Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама свидетели уличили украинеца Роман Логвиненко като организатор на атентата срещу бившата барета Алексей Петров. Това стана ясно на делото за мярката му за неотклонение в Софийския градски съд. 

Роман Логвиненко, воден от полицай Снимка: Пиер Петров
Роман Логвиненко, воден от полицай Снимка: Пиер Петров
 

Логвиненко, който е роден през 1968 г, се е занимавал с бизнес преди 10-ина години, но от известно време, когато идвал в България, отсядал в хотели. Свидетелите, които го посочват като организатор, са Бойко Георгиев и Бухлев. Двамата са разпитани пред съдия, Бухлев твърдял, че Роман е плащал за намирането на автомобили и за гранатометите, с които е извършен атентатът срещу Алексей Петров. Подобно нещо твърдял и Бойко Георгиев. По време на делото обаче не стана много ясно дали самият Роман се е похвалил пред тях. Друг свидетел пък - Евтим Евтимов твърдял, че Бухлев бил посещаван много често от рускоговорящи мъже и по този начин се подкрепя тезата на прокуратурата, отбелязва съдия Руси Алексиев. 

По думите му причината за провала на атентата е неумението на стрелците. Съдията посочи още, ще доказателствата се определят не от количеството, а от тяхната тежест, а на този етап не е необходимо обвинението да бъде безспорно доказано.

Роман поиска да излезе на свобода, защото има здравословни проблеми. Съдът обаче каза, че за тях няма медицинска документация, както и че в България той няма постоянен адрес. Той пък обясни, че има приятели, при които може да отседне. При жалба делото ще се гледа следващия вторник - 9 февруари от Софийски апелативен съд.

По информация от "24 часа" службите издирват още трима души. Те са обявени за общонационално издирване. До дни за тях ще бъдат издадени и европейски заповеди за арест.

Алексей Петров оцеля при стрелба с два гранатомета по бронираната му кола на столичния бул. "Черни връх" в столичния кв. "Кръстова вада" на 29 октомври м. г.

Украинецът е задържан при спецакция в неделя, но засега не е ясно дали е проговорил. Аварите му обаче са се покрили и не е изключено някой от тях вече да е духнал в чужбина.

Срещу Алексей Петров бе стреляно с два български гранатомета "РПГ 22 Нето". Гранатите обаче не се взривиха заради близкото растояние между стрелците и бронирания мерцедес на Петров. Единият снаряд се заби във вратата на колата, а другият дори не я уцели. За да може да с взриви такава граната трябват поне 50 метра разстояние, а стрелците са били на около 20. Атентаторите избягаха с червен опел.