Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Джордж ходи на обикновена ясла

Джоан Роулинг ограничава личните харчове

Киану Рийвс пътува с метрото, но дарява милиони за благотворителност

Милиардери, които ограничават разходите си, държавници, които ходят с влак на работа, суперзвезди, всекидневно пътуващи в метрото – богатите също са скромни и умеят да не пилеят пари на вятъра.

Британският принц Джордж тръгна на обикновена ясла. Семейството му може да си позволи да наеме цяла орда от бавачки и частни учители, но принц Уилям и херцогиня Катрин решиха да запишат първородния си син в стандартно детско заведение, което се намира близо до дома им. Всъщност на ясла като дете е ходил и самият принц Уилям, което е било прецедент в рода му.

И докато неговото тръгване на детско заведение е широко отразено от официални фотографи и представители на множество медии, родителите на Джордж не съобщиха предварително, а сами снимаха първите стъпки на сина си в яслата. Те лично предоставиха кадрите на пресата, за да не се създават спекулации и да няма орди от фотографи пред детската градина.

Всъщност херцогиня Катрин неведнъж е доказвала, че е много скромна и земна. Тя не се притеснява редом със скъпите официални тоалети да се появи и с рокли от среден клас марки, каквито носи всяка средностатистическа британка.

Освен това бебешкото й парти преди раждането на Джордж е съвсем скромно, а на кръщенето на принца са поканени едва 22-ма гости.

Скромността и пестеливостта всъщност са доста срещани качества дори сред най-богатите и известните. Жената, която става първата официално обявена за “писател милиардер” в историята - Джоан Роулинг, не крие, че много внимателно харчи парите си.

В свое интервю тя споделя, че си определя лимит за месечни разходи, близък до този на средно британско семейство, и не си позволява да го надхвърля, нито да се изкушава с екстравагантни покупки.

А всъщност Роулинг може да си позволи да харчи колкото си иска. В най-силния период от продажбите на поредицата на “Хари Потър” и на подписването на договорите за правата за създаване на филмите годишният доход на писателката е бил по-висок от този на британската кралица.

Днес, разбира се, приходите й са много по-ниски, но въпреки това Роулинг вече е милиардерка, така че може да си позволи да живее охолно, дори и да не спечели нито лира до края на живота си. Това няма как да стане, защото тя все пак продължава да работи усърдно.

Въпреки че седемте книги за младия магьосник се продават в над 450 милиона копия в цял свят и че приходите от филмовите адаптации надхвърлят осем милиарда долара, 

Роулинг признава, че и до днес има страх от бедността и не си позволява да харчи много.

Всъщност Джоан познава бедността – докато пише първата книга за момчето магьосник, тя е разведена, с малко дете и без каквито и да било приходи.

Тогава живее от социални помощи и понеже невинаги успява да плати сметките в миниатюрното си жилище, ходи да пише в местната кръчма, където поне е топло. Дори когато историята вече е готова, успехът не идва лесно. Дванайсет издателски къщи отхвърлят ръкописа за Хари Потър.

И до днес писателката не е забравила този период на лишения и несигурност и предпочита да пести. Единствено си позволява да прави инвестиции под формата на закупуване на недвижими имоти. Отделя значителни средства и за благотворителност. Но когато стане дума за лични харчове, не надвишава месечния си бюджет.

Друга емблематична звезда, известна със скромния си начин на живот, е Киану Рийвс. Той винаги е бил различен от звездите в Холивуд, блестящ в изпълненията си и лишен от каквато и да било звездомания в реалния живот.

Киану не притежава нито скъпо имение, нито коли за милиони. Напротив, актьорът разкрива, че има апартамент, голям като за един човек, и че не иска празна къща, защото няма да има какво да прави в нея. А че няма скъпи коли, доказателството е, че рядко е засичан зад волана, а непрекъснато фенове го срещат в метрото.

Над 11 милиона пъти е гледано в УouТube видео, в което се вижда как актьорът съвсем небрежно пътува в метрото, без да се опитва да привлича внимание. Но когато до него застава жена, носеща голям сак, той съвсем джентълменски става и й предлага мястото си. Ако беше друга звезда, това можеше и да е нагласена пиар кампания, но такива изтъркани номера са под класата на Рийвс.

Като причина за скромността на актьора някои смятат именно тежкия му живот. Рийвс израства в проблемно семейство, загубва любовта на живота си и изцяло подкрепя сестра си, която се разболява от левкемия. Всъщност Киану може да е скромен, но съвсем не е стиснат.

Той всяка година дарява милиони за благотворителни каузи – за различни научни разработки за лечение на левкемия, за защита на животните и околната среда. Смята се, че само от приходите си от “Матрицата” е дарил над 75 милиона

Киану заявява: “Парите не са важни за мен. Изкарал съм повече, отколкото мога да изхарча.”

Скоро в свой пост в туитър актьорът се възмути от фалшивите ценности на днешното време:

“Не искам да бъда част от свят, в който нещастниците се смятат за успешни, карайки колите на бащите си, а всеки, който има малко власт, се опитва да ти докаже, че си нищожество. 

В свят, в който не пестят нито пари, нито време, а всъщност изглеждат толкова жалки и вярват, че могат да го прикрият със скъпите вещи и коли. Където момчета пропиват парите на родителите си в нощни клубове, а момичета се влюбват в тях заради това.”

Защо Марк Зукърбърг кара кола за скромните за него 30 хиляди долара и как Дейвид Камерън лети с нискобюджетна компания, четете в хартиеното издание на "168 часа".