Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катастрофата продължава да е източник на силни антируски настроения в полското общество.
Катастрофата продължава да е източник на силни антируски настроения в полското общество.

Полският правителствен самолет, който се разби край Смоленск през 2010 г., причинявайки смъртта на президента Лех Качински и редица високопоставени официални лица, "се е разпаднал във въздуха", заяви в четвъртък полският министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.

На церемония по повод подновяването на официалното разследване министър Антони Мацеревич изложи теза, която противоречи на предишните заключения на следствието, че трагедията е следствие на пилотска грешка.

"Държавният следствен комитет има пълното досие за активността на самолета от началото на разпадането на машината на височина около 15-18 метра", обясни Мацеревич.

В началото на 2015 г. Полша повдигна обвинения срещу двама руски авиодиспечери заради самолетната катастрофа край Смоленск.

Катастрофата, в която загинаха осем души екипаж и 88 пътници, в това число президентът Качински и други висши представители на администрацията, продължава да е източник на силни антируски настроения в полското общество.

Качински беше на път към възпоменание в Катин, където по време на Втората световна война съветските служби екзекутират хиляди пленени полски офицери и ги заравят в масови гробове.