Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почти всички страни предоставят храна, социални помощи, някои дават ваучери за шампоан, тоалетна хартия и дрехи.

Великобритания отпуска безплатно зъболечение.

Норвегия, Белгия и Австрия им плащат, за да отпътуват.

Дания и Швейцария прибират ценности над 1000-1300 евро на

границата.

Германия обмисля същото.

Много от страните от ЕС дават екстри за бежанците като безплатна храна, подслон, социални помощи или ваучери за тоалетни принадлежности, безплатен транспорт, возене с такси, безплатно лечение и зъболечение и обучение. Но тези привилегии са на път да бъдат съкратени.

Придобивките на новодошлите предизвикаха недоволство на местните, които не ползват безплатна медицинска помощ, храна, подслон, джобни, таксита и зъболекари.

Дания първа започна с рестрикциите, като реши в закон да се събират от мигрантите всички ценности и пари над 1300 евро още на границата. Целта е те да се харчат за пребиваването на бежанеца и така той да поеме част от издръжката си.

От миналата година Дания ограничава отпусканото за бежанци. До септември тя беше най-щедрата държава и даваше помощи от 11 000 крони месечно (малко над 1000 евро). От 1 септември сумата бе намалена наполовина. За семейство с деца таванът е 16 000 крони (1500 евро) независимо от броя им. Освен тези рестрикции след Нова година датският парламент гласува още на границата да бъдат изземвани всички ценности на бежанеца и суми над 1300 евро. Така според властите бежанците се приравняват с безработните датчани, получаващи помощи само ако са социално слаби.

Подобни мерки взе и Швейцария. Мигрантите там са задължени да предават имущество над 1000 франка (914 евро), за да плащат за издръжката си. Според миграционната агенция търсещите убежище трябва да допринесат за покриване на разходите за обработка на заявленията им и за предоставянето на социална помощ.

Ако напуснат страната до 7 месеца от влизането си, ще получат парите си обратно. Властите приемат, че това е срокът, в който разходите им се изравняват със събраното на границата.

Швейцарците въведоха и друга мярка за успелите да се сдобият със статут на бежанец. Те трябва да отчисляват по 10% от заплатата си, докато изплатят на държавата 15 000 франка. През 2015 г. тази мярка засяга само 112 от общо 40 000 души, поискали убежище. Сумата в бюджета е минимална - 210 000 франка (към 190 000 евро).

Едва една трета от сирийските мигранти биват признавани за бежанци, останалите трябва да се задоволят само с отпусканата безплатно храна. Затова Швейцария не е приоритетна за бежанците дестинация. Тя не помага за събирането на семейства, както правят Швеция и Белгия например.

Заради липса на места в приютите Германия, ще настанява чужденците в ол инклузив хотели, съобщи в. "Дейли мейл".

Иначе най-голямата страна от ЕС е решила също да промени политиката си спрямо бежанците и да намали привилегиите им.

Защо Чехия скандализира света, къде бежанците получават право на пенсия, кой плаща самолетните билети обратно до родината им и какви безплатни билети вземат, четете в хартиеното издание