България по покана на “София Мюзик Ентърпрайсис”. За първи път ще гостува у нас на 16 март, когато ще направи концерт в зала 1 на НДК. Събитието ще бъде част от програмата на юбилейния 20-и “София Филм Фест”.

Брайън Мей свири, Адам Ламбърт пее.
Брайън Мей свири, Адам Ламбърт пее.

Българската публика ще може да види и чуе на живо изпълненията на автора на вечните хитове We Will Rock You, Under Pressure, Who Wants To Live Forever и The Show Must Go On. Заедно с него на сцената ще бъде английската актриса и певица Кери Елис. Концертът е част от новото турне на тандема One Voice.

Двамата се срещат по време на прослушванията за дебюта на мюзикъла We Will Rock You в Лондон. Впечатлен от таланта на Елис, Мей я избира за ролята на Мийт, след това продуцира нейния дебютен албум Anthems, излязъл на музикалния пазар през 2010 г. Тавата е последвана от поредица акустични концерти по цял свят.

В София двамата ще представят нови версии на популярни хитове на “Куин”, “Бийтълс” и “Канзас”. Ще изпълнят и общото си парче One Voice. Билетите за концерта са на цени от 50 до 120 лв.

На 23 юни Брайън Мей отново ще се върне в София. Тогава е концертът на великата банда “Куин”, който ще бъде на стадион “Георги Аспарухов”. Той идва заедно с Роджър Тейлър и певеца Адам Ламбърт. Събитието е част от фестивала “Арена Музика” и е специална изненада за феновете от “София Мюзик Ентърпрайсис”, които празнуват 25-годишен юбилей.

Брайън Мей и Роджър Тейлър се запознават с Адам Ламбърт през 2009 г. по време на финала на American Idol. До последния момент младият изпълнител е безспорният фаворит в шоуто, но заради снимка,на която се вижда как се целува с приятеля си, вотът се обръща и той остава втори. Огромният му талант обаче е безспорен и “Куин” го канят за съвместни участия. Постепенно той се превръща в неизменна част от групата. През 2014 г. правят успешно турне в Англия. В началото на миналата година тръгват на обиколка из Европа, която продължава и през тази.

“Куин” и Адам Ламбърт правят двучасово шоу, за което публиката е единодушна, че е изключително въпреки липсата на Фреди Меркюри.Билетите за концерта вървят между 70 и 140 лв.